Ingrasamant foliar cu bor. Cum sa il prepari si sa il folosesti in gradina ta
Ingrasamant foliar cu bor. Cum sa il prepari si sa il folosesti in gradina ta

Ingrasamant foliar cu bor. Cum sa il prepari si sa il folosesti in gradina ta


Ingrasamant foliar cu bor. Invata cum sa prepari aceasta solutie si de ce borul este esential pentru cresterea plantelor din gradina ta. De asemenea, iti explicam si cum sa aplici acest tratament la plantele din gradina ta si ce ar trebui sa iei in considerare.

Ingrasamant foliar cu bor. Cum sa il prepari si sa il folosesti in gradina ta – Cuprins:

Ce rol are borul la plante

Rolul nutrientilor la plante
Rolul nutrientilor la plante

Ingrasamant foliar cu bor. In cazul in care nu stiai, deficienta de bor a plantelor poate deveni o problema serioasa. Mai mult, prea mult bor prezent in pamant poate afecta cresterea plantelor si este toxica.

Borul este un micronutrient necesar pentru cresterea plantelor, iar fara acest element chimic plantele pot parea sanatoase insa nu vor inflori si nu vor produce fructe ori legume. Apa, materia organica si textura solului sunt factori care afecteaza borul din sol.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Dupa cum spuneam, prea putin sau prea mult bor in pamant poate afecta cresterea plantelor. Borul ajuta plantele pentru a transporta substantele nutritive, carbohidratii, dar si pentru a sustine inflorirea si fructificarea.

Totodata, borul sustine acumularea proteinelor si glucidelor, iar acest microelement este unul dintre cele mai eficiente in reproducerea plantelor.

Deficienta de bor la trandafiri
Deficienta de bor la trandafiri

Ingrasamant foliar cu bor. Deficienta de bor este des intalnita, mai ales in solurile nisipoase sau in cele alcaline, unde pH-ul este mai mare de 7. O sa intalnesti aceasta problema la culturile de morcov, vita de vie, floarea soarelui, sfecla de zahar, mar, cires, visin sau speciile floricole cultivate in camp sau sere.

Deficienta incetineste asimiliarea de carbohidrati, iar asta inseamna ca se va incetini si sinteza proteinelor. Plantele care au un aport de bor in conditii optime vor gestiona apa mult mai bine decat cele afectate de deficienta.

Citeste si: Cum sa prepari apa de usturoi pentru a tine departe daunatorii din gradina

Un aport adecvat de bor va stimula alimentarea radacinilor cu carbohidrati si va contribui la dezvoltarea inflorescentelor si fructificarii. Pe scurt, vei obtine si o recolta mai mare, cu ajutorul borului.

Vei observa foarte usor deficienta de bor a plantelor din gradina ta, pentru ca acestea vor deveni galbene, iar lastarii se vor ofili. Capsunile cu deficienta de bor, de exemplu, se vor deforma.

Ingrasamant foliar cu bor. Cum sa prepari solutia si sa aplici tratamentul

Ingrasamant foliar cu bor
Ingrasamant foliar cu bor

Pentru a te asigura ca plantele tale nu vor suferi de deficienta de bor, iti recomandam sa aplici un ingrasamant de bor cu zer. Este una dintre cele mai folosite solutii si se poate aplica la pentru fertilizarea foliara a plantelor.

Desigur, pentru a o prepara o sa ai nevoie de acid boric si zer. De ce sa folosesti si zer? Pentru ca acesta contine calciu si este benefic pentru dezvoltarea inflorescentelor, dar si a radacinilor.

Citeste si: Rapan la mar. Cum sa tratezi pomii fructiferi afectati de boala

Ingrasamant foliar cu bor. Mai mult decat atat, borul poate sa previna si dezvoltarea putregaiului, pentru ca este un antifungic natural.

Pentru a prepara ingrasamant foliar de bor cu zer o sa ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 grame de acid boric
  • 500 ml de zer
  • 4.5 litri de apa

Acum, este momentul sa prepari si solutia. O sa ai nevoie de 500 ml de apa fierbinte, pentru a dizolva acidul boric. Toarna aceasta solutie peste cei 500 ml de zer si amesteca foarte bine. Dupa aceea, toarna 4 litri de apa si amesteca din nou.

Ingrasamant foliar cu bor. Acum ca ai obtinut acest ingrasamant, trebuie sa mai stii ca este nevoie sa il aplici pe plante prin stropire. De asemenea, stropirea se face dimineata devreme sau seara.

Mare atentie, daca aplici solutia pe o cultura care se afla in aer liber, nu trebuie sa bata vantul. Intervalul de aplicare al solutiei este o data la doua saptamani, in perioada in care plantele infloresc.

Nu exagera cu aplicarea acestui ingrasamant, ti-am zis deja ca excesul de bor poate fi toxic pentru plantele din gradina ta!