Inlocuitor Topsin. Daca si tu obisnuiai sa folosesti binecunoscutul fungicid, atunci ar trebui sa stii ce alternative exista si cum sa ai grija de plantele din gradina ta. Iata ce trebuie sa stii si ce ar fi bine sa utilizezi.
Ce este Topsin?
Inainte de a vorbi despre un inlocuitor pentru Topsin, ar trebui sa stii ca acest produs a fost retras de pe rafturile magazinelor de specialitate de la data de 19.07.2021.
Daca inca nu stiai, nu este o noutate ca produsele de acest gen sa fie retrase de pe piata, aceasta fiind o directiva de la Uniunea Europeana. Anumite substante nu mai pot fi folosite in agricultura, asa ca va fi nevoie de un alt produs.
Topsin este sau mai bine zis era un fungicid sistemic avand ca si substanta activa Tiofanat metil 70%. Acesta putea fi folosit atat curativ, cat si preventiv.
Printre bolile pe care le putea tine la distanta se numarau fuzarioza, septorioza, putregaiul alb, putregaiul negru, putregaiul cenusiu, fainarea sau rugina ori arsura frunzelor.
Acest produs putea fi utilizat si pentru pomii fructiferi pentru a tine la distanta boli precum rapanul, fainarea, monilioza fructelor, deformarea frunzelor sau patarea frunzelor.
Inlocuitor Topsin. Cum sa aplici tratamentele si ce alternative ai
Inlocuitor Topsin. Dupa cum spuneam, acest fungicid nu se mai gaseste de ani buni pe piata, asa ca ar trebui sa stii si ce alternative exista in magazine.
O alternativa la Topsin este Beltanol, un fungicid-bactericid sistemic ce poate fi utilizat pentru rosii, castraveti, ardei, vinete, dar si pepene verde sau galben ori dovlecei.
Produsul poate tine la distanta boli precum fuzarioza, caderea plantutelor, rizoctonioza sau ofilirea bacteriana a tomatelor.
Spre deosebire de Topsin, Beltanol nu necesita timp de pauza. Daca inca nu stiai, timpul de pauza reprezinta perioada de la efectuarea ultimului tratament si pana la recoltare.
Citeste si: Cum sa tratezi rasucirea frunzelor la tomate. De ce se intampla?
Un alt inlocuitor pentru Topsin este Topas 100 EC, un fungicid sistemic care se abssoarbe prin partile verzi active ale plantelor. Expertii recomanda aplicarea preventiva a produsului, pentru a tine sub control boli precum fainarea sau rugina.
O alternativa la Topsin este si Ortiva Top, un alt fungicid sistemic folosit cu succes pentru a tine la distanta putregaiul cenusiu, fainarea, patarea alba, putregaiul negru sau alb ori mana.
La final, iti mai recomandam si Amistar, un fungicid sistemic ce poate tine la distanta boli precum alternarioza, rugina, finarea, putregaiul cenusiu sau putregaiul alb, dar si rizoctonioza.
Bineinteles, atunci cand folosesti unul din aceste produse, este recomandat sa respecti cantitatile recomandate de producator. Sub nicio forma nu este nevoie sa aplici tratamente mai puternice! De asemenea, este indicat sa respecti si timpul de pauza!