Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi plantele in sezonul rece
Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi plantele in sezonul rece

Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi plantele in sezonul rece


Ingrijirea clematitelor pe timp de iarna. Afla cum trebuie ingrijite potrivit nevoilor lor, in functie de soi, pentru a te bucura de ele mult timp. Iti vom prezenta ghidul complet de ingrijire.

Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa protejezi planta in sezonul rece – Cuprins:

Ingrijirea clematitelor iarna. Cum sa faci asta in mod corect

Ingrijirea clematitelor iarna
Ingrijirea clematitelor iarna

Ingrijirea clematitelor iarna. Clematitele sunt plantele care dau un aspect deosebit oricarei gradini. Din fericire, se adapteaza destul de bine conditiilor de mediu mai putin favorabile.

Daca vrei sa te bucuri de plante sanatoase, trebuie sa ai grija cum le ingrijesti. Atentie deosebita trebuie sa acorzi tunderii lor, sa le protejezi de daunatori, sa le administrezi moderat fertilizatori (nu se recomanda administrarea de fertilizatori pe timp de iarna) si sa ai grija sa le feresti de temperaturi extreme.

Este foarte important sa stii ca planta ornamentala nu rezista la temperaturi mai mici de  -10 °C.

Daca planta a suferit din cauza gerului, trebuie sa stii ca ai toate motivele sa speri ca se va recupera. Specialistii ne indeamna la rabdare pentru ca in 2-3 ani planta va fi pregatita sa elibereze lastari noi de la nivelul cornetului radicular. Astfel, clematita se va regenera, dar va trebuie sa acorzi mai multa atentie in iarna urmatoare. Trebuie sa-i fie asigurata o iernare confortabila. Daca te vei ocupa de acest aspect, atunci vei observa ca peste 2 ani planta va inflori din abundenta.

Daca preferi clematite la ghiveci, atunci trebuie sa le acorzi atentie sporita pe timp de iarna. La ghiveci este bine sa ai doar un soi care ramane mic. Planta ornamentala se taie in noiembrie-decembrie, cu pana la 20-50 cm deasupra solului. Pamantul trebuie sa fie in permanenta umed. Tocmai de aceea, trebuie sa te ocupi foarte serios de ingrijirea clematitelor inainte sa vina iarna.

Trebuie sa le muti intr-un loc ferit de ger, iar daca acest lucru nu este posibil, atunci ai grija sa achizitionezi un material protector si sa acoperi pamantul cu frunze uscate. Apeleaza la un material protector si pentru clematitele plantate in mod normal in gradina.

Citeste si: Cum sa ingrijesti plantele din ghivece, iarna. Metoda peretelui sudic al casei

Ca sa ajungi in iarna cu clematite sanatoase, trebuie sa ai grija de ele pe tot timpul anului. Atentie trebuie sa acorzi si locului unde sunt plantate. Prefera spatii cu soare si soluri care nu sunt grele, bine drenate. Udarea lor se face saptamanal, exceptie facand perioadele de canicula, cand este necesara o udare cu frecventa marita (de 2-3 ori pe saptamana).

Ai grija si ca solul sa fie afanat, si sa indepartezi buruienile. Ca sa te bucuri de plante ornamentale sanatoase, foloseste lunar si ingrasaminte organice. Ai grija ca iarna sa nu mai folosesti ingrasaminte. Ii vei face rau. Folosirea fertilizatorilor se va face incepand cu al doilea an de la plantare.

Atentie sporita trebuie acordata si perioadelor cu ploi abundente. Pentru a se preveni ofilirea, partile inferioare ale lianelor trebuie pudrate cu cenusa de lemn. Este foarte important atunci cand te ocupi de ingrijirea clematitelor iarna.

Fiind plante cataratoare, trebuie sa le asiguri un mediu care sa le permita acest lucru. Pentru plantele tinere trebuie sa ai grija sa le montezi spalieri. Cele mature se vor catara pe garduri, pergole sau diferite alte constructii.

Daunatorii pot crea probleme clematitelor, deci trebuie sa previ un eventual atac. Melcii si limacsii sunt principalii daunatori care pot afecta planta. Vestea buna este ca pot fi usor depistati. Vei observa frunzele de la baza plantei ca sunt zimtate. In aceasta situatie, este recomandata administrarea unui insecticid sau a unor granule speciale  pe care le achizitionezi de la magazinele de specialitate.

Tunderea corecta iti garanteaza existenta unei plante ornamentale sanatoase, care infloreste din abundenta.

Cum ajuti clematitele sa infloreasca

Floare de clematita
Floare de clematita

Daca deja ai in gradina ta sau in ghiveci o astfel de planta, probabil stii ca uneori, frumoasa planta nu infloreste. Ei bine, atunci trebuie sa ai in vedere cateva aspecte care ar putea duce la un astfel de fenomen.

Mai intai de toate, verifica daca solul in care este fixata planta nu este cumva unul acid. De regula, prefera un sol cu PH slab alcalin. Asadar, ai grija ca primavara sa uzi planta cu solutie de creta. Este suficienta o lingurita de creta la 10 litri de apa.

O alta cauza care ar putea conduce la lipsa florilor ar putea fi si locul nepotrivit in care a fost plantata sau pusa (daca este vorba despre una de ghiveci). Ai in vedere ca prefera loc cu soare si drenaj bun.

Fara flori ar putea sa ramana si daca nu a fost tunsa potrivit nevoilor ei. Fiecare soi se tunde intr un anumit mod, iar altele deloc. Este si cazul soiurilor Clematis montana și Clematis alpina. Acestea infloresc in primavara (aprilie-mai). Cum am specificat deja, nu se recomanda taierea pentru ca isi formeaza bobocii in vara si in toamna anului precedent.

Atentie! Dupa primul an de crestere, toamna, toate clematitele se tund pana la primul mugur, stimulandu-se asftel cresterea lastarilor. Din al doilea an, tunderea se va face diferit. Este foarte important sa te ocupi si de ingrijirea clematitelor pe timp de iarna.

Clematitele care infloresc vara, mai precis in luna iulie, trebuie tunse. Procedura se aplica taind din planta pana la 20-25 centimetri deasupra solului.

Cand vine vorba de hibrizi, trebuie sa stii ca acest tip de clematite infloreste de doua ori  pe an. Vor inflori in intervalul mai-iunie, dar si in august-septembrie. Pentru a avea parte de plante sanatoase si pline de flori, este indicat ca toamna sa fie indepartati lastarii uscati, iar restul sa fie tunsi cu atentie cu 10-20 cm.

Tine cont si ca tulpinile din anul anterior nu se taie la lungimi diferite. Dezvoltarea normala a plantei ar putea sa fie afectata. De asemenea, ai in vedere si ca tulpinile taiate mai putin vor face flori mai devreme decat cele taiate mai scurt.

Cum se inmultesc clematitele. Daca te gandesti sa inmultesti frumoasa planta, atunci trebuie sa stii ca ai la indemana cateva metode foarte usoare. O poti face in primul rand prin butasi. O alta metoda simpla este si prin seminte sau prin divizarea plantei. De asemenea, poti inmulti planta si prin marcotaj terestru sau aerian.

Daca alegi inmultirea prin seminte, spre exemplu, trebuie sa stii ca metoda se aplica doar la soiurile cu flori mici. La acest tip de planta, caracteristicile de soi se pastreaza si se transmit din generatie in generatie.