Cum sa folosesti cenusa la ceapa si de ce este benefica
Cum sa folosesti cenusa la ceapa si de ce este benefica

Cum sa folosesti cenusa la ceapa si de ce este benefica


Cum sa folosesti cenusa la ceapa. Afla de ce este benefica, dar mai ales cum poti sa ajuti cultura de ceapa sa fie sanatoasa si sa se dezvolte in mod corect. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa folosesti cenusa la ceapa si de ce este benefica – Cuprins:

Ce nutrienti contine cenusa

Cenusa la ceapa
Cenusa la ceapa

Daca inca nu stiai, iti spunem ca cenusa contine cantitati mari de potasiu, insa pe langa asta mai contine fosfor precum si alti micronutrienti (calciu, fier, zinc, mangan).

Totusi, este bine sa mentionam de la bun inceput ca doar cenusa provenita din arderea lemnului netratat poate fi utilizata ca si ingrasamant in gradina.

Asadar, daca ai cenusa provenita din arderea lemnului de mobila, a lemnului lacuit sau vopsit, aceasta nu poate fi utilizata sub nicio forma in gradina.

Mai mult, ar trebui mentionat si faptul ca cenusa din lemn tanar ofera mai multi nutrienti decat cea provenita din arderea lemnului batran.

Totodata, cenusa obtinuta din lemn precum fagul, stejarul sau artarul contine mult mai multi nutrienti decat cenusa provenita din arderea lemnului rasinos (brad, pin etc.).

Cenusa la ceapa. Cum sa o utilizezi la tine in gradina

Galeata cu cenusa
Galeata cu cenusa

Inainte de a iti explica ce trebuie sa faci si cum sa folosesti cenusa la ceapa, ar trebui sa stii ca prea multa cenusa poate dauna plantelor. Asadar, mare atentie, pentru ca trebuie sa folosestio cantitate mica!

Cenusa se adauga in solul din jurul cepei o data la 4-5 saptamani. Dupa ce ai presarat cenusa, va fi necesar sa uzi foarte bine zona, pentru ca nutrientii sa intre in pamant.

Nu uita ca substantele benefice trebuie sa ajunga la radacinile cepei, asa ca va trebui sa uzi foarte bine dupa ce ai presarat cenusa pe sol.

Pe langa faptul ca asigura aportul de nutrienti, cenusa va ajuta plantele sa creasca sanatos. Astfel, va tine la distanta bolile si daunatorii, pentru ca vei crea o bariera naturala pentru protectia plantelor.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa pentru muscate si la ce ajuta

De asemenea, cenusa va imbunatati si drenajul solului, in special daca pamantul din gradina ta este argilos. In acest fel, eviti ca radacinile plantelor sa putrezeasca.

Totusi, atunci cand folosesti cenusa la ceapa, ar trebui sa acorzi mare atentie. Cenusa nu trebuie sa atinga frunzele de ceapa, pentru ca exista riscul sa provoci arsuri. Tocmai de aceea, cenusa se presara pe sol.

Un alt lucru pe care trebuie sa il stii este ca cenusa poate creste aciditatea din sol. Ei bine, aciditatea nu este o problema pentru ceapa, pentru ca aceste plante tolereaza solul acid. Problemele apar pentru plantele care nu cresc intr-un mediu acid!