Perlit horticol. Cum sa folosesti acest material anorganic pentru plante
Perlit horticol. Cum sa folosesti acest material anorganic pentru plante

Perlit horticol. Cum sa folosesti acest material anorganic pentru plante


Perlit horticol. Ce este si cum sa folosesti acest material anorganic pentru plantele din ghivece. De ce recomandam acest produs si ce poate face pentru plantele tale, o sa afli in acest material.

Perlit horticol. Cum sa folosesti acest material anorganic pentru plante – Cuprins:

Ce este perlitul horticol?

Perlit horticol
Perlit horticol

Perlit horticol. Ei bine, perlitul este un material anorganic care se obtine prin tratarea termica a rocii perlitice natural, adica o roca vulcanica solidificata in apa. Asadar, vorbim despre un produs natural.

Practic, materialul se obtine incalzind roca la aproximativ 1.000 de grade Celsius in niste cuptoare speciale. Atunci cand temperatura creste, volumul se mareste si roca se comporta exact ca popcorn-ul, ceea ce insemna ca greutatea acestui material este foarte mica deoarece exista mici compartimente cu aer in fiecare bucatica de roca.

Citeste si: Cum sa pui corect un buchet de flori in vaza pentru a rezista cat mai mult

Daca este analizat la microscop, perlitul are o multime de celule care absorb umezeala insa doar la exterior. Drept urmare, materialul este foarte folositor atunci cand este pus in ghivece, deoarece radacinile plantelor beneficiaza de aportul de umeazala.

Mai mult, datorita structurii granulare si poroase, materialul aereaza solul, dar in acelasi timp poate absorbi si apa. Totusi, apa va fi eliberata apoi, in pamant.

Perlitul horticol este un produs fabricat din materii prime naturale, care imbunatateste structura solului. Exista si saltele cu perlit expandat care pot inlocui pamantul, dar care sunt folosite in culturile hidroponice din sere horticole.

Perlit horticol. Cum sa il folosesti pentru plantele din ghivece

Perlit horticol pentru plante
Perlit horticol pentru plante

Cum sa folosesti acest perlit horticol pentru plante. Trebuie sa stii faptul ca perlitul horticol ofera un drenaj mai bun atunci cand este amestecat cu pamantul din ghiveciul florilor. Tocmai de aceea, este recomandat pentru plantele care nu au nevoie de foarte multa umezeala, precum cactusul.

Perlitul horticol poate fi folosit cu succes atunci cand vrei ca butasii sa se prinda. Cresterea radacinilor se va face mai repede decat atunci cand lasi butasii in apa, asa ca poti folosi acest material cu succes.

Citeste si: Cum sa deosebesti un borcan cu miere contrafacuta de un produs natural

Daca ti-am trezit interesul, trebuie sa stii ca o sa ai nevoie de perlit horticol umed, pe care sa il pui intr-o punga destinata produselor congelate, adica binecunoscutele pungi ziplock. Trebuie sa umpli 1/3 din punga cu perlit umed, apoi sa pui butasii, iar la final sa inchizi punga, insa sa te asiguri ca ramane si aer.

Dupa aceea, punga trebuie pusa intr-un loc luminos, insa nu direct in lumina soarelui. In aproximativ 2-3 saptamani o sa vezi ca radacinile se vor fi format. Butasii vor putea fi plantati atunci cand radacinile au o lungime de 1-2.5 cm.

Tavi alveolare
Tavi alveolare

Perlitul este folositor si atunci cand vrei sa faci rasaduri, insa te sfatuim sa il amesteci cu vermiculit si coji de nuca de cocos. Materialul va ajuta la incoltirea pamantului si va reduce sansele de aparitie a mucegaiului cauzat de umezeala din sol.

Perlitul va imbunatati textura solurilor argiloase, deoarece va ajuta la aerarea si la drenarea acestora. Mai poti folosi acest material si atunci cand plantezi trandafiri in curte sau cand plantezi arbusti ornamentali ori pomi. Pune un strat de perlit (4-5 cm) in groapa pregatita pentru plantare si acesta va stimula cresterea radacinilor.

Pentru plantele cultivate in ghivece, iti recomandam sa pui un strat de 3-4 cm, insa pe care l-ai umezit in prealabil. In acelasi timp, poti folosi si perlit amestecat cu solul, insa in proportie de 1/3-1/5, in functie de tipul solului pe care il folosesti pentru plantele tale.