Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect
Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect


Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa ingrijesti crinii iarna, in functie de locul unde sunt plantati: in gradina, sere sau ghivece de apartament. Te invatam si greseli trebuie sa eviti pentru ca florea sa treaca cu bine peste sezonul rece.

Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

Ce sunt crinii

Crini
Crini

Crinul este numele popular al genului Lilium, un gen de plante cu flori erbacee ce cresc din bulbi. Cele mai multe specii sunt native emisferei nordice temperate. Ele cuprind un gen de circa 110 specii din familia crinului (Liliaceae). Sunt plante cu o inaltime cuprinsa intre 60 și 180 cm.

Este o floare foarte populara in Romania, fiind des intalnita in gradini sau parcuri. Este nelipsita si de la evenimentele importante din vietile oamenilor (aniversari, nunti, botezuri, petreceri tematice, etc,) floarea aducand ultimele retusuri pentru un decor floral superb sau pentru buchete deosebite ce pot fi oferite celor dragi si nu numai. Tocmai de aceea, nu ar fi rau sa stii cate ceva despre ingrijrea crinilor iarna.

Frumusetea si mirosul inconfundabil fac din crin vedeta gradinilor. Cel mai frumos este considerat crinul pistruiat. Oficial se numeste Blackberry Lily. Este considerat cel mai impozant si cel mai elegant crin de gradina. Asta nu inseamna, insa, ca ceilalti nu sunt la fel de iubiti.

Acest tip de floare nu este una  foarte sensibila, dar pe timp de iarna trebuie sa-i acorzi o mai mare atentie.

Ingrijirea crinilor iarna. Cum sa faci asta si ce greseli sa eviti

Ingrijirea crinilor iarna
Ingrijirea crinilor iarna

Ingrijirea crinilor iarna. Pe timpul iernii, crinul intra intr-o perioada de repaus. Situatia se gestioneaza difererit, in functie de locul unde sunt plantati.

Daca este vorba de crini de sere, ingrijirea lor nu ridica probleme. In sezonul rece ingrijirea se poate face usor, astfel incat sa-i putem gasi de vanzare in magazine chiar si in acea perioada de timp. Crinii in ghiveci sunt cadouri frumoase si neasteptate in mijlocul sezonului rece.

Daca este vorba despre crini crescuti in gradini atunci problema se schimba. Daca locuiti intr-o zona cu temperaturi moderate in sezonul rece, atunci bulbii pot ramane fara probleme in pamant. Rezista pana la temperaturi minime de -12 grade Celsius pana la -17 grade Celsius, asta in conditiile in care bulbii sunt bine mulciti.

Daca locuiti intr-o zona foarte rece, bulbii trebuie scosi din pamant. Gerul i-ar putea omori. Chiar si un singur episod de frig profund poate sa-i distruga.

Citeste si: Sfaturi pentru taierea pomilor fructiferi. Cum sa o faci si pana la ce temperaturi

Daca este vorba de crini crescuti in ghivece, vor avea nevoie de mai multe lucrari pentru a ajunge cu bine in primavara. Vei observa ca pe timpul iernii florea va intra intr-un proces natural de repaus vegetativ. Vei putea aborda situatia din doua perspective. Tocmai de aceea, trebuie sa stii mai multe despre ingrijirea crinilor iarna.

Prima se refera la lasarea ei in ghiveci, iar a doua la scoaterea bulbilor din pamant si replantare in primavara.

Daca alegi sa o pastrezi in ghiveci, imediat dupa ce partea aeriana s-a ofilit, trebuie sa o tai. Tot de atunci este momentul si sa opresti udarea. Va trebuie sa o muti intr-un spatiu racoros si intunecos, fara sa o mai hidratezi.

Va fi nevoie sa acorzi mare atentie si sa iei in considerare temperaturile de pastrare a ghivecelor cu bulbi. Nu trebuie sa depaseasca 7 grade Celsius si trebuie sa fie un loc uscat. Poate fi vorba despre un balcon, subsol sau garaj. Oricare loc ai alege, ai grija sa fie indeplinita conditia de temperatura si sa fie uscat!

Bulbi de crini
Bulbi de crini

Poti pastra planta pe timpul sezonului rece, cand este in repaus vegetativ si scotand bulbii din pamant. Trebuie curatati, spalati bine si pusi apoi intr-o cutie la uscat pentru mai multe zile. Sorteaza-i pe cei mici de cei mari si elimina-i pe cei care ar putea fi cu probleme, adica pe cei care ar putea fi deteriorati de insecte si mucegaiuri. Este necesar sa stii sa faci ingrijirea crinilor pe timp de iarna.

Cel mai probabil vei gasi si bulbi mici ca dimensiune. Din ei vor rasari flori de abia peste cativa ani, fiind vorba despre bulbi tineri. Inflorirea se va produce dupa ce micii bulbi vor ajunge la dimensiunea ideala.

Inainte de a-i depozita este indicat sa le faci un tratament cu un fungicid. Daca nu au urme de atac, poti sari peste acest pas. Bulbii trebuie depozitati tot într-o zona racoroasa si intunecoasa, la o temperatura de minim opt grade.

Se tin in cutii de carton (peste care se pune muschi sau talas) sau se poti tine in pungi de hartie. Nu se recomanda pastrarea in pungi de plastic pentru ca vor mucegai.

Mare atentie si la udare. Pe timp de iarna crinii nu au nevoie sa fie udati, mai ales daca cresc in zone cu umiditate mare.

Vor putea fi pastrati respectand aceste conditii pana in primavara, cand vor fi gata sa de replantare.

Pentru a readuce bulbul la viata va fi necesar sa-l cureti si sa tai putin din radacini. Replantarea se face in sol nou. Atentie la momentul cand fixezi bulbul in pamant.

Trebuie sa ramana o treime din bulb deasupra solului. Asigura-i si un bun drenaj. Apa nu trebuie sa balteasca in ghiveci. Are nevoie de un sol bine afanat, ghiveci gaurit pe fund si la baza sa fie asezate pietre. Solul ideal este unul fertil si bogat in humus.