Fungicide sistemice sau de contact. Cum sa faci diferenta si cum actioneaza
Fungicide sistemice sau de contact. Cum sa faci diferenta si cum actioneaza

Fungicide sistemice sau de contact. Cum sa faci diferenta si cum actioneaza


Fungicide sistemice sau de contact. Daca si tu te-ai lovit de aceasta problema, iti explicam cum sa faci diferenta intre aceste doua produse si cand ar trebui sa le folosesti. Iata cum actioneaza si pe care sa le alegi.

Fungicide sistemice sau de contact. Cum sa faci diferenta si cum actioneaza – Cuprins:

Fungicide sistemice sau de contact. Cum sa faci diferenta si cand le folosesti

Fungicide sistemice sau de contact
Fungicide sistemice sau de contact

Daca obisnuiesti sa faci tratamente chimice in gradina si faci vizite in mod regulat la farmaciile fitosanitare, atunci cu siguranta ai auzit despre fungicide sistemice sau de contact. Totusi, nu multi stiu diferentele, asa ca am decis sa vorbim mai mult despre acest lucru.

Pentru cei ce nu stiu, fungicidele de contact au rolul de a proteja plantele si previn aparitia bolilor. Acest lucru se intampla atat timp cat produsul respectiv acopera planta, iar perioada de protectie poate varia intre 7 si 14 zile, asta si in functie de conditiile meteo din zona respectiva.

Citeste si: Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac

Totusi, dupa ploaie trebuie sa stii ca protectia oferita de un fungicid de contact este diminuata drastic sau dispare complet. Mai mult decat atat, acestea devin inutile daca le-ai aplicat dupa instalarea bolii.

Asadar, fungicidele de contact vor actiona doar in conditii meteo optime, iar substanta nu va patrunde in tesutul plantei. Dezavantajul este ca aceste produse vor fi ineficiente sau vor avea o eficienta extrem de scazuta atunci cand ploua.

Tratamente gradina
Tratamente gradina

Atunci cand vorbim despre fungicidele sistemice, exista o mare diferenta. Aceste produse penetreaza tesuturile plantei, iar in acest fel protectia va fi de lunga durata si nu va fi afectata de conditiile meteo. Bineinteles, fungicidul trebuie aplicat intr-o zi in care nu exista precipitatii.

Avantajul acestor produse este ca acestea vor bloca dezvoltarea bolilor, mai ales in cazul in care acestea abia au aparut. Drept urmare, fungicidele sistemice vor asigura protectia plantelor indiferent de conditiile meteo. Asadar, acum stii cum sa faci diferenta intre fungicide sistemice sau de contact!

Desigur, un dezavantaj ar fi faptul ca fungicidele ce contin o anumite substanta activa nu vor putea fi folosite pentru mai mult de 2-3 tratamente in fiecare sezon. Daca o sa faci acest lucru aducem in discutie fenomenul de rezistenta la pesticide al bolilor, iar tratamentele pe care le vei aplica vor deveni inutile.

Poate cea mai mare problema este substanta care penetreaza tesuturile plantei si care poate ridica anumite semne de intrebare pentru consumatori. Tocmai de aceea, ar fi bine sa te documentezi foarte bine atunci cand alegi fungicidele sistemice si sa acorzi o atentie sporita tratamentelor care au rolul de a preveni bolile.