Ingrasaminte naturale. Cum sa le folosesti in mod corect in gradina
Ingrasaminte naturale. Cum sa le folosesti in mod corect in gradina

Ingrasaminte naturale. Cum sa le folosesti in mod corect in gradina


Ingrasaminte naturale. Afla cum sa le folosesti in mod corect, daca si tu vrei sa ai o gradina ecologica. Ce trebuie sa stii despre acestea si care sunt cele mai eficiente. Sfaturi pentru gradinarii incepatori!

Ingrasaminte naturale. Cum sa le folosesti in mod corect in gradina – Cuprins:

Ingrasaminte naturale. Cum sa le folosesti si care sunt cele mai eficiente

Ingrasaminte naturale - gunoi de grajd
Ingrasaminte naturale – gunoi de grajd

Pentru ca din ce in ce mai multi gradinari vor sa foloseasca ingrasaminte naturale pentru plantele lor, ar fi bine sa discutam mai in detaliu despre cum sa le utilizezi pentru a fi benefice.

Poate cel mai utilizat ingrasamant natural pentru gradina este gunoiul de grajd decompus sau mranita. Totusi, trebuie sa stii ca mranita este bogata in substante organice, minerale si este unul dintre cele mai bune ingrasaminte pentru a imbogati solurile grele.

Daca si tu vrei sa faci mranita, afla ca gunoiul de grajd proaspat se va lasa la descompus timp de 3-4 ani, insa odata obtinut este cel mai fertil ingrasamant pe care il poti utiliza in gradina.

Poate ca te intrebi de ce dureaza atat de mult? Ei bine, acel gunoi de grajd trebuie dezinfectat termic, pentru ca abia atunci mod se pot distruge semintele de buruieni prezente in acesta, dar si germenii sau bolile ori eventualii daunatori.

Mai trebuie sa stii ca daca te decizi sa faci mranita, gunoiul de grajd trebuie amplasat cat mai departe de gospodarie, din cauza mirosului. Totodata, este indicat sa depozitezi gunoiul de grajd la 50 de metri de orice sursa de apa, pentru a evita poluarea acesteia.

Este indicat sa folosesti o platforma cu fundul betonat, dar care are si o inclinatie pentru ca mustul de gunoi sa se poata scurga intr-un bazin colector. Asadar, mare atentie cand prepari ingrasaminte naturale din gunoi de grajd!

In cazul in care vei folosi gunoiul de grajd in stare proaspata, trebuie sa stii ca acesta este acid si va arde radacinile plantelor. Mai mult, nivelul de nitrati din sol va creste, iar asta inseamna ca vei avea o recolta mai mica.

Compost
Compost

Ingrasaminte naturale. Si compostul este o alternativa la gunoiul de grajd, insa trebuie sa respecti anumiti pasi atunci cand il prepari. Avantajul este ca daca folosesti compost acesta nu va arde radacinile plantelor si nu contine seminte de buruieni ori agenti patogeni sau daunatori.

Compostul vine cu nenumarate avantaje, iar principalul avantaj este ca ajuta la revigorarea solurilor sarace in nutrienti. Mai mult, compostul ajuta la neutralizarea pH-ului din sol, mentine umiditatea si va reduce cu pana la 34% cantitatea de apa pe care o folosesti la irigare.

Citeste si: Cum sa faci compost daca stai la curte sau la bloc

Pentru a prepara compost ai nevoie de materiale bogate in azot, dar si materiale bogate in carbot. Ca si materiale bogate in azot este recomandat sa folosesti cojile de oua, resturile vegetale provenite de la culturi legumicole insa care nu sunt afectate de boli, zat de cafea, buruieni sau frunze verzi.

Materialele bogate in carbon sunt aschiile de lemn, rumegusul, cojile de alune sau de nuci, frunzele uscate, parul provenit de la animale, paie, hartie, dar si ramurile sanatoase provenite de la taierile anuale facute in livada.

Gunoi de pasare
Gunoi de pasare

Ingrasaminte naturale. Si gunoiul de pasare este foarte util, insa mare atentie cum il folosesti pentru ca este acid si poate arde plantele. Gainatul de pasare este bogat in azot, insa pentru a prepara un ingrasamant acesta se va amesteca impreuna cu apa, pana ce obtii o solutie de consistenta laptelui batut.

Dupa aceea, totul se lasa la macerat timp de 30 de zile, insa se va amesteca o data la 3 zile. Apoi, vei folosi 0.5 litri de solutie amestecata cu 10 litri de apa si abia atunci o poti folosi pentru a uda plantele. Mare atentie ca solutia sa nu cada pe frunze, pentru ca le poate arde!

In cazul in care nu stiai, cenusa este extrem de eficienta ca si ingrasamant natural. Aceasta contine calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, mangan si alte elemente nutritive.

Trebuie sa mentionam ca nu se va folosi cenusa rezultata din arderea lemnului tratat sau vopsit. Expertii recomanda sa folosim doar cenusa rezultata din arderea lemnului natural si netratat.

Cenusa se poate aplica la plantare, dar si cand facem afanarea de toamna. Pur si simplu presari cenusa pe suprafata solului, inainte de a il prasi.