Cenusa la cartofi. Cum sa o utilizezi si cand se administreaza
Cenusa la cartofi. Cum sa o utilizezi si cand se administreaza

Cenusa la cartofi. Cum sa o utilizezi si cand se administreaza


Cum sa folosesti cenusa la cartofi si mai ales de ce este utila. Cand este cea mai buna perioada in care se administreaza si ce nutrienti contine cenusa. Iata ce trebuie sa stii inainte sa o utilizezi!

Cenusa la cartofi. Cum sa o utilizezi si cand se administreaza – Cuprins:

Cenusa la cartofi. Cum sa o folosesti si ce contine

Cenusa la cartofi
Cenusa la cartofi

Inainte de a iti explica de ce este bine sa folosesti cenusa la cartofi trebuie sa lamurim un aspect foarte important. Poti folosi doar cenusa rezultata in urma arderii lemnului natural, asadar nu o folosi daca ai ars lemn tratat sau vopsit.

Cenusa contine o cantitate mare de potasiu, dar si calciu, zinc, fosfor, fier sau mangan. Totusi, tine minte ca cea mai buna cenusa pe care o poti utiliza este cea rezultata din arderea lemnului de fag, artar sau stejar deoarece contine mai multi nutrienti fata de cea rezultata din arderea lemnului rasinos.

Datorita faptului ca cenusa contine calciu, aceasta poate fi utilizata si pentru a creste pH-ul solului din gradina ta. Daca nu stii care este valoarea pH-ului, atunci il poti determina folosind acest ghid.

In primul rand, cenusa poate fi utilizata la cartofi atunci cand ii plantezi si tuberculii sunt prea mari, iar acestia trebuie taiati. In acest fel, impiedici tuberculii sa putrezeasca si te asiguri ca nu sa fie afectata viitoarea cultura.

Mai mult decat atat, cenusa poate fi presarata peste tuberculii de cartofi chiar daca nu sunt taiati. In acest mod, te asiguri ca tuberculii primesc nutrientii necesari pentru o devoltare sanatoasa.

Plantarea cartofilor
Plantarea cartofilor

In cazul in care nu stiai, cartofii se planteaza la o adancime de 10-20 cm, iar distanta dintre plantele aflate pe acelasi rand trebuie sa fie de 30-35 cm. Mai mult, respecta si distanta dintre randuri, care trebuie sa fie de 50 cm.

Bineinteles, cenusa poate fi utilizata si atunci cand plantele au crescut. Aceasta poate fi presarata in jurul plantelor, insa asigura-te ca o incoporezi in stratul superior de pamant. Dupa aplicare, uda pamantul pentru ca cenusa sa se dizolve si nutrientii sa ajunga la radacinile plantelor.

Citeste si: Cand se planteaza cartofii si cum sa faci asta la tine in gradina

Tine minte ca trebuie sa ai grija cu cantitatea de cenusa aplicata. Nu este recomandata folosirea excesiva, deoarece poate creste pH-ul solului din gradina.

Pe langa faptul ca fertilizeaza solul, cenusa este utila si la indepartarea daunatorilor, iar aici amintim limacsii, nematozii sau gandacii de Colorado.

Totusi, trebuie sa stii ca cenusa poate fi folosita ca si ingrasamant inainte de a planta cartofii, mai exact atunci cand faci lucrarile de toamna in gradina. Expertii recomanda sa folosim 300 grame de cenusa la metru patrat de pamant.