Bicarbonat de potasiu. Cum sa il folosesti ca fungicid ecologic si ce boli trateaza
Bicarbonat de potasiu. Cum sa il folosesti ca fungicid ecologic si ce boli trateaza

Bicarbonat de potasiu. Cum sa il folosesti ca fungicid ecologic si ce boli trateaza


Bicarbonat de potasiu. Afla cum sa il folosesti ca si fungicid ecologic, dar mai ales ce boli poate tine sub control. Cum actioneaza si cum trebuie utilizat in gradina. Iata ce trebuie sa tii daca vrei si tu tratezi anumite boli la legume sau pomi fructiferi.

Bicarbonat de potasiu. Cum sa il folosesti ca fungicid ecologic si ce boli trateaza – Cuprins:

Ce este bicarbonatul de potasiu si ce utilizari are

Bicarbonat de potasiu
Bicarbonat de potasiu

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca acest bicarbonat de potasiu este un compus anorganic, de culoare alba, a carui formula chimica arata asa KHCO3.

Acest compus anorganic este obtinut in urma reactiei dintre carbonatul de potasiu in solutie apoasa si dioxid de carbon. De asemenea, se descompune in carbonat de potasiu, dioxid de carbon si apa daca este supus la temperaturi cuprinse intre 100 si 200 grade Celsius.

Ar mai trebui sa stii ca acest compus este folosit in foarte multe domenii, de la gatit la vinuri sau medicamente. De exemplu, in bucatarie poate fi folosit ca si inlocuitor pentru bicarbonatul de sodiu, pentru cei ce au o dieta fara sodiu.

Totodata, expertii folosesc bicarbonat de potasiu pentru a reduce aciditatea vinurilor. Expertii spun ca vinurile devin mai catifelate si mai placute la gust dupa un tratament cu acest compus. In acelasi timp, bicarbonatul de potasiu ajuta si la corectarea gustului astringent.

Mai mult, bicarbonatul de potasiu este folosit si pentru a imbunatati gustul sifonului si reduce acel efect de efervescenta.

In medicina, compusul este folosit pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Potasiul poate preveni si atacurile de cord.

Cum sa folosesti bicarbonat de potasiu in gradina

Fainare la rosii
Fainare la rosii

In cazul in care nu stiai, bicarbonatul de potasiu se utilizeaza ca si fungicid ecologic in horticultura. Poti tine sub control boli care sunt localizate la suprafata plantelor.

Modul de actionare al acestui compus este destul de simplu, va perturba echilibrul ionilor de potasiu sau sodiu care se afla in interiorul unei celule fungice. Pe scurt, va distruge celulele si va tine sub control bolile fungice care ataca pomii fructiferi sau legumele.

Citeste si: Cum sa folosesti bicarbonat de sodiu in gradina

Tocmai de aceea, poti folosi bicarbonat de potasiu in agricultura ecologica. Acest compus poate trata boli precum fainarea si poate fi folosit la rosii, castraveti, vinete, ardei, dovlecei sau pepene. Pentru a trata fainarea, o sa ai nevoie de o solutie cu concentratie cuprinsa intre 0.2% si 0.4%.

La pomii fructiferi, bicarbonatul de potasiu poate fi utilizat pentru a trata boli precum fainarea, rapanul sau boala petelor de rugina.

Conform expertilor, cele mai bune rezultate se vor obtine daca aplici un tratament cu bicarbonat de potasiu din fenofaza de buton alb pana la caderea petalelor. Totusi, are efect daca il vei aplica la primele semne ale unei boli.