Mulcirea trandafirilor. Cum sa faci asta, cele mai bune metode
Mulcirea trandafirilor. Cum sa faci asta, cele mai bune metode

Mulcirea trandafirilor. Cum sa faci asta, cele mai bune metode


Mulcirea trandafirilor. Afla cum sa faci asta in curtea ta, dar si care sunt cele mai bune metode pe care le poti folosi. Iata ce trebuie sa stii pentru a iti proteja tufele de trandafiri.

Mulcirea trandafirilor. Cum sa faci asta, cele mai bune metode – Cuprins:

Cum ajuta tufele de trandafiri

Mulcirea trandafirilor
Mulcirea trandafirilor

Inainte de toate, ar fi bine sa stii in ce consta mulcirea trandafirilor, dar si cum ajuta tufele din curtea ta.

Ei bine, acest proces consta in protejarea tufelor de trandafiri folosind un strat de turba, mranita, ace de pin, iarba cosita (mare atentie sa nu contina seminte de buruieni), coaja de copac sau rumegus. Practic, vei pune un strat protector pe suprafata de pamant din jurul tufei.

Printre avantajele mulcirii se numara reducerea numarului de buruieni, pamantul se mentine umed chiar si in zilele secetoase de pe perioada verii, se reduce riscul de apartiei a bolilor precum patarea neagra a trandafirilor, dar in acelasi timp imbunatatesti si structura solului.

Mulcirea trandafirilor se face la mijlocul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai, insa trebuie sa fim atenti ca stratul protector sa nu atinga tulpinile tufei de trandafiri, pentru ca din cauza umezelii poti favoriza aparitia mucegaiului.

Mulcirea trandafirilor. Cum sa faci asta

Mulcirea trandafirilor cu scoarta de copac
Mulcirea trandafirilor cu scoarta de copac

Prin mulcirea trandafirilor te asiguri ca plantele din curtea ta se vor dezvolta in mod corect si ca acestea nu vor avea parte de un stres prea mare pe perioada sezonului secetos.

Mulcirea se va face dupa ce a trecut pericolul de inghet, asa ca mare atentie la acest lucru! Stratul protector pe care il aplici trebuie sa aiba de 5-10 centimetri.

Totusi, inainte de a te ocupa de mulcirea trandafirilor ar fi bine sa cureti foarte bine suprafata solului din jurul tufelor.

Mare atentie! Daca vrei sa folosesti rumegus, asigura-te ca acesta nu este proaspat. Rumegusul proaspat contine azot, asa ca exista riscul ca frunzele plantelor sa devina galbene. Inainte de a il folosi pentru mulcirea tufelor de trandafiri, rumegusul trebuie sa stea timp de un an.

Tufe de trandafiri
Tufe de trandafiri

Atunci cand folosesti scoarta de copac pentru a face mulcirea, trebuie sa ai grija pentru ca acest strat extrage azotul din sol. Asadar, inainte sa faci mulcirea cu scoarta de copac este indicat sa fertilizezi tufele de trandafiri cu azot.

Daca folosesti ace de pin, trebuie sa stii ca acest strat protector poate avea o anumita influenta asupra pH-ului din sol, acesta poate scadea.

Citeste si: Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Greseli de evitat!

Ideal este sa faci mulcirea abia dupa ce solul din jurul tufelor de trandafiri a fost sapat si maruntit, dar si dupa ce ai administrat ingrasaminte granulate de tip NPK.

Atunci cand vine sezonul rece, ar fi bine sa stii ca tufele de trandafiri trebuie protejate. Este indicat sa cureti solul din jurul tufelor de trandafiri de mulci, iar apoi sa faci musuroiurea tufelor de trandafiri. Ti-am pregatit aici un mic ghid despre musuroire, pentru a o face in mod corect!