Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel potrivit
Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel potrivit

Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel potrivit


Ghiveci pentru orhidee. Cum sa alegi cel mai bun ghiveci pentru orhidee, stiut fiind faptul ca nu poate supravietui in recipiente in care nu patrunde lumina, planta facand fotosinteza si cu ajutorul radacinilor. Invata ce nevoi trebuie sa-i indeplinesti pentru a te bucura de o planta sanatoasa, cu flori superbe.

Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel potrivit – Cuprins:

Ghiveci pentru orhidee. Cum sa il alegi pe cel mai bun

Ghiveci pentru orhidee
Ghiveci pentru orhidee

In mediul lor natural, superbele flori traiesc pe scoarta copacilor. Radacina se prinde de scoarta lor si ajuta si ea la fotosinteza (proces fiziologic prin care plantele verzi sintetizeaza substantele organice din bioxid de carbon si apa cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofila si elibereaza oxigen). 

Nu este de mirarea ca un ghiveci impropriu le va aduce moartea. Va trebuie sa alegi un ghiveci cu drenaj bun, care sa permita si patrunderea luminii, adica unul transparent. Are nevoie de unul care sa asigure si o buna aerisire.

Este motivul pentru care pe piata vei putea gasi ghivece special create pentru aceste flori minunate. 

Sunt compuse din doua recipiente care se baga unul in altul si care detin un opritor care ajuta la eliminarea riscului de baltire a apei, dar si o buna ventilatie a aerului. Un astfel de vas compus are fundul bombat, astfel incat sa nu stagneze apa la nivelul radacinilor.

Baltirea apei este unul dintre cei mai des intalniti factori care aduc orhideelor daune, de cele mai multe ori, ireversibile. Deci, este necesar sa acorzi maxima atentie la acest aspect, atunci cand ai astfel de plante in grija.

Transplantarea orhideei
Transplantarea orhideei

De regula, cei mai multi iubitori de orhidee folosesc recipente transparente. Pe piata vasele sunt disponibile in mai multe marimi. Sunt foarte utile pentru ca radacinile pot fi inspectate usor (este bine sa faci acest lucru regulat), dar au si un dezavantaj: sunt usor instabile. In cazul in care planta este prea inalta, este posibil sa cada de pe pervaz si sa sufere rupturi.

Asadar, daca nu dispui de un ghiveci special creat pentru acest tip de planta, afla ca iti poti adapta chiar tu unul, conform nevoilor ei.

Poti folosi unul transparent, de tipul paharelor de plastic pe care sa-i adaptezi astfel incat sa asigure o buna ventilatie si drenaj. Va trebui, deci, sa faci pe fundul recipientului mai multe gauri. Ai grija ca intotdeauna sa fie eliminat fenomenul de baltire. Apa nu trebuie sa ramana pentru mult timp pe fundul portghiveciului.

Daca nu iti place cum se vede radacina florii, poti apela la masca de ghiveci special creata. Poti achizitiona asa ceva din marile magazine sau florarii, fiind disponibile in multe culori.

Cum am mentionate deja, orhidee are nevoie ca lumina sa patrunda si la radacina pentru ca si acest organ ajuta la fotosinteza. In cazul in care vei folosi o masca pentru ghiveci, vei observa curand ca planta va face eforturi sa rezolve ”problema” dezvoltand radacini care vor creste deasupra gurii ghiveciului. Este absolut necesar sa le lasi sa se dezvolte pentru ca vor ajuta planta sa se hraneasca.

Ingrijire corecta a orhideelor

Ingrijirea orhideelor
Ingrijirea orhideelor

Pe langa un ghiveci bine ales, orhideea are nevoie si de alte conditii pentru a se putea dezvolta sanatos si sa te recompensese cu flori superbe, iar unul dintre factorii decisivi este temperatura.

In mediul ei natural, planta arata si este impecabila datorita diferentelor de temperatura zi-noapte. Are nevoie ca pe timpul noptii temperatura sa fie mult mai scazuta ca cea din timpul zilei. Asadar, cel mai potrivit loc unde ai putea sa o pui este la fereastra. Asigura-te ca locul unde va sta este foarte bine aerisit pentru ca floarea adora aerul curat.

In functie de specia de orhidee pe care o detii, asigura-i nevoia de lumina. Unele ai nevoie de multa lumina, altele de mai putina. Este ideal sa o instalezi la aproximativ 20-30 cm de fereastra si sa pui o perdea fina care sa o protejeze de razele directe ale soarelui. Elimini riscul ca planta sa sufere din cauza arsurilor.

Udarea are si ea rol important si se va face in functie de locul unde este instalata. Daca sta in locuri cu multa caldura, floarea are nevoie de mai multa apa.

Citeste si: Cum sa uzi orhideele in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!

Udarea corecta se face prin scufundarea ghiveciului pentru cateva minte intr-un vas cu apa de mari dimensiuni. Foloseste apa putin mineralizata. Cea mai buna apa pentru ea este cea de ploaie, dar poti sa o scufunzi si in apa plata.

Se tine la scufundat pentru cateva minute dupa care se scoate si se elimina tot excesul de lichid, evitandu-se, cum deja am mentionat, fenomenul de baltire post udare. Cu alte cuvinte, dupa scufundare, in farfuriuta de sustinere a ghiveciului nu trebuie sa existe apa.

Orhideea se uda numai dimineata. O alta conditie pe care trebuie sa o indeplinesti este sa elimini tijele dupa ce florile au trecut. Fa aceasta manevra dupa cateva zile de la caderea florilor, cu un cutit foarte bine ascutit. Numara de la baza tijei 2-3 noduri si taie deasupra unui nod.

Ca sa ai parte de o planta sanatoasa trebuie sa te asiguri ca substratul din ghiveci este cel potrivit. Se va dezvolta bine in substrat special dedicat acestui tip de planta pe care il cumperi din magazinele de specialitate. Trebuie sa fie unul format din scoarta de copac, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip.