Cum sa uzi corect legumele din gradina. Greseli frecvente
Cum sa uzi corect legumele din gradina. Greseli frecvente

Cum sa uzi corect legumele din gradina. Greseli frecvente


Cum sa uzi corect legumele din gradina. Afla cum poti evita greselile de udare care pot dauna zarzavaturilor si de ce trebuie sa tii cont atunci cand la stropesti cu apa. Modalitatea aleasa pentru hidratare, cat si felul cum le uzi se vor reflecta direct in calitatea si cantitatea legumelor pe care le produci in gradina ta.

Cum sa uzi corect legumele din gradina. Greseli frecvente – Cuprins:

Cum sa uzi corect legumele din gradina

Cum sa uzi corect legumele din gradina
Cum sa uzi corect legumele din gradina

Pentru a se dezvolta sanatos, legumele au nevoie de multa apa. De multe ori, sanatatea lor este afectata pentru ca udarea nu s-a facut corespunzator. Efectele negative in acest caz se vor vedea imediat. Fara sa iei masurile necesare, te poti trezi inclusiv ca pierzi recolta din gradina.

In continuare iti vom prezenta cele mai frecvente greseli de udare pe care le poti evita foarte usor, prevenind o recolta saraca sau pierderea ei.

Una dintre cele mai frecvente greseli poate fi si o udare necorespunzatoare din punctul de vedere al cantitatii. Concret, se face o irigare zilnica, dar nu suficienta cantitativ. De multe ori, legumicultorii se feresc sa ude prea mult pentru a evita fenomenul de baltire.

Reversul este o udare insuficienta care va dauna apraope la fel de mult. Practic radacinile plantelor nu vor avea ce sa sustraga din sol, apa fiind prea putina si vor capata un aspect nesanatos.

Citeste si: Cum sa salvezi plantele udate prea des. Simptome si remedii

Cum sa uzi corect legumele din gradina. O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este si sa le irigi vara in timpul zilei. Este indicata udarea de dimineata si inca una seara, mult dupa apusul soarelui.

Da legumelor sansa sa se dezvolte sanatos udandu-le si dupa o ploaie scurta de vara, daca acest lucru se intampla dupa mai multe zile de canicular. Cu sigurante cele cateva minute de ploaie torentiala nu vor reface necesarul de apa din sol. Este bine, deci, sa reiei udarea imediat dupa ce ploaia s-a oprit.

Ai grija si ca apa pe care o folosesti pentru irigare sa fie distribuita uniform. Daca nu esti atent, te poti trezi in timp ca unele legume nu au fost udate deloc sau mai deloc, pentru ca, cel mai probabil, furtunul pe care-l utilizezi nu ajunge peste tot.

In acest caz, vei observa in timp ca unele plante se ofilesc. Ca sa eviti o situatia de acest gen, este bine sa  adaptezi sistemul de irigare folosit la necesitatile gradinii tale.

Udarea rosiilor
Udarea rosiilor

O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este si sa uzi frunzele plantelor. Daca le vei stropi cu apa, vei observa in scurt timp ce vor mucegai sau vor fi arse de soare (este diferenta majora intre udatul cu furtunul (frunza mucegaieste) si udatul natural de ploaie ( nu genereaza probleme plantelor). Deci, protejeaza frunzele atunci cand le stropesti cu apa.

O alta greseala pe care o poti evita usor este si aceea sa nu uzi plantele fara sa tii cont de varsta lor. Pentru a le uda corect, trebuie sa tii cont daca sunt tinere sau mature. Cele tinere, care sunt extrem de firave, nu pot fi udate din abundenta. Este indicata o udare regula (deasa) cu cantitate mica de apa. Doar asa te asiguri ca stii cum sa uzi corect legumele din gradina.

Cele mature vor avea nevoie de stropire cu mult mai multa apa, dar este necesar un echilibru pentru a se evita fenomenul de baltire care va dauna plantelor. Ca regula generala pentru gradina de legume, este nevoie de o udare deasa, cu cantitate moderata de apa.

Este necesara si sa eviti sa faci udare cu ajutorul furtunului pus la baza plantelor, mai ales daca jetul de apa este puternic. Exista riscul ca frunzele sa fie udate (creand probleme plantei pentru ca, fie va fi arsa de soare, fie este creat mediul propice pentru instalarea diferitelor boli specifice).

Folosirea unui sistem de irigare cu jet mai slab este solutia ideala, iar pentru suprafete foarte mici poti folosi o stopitoare, jetul de apa fiind bland.

Udarea gradinii de legume pe timp de canicula

Udarea gradinii de legume pe timp de canicula
Udarea gradinii de legume pe timp de canicula

Zilele toride de vara sunt un adevarta cosmar si pentru producatorii de legume. Pe canicula, atentia la udarea corecta a zarzavaturilor trebuie sa fie sporita la maxim.

Solul in care se dezvolta se incalzeste foarte mult, de multe ori chiar excesiv, si poate conduce la aparitia problemelor in dezvoltarea lor. Astfel, stii cum sa uzi corect legumele din gradina.

Zilele dogoritoare de vara nu afecteaza doar solul care se usuca mult mai repede decat in mod normal, dar contribuie si la o absortie deficitara a substantelor nutritive din pamant. Daca nu se iau masuri urgente, se va ajunge la o productie scazuta sau poate chiar la pierderea lor.

Citeste si: Udarea plantelor noi. Cum sa o faci si cat de des trebuie

Trebuie sa stii ca pe timp de canicula nu protejezi legumele doar udandu-le mai mult decat in zilele cu temperaturi rezonabile. Este necesar si sa fii atent la norma de udare, apa folosita la irigat, cat si momentul cand alegi sa le uzi. Udare corecta pe timp de canicula se face doar dis-de dimineata, inainte sa rasara soarele.

Se reia procesul inca o data, dar doar dupa ce a apus soarele si pamantul s-a racorit putin. Udare facuta de dimineata va ajuta legumele sa faca fata stresului de peste zi, cand temperaturile sunt insuportabile.

Este interzisa udare pe timpul zilei (cand este canicula). Diferenta mare de temperatura si vaporii de apa ce se vor ridica din sol nu vor face altceva decat sa ucida platele.

Trebuie sa stii si faptul ca, daca sunt inregistrate temperaturi foarte ridicate pe o perioada lunga de timp si nu le uzi, legumele vor capate un gust amarui si devin lemnoase.