Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta
Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta

Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta


Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta acest ingredient minune. O sa ramaneti surprinsi, insa cenusa este extrem de folositoare pentru plantele din gradina sau din ghiveci. Iata ce contine!

Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta – Cuprins:

Ce nutrienti contine cenusa?

Cenusa ca ingrasamant
Cenusa ca ingrasamant

Cenusa pentru muscate. Pentru cei ce nu stiu, banala cenusa contine o cantitate mare de potasiu, fosfor, insa si o multime nutrienti precum fier, zinc, mangan sau calciu. Asadar, cenusa poate fi folosita ca si ingrasamant 100% natural.

Trebuie sa mentionam faptul ca nu orice cenusa este folositoare, asa ca iti recomandam sa folosesti doar cenusa obtinuta din arderea lemnului netratat.

Citeste si: Cum sa plantezi muscate englezesti. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Daca pui pe foc scanduri sau lemne acoperite de vopsea sau alte substante chimice, te sfatuim sa nu folosesti cenusa rezultata din arderea acestora pentru plantele din gradina ta.

Mai mult decat atat, mai trebuie sa stii si faptul ca cenusa obtinuta din arderea lemnului tanar ofera o cantitate mai mare de nutrienti decat cea provenita din arderea lemnului batran.

Totodata, iti recomandam sa folosesti cenusa obtinuta din arderea lemnului de fag, stejar sau artar, deoarece aceasta contine mai multi nutrienti decat cenusa rezultata din arderea lemnului rasinos, precum cel de brad sau pin.

Cum sa folosesti cenusa pentru muscate

Cenusa pentru muscate
Cenusa pentru muscate

Cum sa folosesti cenusa pentru muscate. Daca te-am convins sa folosesti cenusa pentru muscatele din ghivecele tale, o sa iti spunem ca o sa mai ai nevoie de apa de ploaie apa fara clor, care a stat cateva zile pana ce toate impuritatile s-au depus pe fundul vasului.

Cenusa va ajuta la compensarea carentei de potasiu si calciu, asa ca acum poti intelege de ce este folositoare pentru flori. Ar mai trebui sa stii ca cenusa nu este recomandata daca pH-ul solului este de 7.0 sau mai mare, adica daca este acid.

Mai mult, ingrasamantul pe care il obtii trebuie sa fie administrat la baza plantelor si in jurul tulpiniii. Niciodata nu ul aplica pe frunze, deoarece poate arde plantele.

Cenusa poate fi folosita destul de simplu pentru muscate. O poti presara deasupra solului din ghiveci sau o poti amesteca un pic cu apa pana ce obtii o pasta, pe care o pui deasupra solului. Ai nevoie de 1-2 linguri pentru fiecare ghiveci.

Citeste si: Boli la muscate. Cum sa iti mentii plantele sanatoase

Nu trebuie sa exagerezi cu aplicarea cenusii, astfel ca o data la 6 luni, poti folosi acest ingrasamant pentru muscatele tale.

De asemenea, cenusa mai pota fi folosita intr-un ingrasamant natural preparat cu drojdie, apa si zahar. Pentru a face acest ingrasamant o sa ai nevoie de 10 grame de drojdie proaspata, o lingura de cenusa, o lingura de zahar pentru a activa drojdia, dar si un litru de apa.

Amesteca drojia si zajarul cu putina apa calduta pentru a dizolva ingredientele, iar dupa aia adauga si apa. Lasa totul amestecul sa stea timp de 2-3 ore intr-un loc unde nu ajung razele soarelui, iar apoi ingrasamantul va fi gata.

Nu il aplica imediat, amesteca-l cu 5 litri de apa, iar apoi uda plantele din ghivece. Bineinteles, ingrasamantul poate fi aplicat si cu drojdie uscata, iar in acest caz o sa ai nevoie doar de un gram de drojdie.