Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Greseli de evitat!
Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Greseli de evitat!

Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Greseli de evitat!


Cum sa protejezi trandafirii de inghet si de bolile fungice. Afla ce greseli trebuie sa eviti pentru ca plantele sa supravietuiasca pe timp de iarna, dar si de ce lucrari specifice au nevoie.

Cum sa protejezi trandafirii de inghet si ce greseli sa eviti

Cum sa protejezi trandafirii de inghet
Cum sa protejezi trandafirii de inghet

Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Cunoscuti drept simbol al iubirii si elegantei, trandafirii sunt printre cele mai iubite flori din lume. Studiile facute de geologi au demonstrat ca floarea ornamentala a aparut pe Pamant cu mult inaintea omului. Cele mai vechi urme de trandafiri dateaza de acum 50 de milioane de ani si au fost descoperite pe bucati de carbune vechi.

Este dovada clara ca planta a gasit o cale sa se adapteze si sa reziste. Iarna are nevoie, totusi, de ajutorul omului. O ingrijire corecta nu doar ca ii asigura supravietuirea in perioadele cu temperaturi sub pragul de inghet, dar o va ajuta sa fie sanatoasa si gata sa infloreasca bogat in sezonul urmator. Neingrijita potrivit nevoilor ei, ar putea fi rapusa de inghet.

Ingrijirea corecta porneste cu oprirea la timp a administrarii ingrasamintelor. Gradinarii cu experienta ne invata ca acest lucru trebuie facut din vara. Solul nu trebuie fertilizat mai tarziu de luna august. Daca ai depasit si anul acesta termenul, ai grija sa nu repeti si in perioada urmatoare greseala. Fertilizarea tarzie nu face altceva decat ca planta sa fie inca in crestere cand s-au instalat temperaturile negative. Acest aspect ar putea duce la moartea butasilor.

Ai grija ca dupa primul inghet, fie el si de foarte scurta durata, sa asiguri tufei o buna hidratare. Trebuie sa fie o udare moderata, dar cat sa asigure o hidratare in adancime, de cativa centimetri. Nu te ingrijora ca ai putea sa-I faci rau.

Practic, cand se va instala inghetul, planta se va proteja singura datorita irigarii facute inainte de venirea frigului. Butasii vor avea suficienta apa  pe tot parcursul perioadei de hibernare. Acum ca stii cum sa protejezi trandafirii de inghet, ar fi bine sa stii cate ceva si despre lucrarile de ingrijire.

Lucrari de ingrijire

Taierea trandafirilor
Taierea trandafirilor

Perioada de iarna nu va ridica probleme tufelor de trandafiri si nici gradinarilor daca sunt executate o serie de lucrari de ingrijire. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa protejezi trandafirii de inghet.

Tufele vor fi mai bine pastrate pe perioada de iarna daca le sunt indepartate frunzele uscate. Curatarea ii va sigura si protectie in fata infectiilor, plus ca va fi mai bine protejata si impotriva bolilor fungice.

Indeparteaza toate resturile vegetale de pe sol, din jurul butasilor. Daca este vorba de frunze care nu par a avea pete sau care nu par bolnave, pastreaza-le si foloseste-le pentru mulcirea solului pe care o vei face ulterior ( este o alta etapa de ingrijire).

Pentru trecerea cu bine peste sezonul rece se recomanda curatarea tufei. Toate ramurile trebuie tunse la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Vei evita astfel ruperea din cauza viscolului sau a greutatii zapezii. Atentie cand faci tunderea. Nu este recomandat sa fie facuta mai tarziu de luna noiembrie.

Dupa ce coroana a fost curatata, este timpul sa o invelesti cu o plasa speciala. In ea adauga si mulci.

Baza plantei trebuie protejata si ea cu un strat de compost.

Daca ai trandafiri urcatori, ai grija sa ii imbraci partile aeriene cu legaturi de paie. Daca sunt coborati de pe structura de sustinere, atunci va trebuie sa fixezi bratele la sol, sa le legi si apoi sa le acoperi cu invelis special sau cu mulci.

Cum ii protejezi de bolile fungice

Trandafir inghetat
Trandafir inghetat

Este stiut faptul ca trandafirul este o planta rezistenta daca primeste ingrijirea de care are nevoie. Totusi, nu este ocolita intru totul de probleme. Si aceasta planta ornamentala poate suferi din cauza bolilor, asa ca trebuie sa stii ce trebuie sa faci, dupa ce ai invatat cum sa protejezi trandafirii de inghet.

Supravietuirea si sanatatea trandafirilor sunt in stransa legatura cu ingrijirea acordata. Lucrarile enumerate mai sus fiind esentiale pentru bunastarea ei, dar si in prevenirea bolilor.

Examineaza cu atentie planta si daca in timp ce o pregatesti de iernat observi semnele uneia dintre bolii fungice, tot ce ai de facut este sa pulverizezi peste planta un pesticid special pe care il vei achizitiona doar din magazine de specialitate. Cele mai frecvente boli fungice la trandafiri sunt: rugina, mucegaiul praf si arsura infectioasa.

Citeste si: Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi plantele in sezonul rece

Rugina se numara printre cele mai frecventa boli cu care se pot confrunta trandafirii. Boala fungica poate fi depistata prin simpla observare a tufei. Proprietarii de trandafiri vor observa spori de culoare usor portocalie pe tulpini si frunze inferioare. Boala este mult mai periculoasa pentru soiurile de reparatie. In acest caz va trebuie sa fie folosite fungicide specifice, cum ar fi Fitosporin-M sau Topaz.

Mucegaiul praf este o alta boala grava. Practic, frunzele si tulpinile ajung sa fie acoperite cu o pudra alba, infectia creand probleme si plantelor din jur intr-un timp extrem de scurt. Afectiunea este cu mult mai usor sa fie prevenita decat tratata. Apare de regula in luna mai si se dezvolta aproape toata vara.

Arsura infectioasa a trandafirului este numita si cancer la tulpina. De regula este depistata primavara cand apar pete maronii cu o margine maronie rosiatica.