Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant. Iata ce trebuie sa stii daca si tu ai decis sa folosesti acest fertilizant la legume, pomi fructiferi sau vita de vie. Nu trebuie sa fii un expert pentru a transforma gunoiul de pasare in ingrasamant.
De ce este gunoiul de pasare bun ca fertilizator?
Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant. In cazul in care nu stiai, gunoiul de pasare este un excelent fertilizator si foarte multi gradinari depind de gainatul pasarilor pentru a prepara acest ingrasamant. Gunoiul de pasare mareste nivelul de nutrienti din pamant si capacitatea solului de a retine apa.
Totusi, trebuie sa intelegi ca nu arunci pur si simplu gainatul de pasare pe pamant, iar apoi te astepti la minuni. Procesul nu este atat de simplu, asa ca o sa fie nevoie sa iti explicam tot procesul.
Citeste si: Udarea plantelor noi. Cum sa o faci si cat de des trebuie
Nu incerca sa folosesti gunoi proaspat, pentru ca acesta poate arde radacinile plantelor sau tulpinile. Cea mai buna metoda pentru a obtine un ingrasamant din gunoiul de pasare este sa il lasi sa putrezeasca.
Retine faptul ca si pasarile de la care strangi gunoiul trebuie sa fie hranite cat mai natural. Astfel, vei obtine un ingrasamant de calitate. Cel mai bun gunoi este cel de gaina, cel de rate si cel de gaste.
Gunoi de pasare ca ingrasamant. Cum sa il prepari
Dupa cum spuneam, gunoiul de pasare nu poate fi folosit ca atare, pentru ca este acid si va arde radacinile sau tulpinile plantelor. Tocmai de aceea, o sa fie nevoie sa il lasi sa se descompuna.
Gainatul de pasare este bogat in azot, asa ca ar trebui sa il adaugi impreuna cu paie sau rumegus ori balegar de vaca, in gramada de compost. Ar trebui sa pui o parte gunoi de pasare la 4 sau 5 parti rumegus, paie sau balegar de vaca.
Ai grija ca gramada de compost sa fie in permanenta umeda, deoarece daca nu se va intampla asta, procesul de descompunere va dura mai mult. Totusi, nu exagera cu cantitatea de apa, pentru ca s-ar putea sa miroasa prea rau.
Citeste si: Cum sa faci polenizarea manuala a rosiilor
Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant. De asemenea, mai poti face macerarea gunoiului de pasare. Acest lucru se poate face intr-un butoi sau o galeata, in functie de cantitatea pe care doresti sa o obtii.
Procesul este destul de simplu, amesteci gainat proaspat sau uscat cu apa, pana ce obtii o solutie cu consistenta laptelui batut. Dupa aceea, lasi totul la macerat timp de 30 de zile si amesteci o data la 3 zile.
Dupa ce trece perioada de macerare, solutia nu poate fi aplicata ca atare, ci diluata in apa. O cana de gunoi macerat se amesteca impreuna cu 20 de cani de apa. Dupa aceea, aplica aproximativ 200 ml de solutie la fiecare planta.
Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor
Cum sa folosesti gunoi de pasare ca ingrasamant. Aplicarea acestei solutii se face la 10 zile dupa plantarea rasadurilor, iar apoi o data pe saptamana.
Mare atentie! Atunci cand temperaturile vor creste peste 25 de grade Celsius, solutia nu va mai fi administrata la plantele din gradina ta pentru ca le poate arde.
Totodata, cu 30 de zile inainte de coacerea fructelor, fertilizarea cu gunoi de pasare se va intrerupe. Ingrasamantul obtinut din gunoi de pasare este foarte bun pentru legumele din gradina ta si pentru pomii fructiferi. Acesta este bogat in azot, fosfor si potasiu, insa poate creste aciditatea solului.
Si ca sa facem o comparatie, iti mai spunem ca gunoiul de pasari contine de patru ori mai multi nutrienti fata de gunoiul de grajd!