Cum sa faci compost din frunze uscate
Cum sa faci compost din frunze uscate

Cum sa faci compost din frunze uscate, un ingrasamant 100% ecologic


Cum sa faci compost din frunze. Ingrasamant suta la suta ecologic din frunze uscate. Compostul se poate obtine usor, chiar din frunzele adunate din curtea sau gradina ta, valoarea nutritiva pentru plante fiind net superioara fata de ingrasamantul clasic.

Compost din frunze uscate. Ce este si ce beneficii are

Frunze uscate
Frunze uscate

Cum sa faci compost din frunze uscate. Compostul este acea materie organica descompusa si transformata in ingrasamant pentru alte plante.

In lipsa unui fertilizator, fie cel ecologic sau cel folosit de bunicii nostri (gunoiul de grajd), plantele se dezvolta mai greu si nu sunt la fel de sanatoase. Rodul va avea si el de suferit. Lucrurile se schimba daca folosesti compost.

Ingrasamantul ecologic, obtinut din compost, este mult mai nutritiv fata de fertilizatorul clasic (gunoiul de grajd). Frunzele cazute toamna din copaci contin de doua ori mai multe minerale decat balegarul.

Citeste si: Cum sa faci vermicompost. Ingrasamant natural cu ajutorul ramelor

Explicatia este una simpla: copacii absorb cu ajutorul radacinilor minerale ce ajung apoi in frunze, ele pastrand o parte din materia organica si dupa ce au fost uscate. Practic, compostul va imbunatati functiile si proprietatile fizice si chimice ale substratului, ceea va ajuta la dezvoltarea de plante sanatoase si roditoare.

Solurile unde se vor utiliza fertilizatori de acest gen vor fi bogate in nutrienti importanti. Este vorba despre: nitrogen, fosfor, calciu sau magneziu. Cu alte cuvinte, materia organica va imbunatati structura terenului, indiferent de tipul lui. Daca vorbim de pamant nisipos, compostul va ajuta la prevenirea uscarii lui.

In cazul solurilor argiloase, fertilizatorul ecologic va ajuta la aerisirea lui, plus ca va ajuta la absorbtia optima a apei de ploaie, controland eficient si evaporarea. Mai mult, reduce cu pana la 34% cantitatea de apa folosita pentru irigare si, in  plus, ajuta la neutralizarea pH –ului din sol.

Cum sa obtii compost de calitate, din frunze uscate

Cum sa faci compost din frunze
Cum sa faci compost din frunze

Orice lucru de calitate cere timp. Asa ca, daca vrei sa obtii compost din frunze uscate superior calitativ, trebuie sa te inarmezi cu rabdare! Acesta se formeaza intr-o perioada de cateva luni, in functie si de conditiile de mediu.

Compostarea se poate realiza fie in aer liber, fie in medii alese cu grija. Daca alegi prima varianta, atunci, pentru rezultate bune, este indicat ca frunzele uscate sa fie amplasate direct pe pamant (nu pe asfalt), dar departe de locuinta pentru a nu te deranja olfactiv.

Locul ales trebuie sa fie bine aerisit, departe de copaci pentru a preveni eventuala mucegaire a trunchiului arborelui ce poate intra in contact cu procesul de descompunere a materiei vegetale. O alta varianta este aceea sa construiesti un recipient din scanduri sau sarma care sa permita aerisirea.

Citeste si: Cum sa faci compost prin metoda Berkeley. Dureaza doar 18 zile!

Compostul clasic se formeaza din trei ingrediente: materie verde, materie bruna si apa. P entru obtinerea unui fertilizator de calitate fiind necesare alte doua conditii. Prima se refera asigurarea azotului (nitrogen), cea mai comuna sursa fiind cea din balegar.

Azotul ajuta la cresterea temperaturii din interiorul gramezii de frunze. Cei care vor folosi aceasta metoda, trebuie sa stie ca proportia optima este de cinci parti frunze la o parte balegar. In lipsa acestui element se pot folosi inlocuitori la fel de buni (gunoi, corzi de vita de vie sau iarba verde).

Cum asezi straturile si cat trebuie sa astepti

Compost din frunze
Compost din frunze

A doua conditie se refera la asezarea in straturi a materiilor pentru reusita procesului de compostare. Gramada de frunze se aseaza in forma dreptunghiulara pentru o mai buna manevrare.

Gramada de compost trebuie sa fie aproximativ de 1 metru cub. Dimensiunile mai mari sau mai mici conduc la incetinirea procesului de compostare. Se intoarce cu ajutorul unei furci.

Compost din frunze uscate. Se incepe asezarea materiilor cu un strat de aproximativ 15 cm de frunze ce au fost rupte in prealabil sau tocate. Peste acest strat se pune un altul de aproximativ 5 centimetri de material organic bogat in nitrogen (azot), adica balegar, iarba verde, corzi de vita de vie sau gunoi.

La aceasta compozitie se mai pot adauga si: iarba uscata, stiuleti de porumb, rumegus sau paie, adica materiale cu nivel scazut de nitrogen.

Acest amestec are nevoie si de apa, insa cu moderatie. Apa nu trebuie sa balteasca. Toata aceasta compozitie se va intoarce de pe o parte pe alta la trei saptamani pentru a aerisi compostul.

Citeste si: Cum sa faci compost daca stai la curte sau la bloc

Aerisirea se va putea face si mai devreme de trei saptamani, daca este necesar. Daca va confruntati cu o perioada ploioasa, este bine ca aceste straturi sa fie acoperite cu o panza impermeabila pentru a le feri de excesul de apa.

De regula este nevoie de aproximativ 3-4 intoarceri ale materialului pana se transforma in compost. Daca gramada a fost construita primavara, compostul va putea fi folosit dupa 5-6 luni, iar daca a fost construita toamna, procesul de compostare dureaza 8-9 luni.

Procesul de compostare este foarte bine stimulat de rame. Daca se asigura umiditate optima, acestea se vor dezvolta sub stratul de frunze.