Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Cactusul Craciunului (Schlumbergera), numit si Craciunita in termeni populari, este una dintre cele mai populare plante de interior pe care le putem gasi in casele romanilor.
Asa cum ne indica si numele, aceasta planta este cautata de multi in preajma sarbatorilor de iarna, nu putini fiind cei care vor sa isi decoreze casa cu ajutorul ei.
Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Cum sa infloreasca toata iarna
Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Craciunita (Schlumbergera) infloreste mereu in preajma sarbatorilor de iarna, facand o multime de flori frumos colorate. Florile pot fi de culoare rosie, alba, galbena, roz sau violet si apar in varful ramurilor, avand pana la trei centimetri in lungime.
Important de mentionat, fiecare floare dureaza numai cateva zile! Totusi, perioada de inflorire poate dura chiar si cateva saptamani!
Daca va doriti insa o perioada de inflorire cat mai lunga, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte extrem de importante. Ingrijirea acestei plante nu este deloc una dificila, insa, bineinteles, ca orice planta, si Craciunita are nevoie de putina atentie.
Asadar, haideti sa aflam impreuna care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati in cazul in care va doriti sa va bucurati de florile Craciunitei cat mai mult timp in perioada sarbatorilor de iarna.
In primul si primul rand, trebuie sa stiti ca exista anumiti factori care pot influenta semnificativ potentialul de inflorire al cactusului de Craciun. Drept urmare trebuie sa urmati sfaturile de ingrijire ca la carte pentru Cactusul Craciunului sau Craciunita.
Tinand cont de locul de origine al acestei plante, in speta coasta Braziliei, cactusul de Craciun se simte cu adevarat bine in conditii de umezeala ridicata.
Asadar, nu este indicat sa tineti aceasta planta intr-un loc in care are contact direct cu razele soarelui pentru perioade indelungate. Seceta si caldura nu sunt suportate bine de aceasta planta, acestea influentand in mod negativ potentialul de inflorire.
Mai mult decat atat, Craciunita are nevoie de perioade indelungate de intuneric si frig inainte de a putea incepe sa infloreasca.
Cum sa ai grija de Cactusul Craciunului sau Craciunita (Schlumbergera)
Asa cum spuneam si mai devreme, cactusul de Craciun nu este o planta prea pretentioasa, procesul de ingrijire al ei fiind destul de simplu pentru toata lumea. Totusi, trebuie sa stii de ce ai nevoie pentru a ii asigura un mediu cat mai confortabil si pentru a te ocupa de o ingrijire ca la carte pentru Cactusul Craciunului sau Craciunita.
Incepem de la sol si iti spunem ca este indicat sa folosesti un sol de calitate, bogat in humus si alti nutrienti. Apoi, trebuie sa stii faptul ca aceasta planta are nevoie de o temperatura nici prea scazuta si nici prea ridicata pentru a creste asa cum trebuie.
O temperatura medie de 18 grade este perfecta pentru Craciunita. Nu uita nici faptul ca o schimbare brusca de temperatura poate duce la caderea rapida a mugurilor florii!
Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Cum se uda aceasta planta
Lipsa apei este la fel de problematica pentru Craciunita, asa ca asigura-te ca pamantul este mentinut umed in mod uniform in timpul infloririi.
De asemenea, cactusul de Craciun are nevoie de lumina, asa ca amplaseaza planta la o fereastra orientata spre est, astfel incat sa beneficieze de lumina moderata.
Daca vreti sa vorbim despre fertilizare, va sfatuim sa aplicati un ingrasamant bogat in potasiu la fiecare doua saptamani dupa ce mugurii florilor s-au format.
Nu in ultimul rand, nu uita ca in fiecare an, dupa perioada de inflorire, sa replantezi cactusul in sol nou. Doar asa poti face o ingrijire pentru Cactusul Craciunului sau Craciunita.
Cum ajuti Cactusul Craciunului sau Craciunita sa infloreasca din nou
Ingrijire Cactusul Craciunului sau Craciunita. Dupa perioada de inflorire, este indicat sa pastrezi planta la rece (o temperatura medie de 10 grade Celsius este recomandata) pentru a incuraja inflorirea.
Atunci cand incepe o noua etapa de inflorire, poti apela la o strategie des folosita pentru a incuraja procesul. In primul rand, adaposteste planta intr-un mediu cu o temperatura ceva mai ridicata, intre 12 si 18 grade si alterneaza expunerea ei la lumina.
Potrivit recomandarilor, poti lasa planta timp de zece ore in lumina, respectiv 14 ore in intuneric. Repeta acest proces timp de 4 pana la 6 saptamani pana ce inflorirea va incepe din nou.
Cand apar mugurii, du planta la o temperatura mai ridicata si asigura-te ca o uzi in mod regulat. Procesul de inflorire ar trebui sa inceapa apoi in aproximativ o luna si jumatate.
Afla si cum sa ai grija de Floarea Craciunului sau cum sa deosebesti un brad de un molid.