De ce cad frunzele la Craciunita (Poinsettia). Afla cum sa ajuti planta sa isi revina, dar mai ales care sunt cauzele care duc la acest fenomen. Ce trebuie sa stii si ce ar trebui sa iei in considerare atunci cand ingrijesti Craciunita.
De ce cad frunzele la Craciunita. Cum sa ingrijesti planta in mod corect
De ce cad frunzele la Craciunita (Poinsettia). Daca si planta ta a inceput sa isi piarda frunzele, atunci ar trebui sa stii ce poti face si cum sa ingrijesti Craciunita in mod corect.
Caderea frunzelor anunta faptul ca planta este supusa unui stres, iar frunzele vor cadea deoarece Craciunita isi va conserva substantele nutritive. Mai mult, planta va renunta la frunze pentru a se salva si a face fata stresului.
Daca problema nu este rezolvata la timp, planta va continua sa renunte la frunze pana ce acestea au cazut in totalitate. Vor ramane doar bracteele de culoare rosie si cateva frunze in varful plantei care o vor ajuta la procesul de fotosinteza.
Prima cauza care duce la caderea frunzelor la o Craciunita este temperatura scazuta. Daca planta a fost expusa la frig, chiar si pentru cateva minute la temperaturi de sub 10 grade Celsius, atunci este posibil ca frunzele sa inceapa sa cada.
Chiar si atunci cand cumperi o Craciunita te sfatuim sa o pui intr-o punga pentru a o proteja impotriva frigului. Asadar, mare atentie la acest aspect!
O a doua cauza o poate reprezenta faptul ca planta a fost tinuta in punga sau intr-un ambalaj pentru prea mult timp. Craciunita elibereaza un gaz numit etilena, iar intr-un ambalaj sau o punga va creste concentratia. Acest lucru va duce la caderea frunzelor.
Solutia va fi sa scoti Craciunita din punga sau din ambalaj imediat ce ajungi acasa. Daca planuiesti sa faci planta cadou sa o impachetezi chiar inainte sa o daruiesti, nu cu cateva zile inainte.
Mai trebuie sa stii ca aceasta planta este sensibila la monoxidul de carbon (CO), un gaz toxic fara miros, foarte periculos si pentru oameni. Va reactiona mult mai rapid ca oamenii si frunzele vor incepe sa cada daca nivelul de monoxid de carbon este prea mare in casa ta.
Solutia va fi sa te asiguri ca nu exista o problema in casa ta, dar mai ales sa iti instalezi o alarma ce te anunta in cazul in care nivelul de monoxid de carbon creste in locuinta.
Totodata, Craciunita isi poate pierde frunzele daca aerul din incaperea unde o tii este prea uscat. Daca nivelul de umiditate scade sub 30%, atunci frunzele vor incepe sa cada, insa mai intai varfurile acestora incepe sa se brunifice.
Mai mult, daca pamantul din ghiveci se usuca prea repede chiar si dupa ce ai udat planta, de exemplu in 2-3 zile, atunci acesta este un semn ca aerul este prea uscat. Iti recomandam sa cresti nivelul de umiditate din locuinta ta folosind un umidificator.
Bineinteles, cauza care duce la caderea frunzelor poate fi si cantitatea de apa pe care o administrezi plantei. Daca pamantul este uscat, inseamna ca planta nu a primit destula apa, asa ca asigura-te ca o uzi de fiecare data cand pamantul de la suprafata este uscat.
Desigur, o cantitate prea mare de apa poate duce din nou la caderea frunzelor, asa ca mare atentie si la cantitatea de apa pe care o pui. Putrezirea radacinilor duce la caderea frunzelor, asa ca rezolvarea va fi sa ai grija sa uzi planta doar cand pamantul este uscat.
Si temperatura din locuinta este importanta daca vrei sa mentii Craciunita sanatoasa. Daca este prea cald sau prea frig vei observa acest lucru destul de usor, pentru ca frunzele vor incepe sa cada. Temperatura ideala pentru ca planta sa creasca in mod sanatos este cuprinsa intre 15 si 24 de grade Celsius.
Citeste si: Cum sa uzi craciunita cactus pentru a stimula inflorirea
Ca orice alta planta, Craciunita are nevoie de lumina asa ca nu o tine intr-un loc unde nu are parte de asa ceva. Este recomandat sa tii planta pe un pervaz, unde beneficiaza de lumina soarelui timp de cateva ore in fiecare zi.
La final, mai mentionam ca planta poate fi atacata si de dauantori. Spre exemplu, musculita alba sau acarienii se pot hrani cu seva plantei intepand frunzele, asa ca acestea o sa inceapa sa se ofileasca si apoi sa cada. Pentru a scapa de daunatori si a tine planta sanatoasa iti recomandam sa folosesti un insecticid cu sapun facut in casa sau unul cu ulei de neem.
Totodata, frunzele pot cadea pentru a planta scapa de cele batrane. Practic, Craciunita isi va reinnoi frunzele din cand in cand, iar in acest caz nu poti face absolut nimic, doar sa le strangi si atat.