Folie mulcire. Cum sa o folosesti si ce culoare sa alegi
Folie mulcire. Cum sa o folosesti si ce culoare sa alegi

Folie mulcire. Cum sa o folosesti si ce culoare sa alegi


Folie mulcire. Afla cum sa o folosesti, dar mai ales ce culoare ar trebui sa alegi pentru a te asigura ca obtii recolta la care ai visat. Iata care culori sunt recomandate, dar si la ce culturi ar trebui sa le folosesti.

Folie mulcire. Cum sa o folosesti si ce culoare sa alegi – Cuprins:

La ce se foloseste o folie pentru mulcire

Mulcirea solului
Mulcirea solului

La ce se foloseste o folie pentru mulcire? Daca iti place sa te ocupi de gradina ta, atunci cu siguranta ai citit si despre mulcirea solului, asa ca ai inteles de ce este recomandata. In cazul in care nu stiai, popularitatea acestei folii pentru mulcire a crescut, deoarece poti obtine o recolta mult mai buna si o cantitate mai mare.

Folia are rolul de a acoperi solul, de a il proteja impotriva uscarii, dar mai ales are rolul de a proteja cultura impotriva buruienilor sau a daunatorilor. Practic, riscul de aparitie al bolilor sau al daunatorilor este si el diminuat considerabil.

Termenul de mulci vine din engleza, adica de la „mulch”. Acesta se refera la o gama larga de materiale organice sau anorganice, care se folosesc pentru a acoperi solul.

O folie pentru mulcire ofera mai multe avantaje pentru gradinari. Acest produs minimizeaza evaporarea apei din sol, incalzeste solul, limiteaza pierderea nutrientilor din sol. Totul se traduce printr-o recolta mai bogata si cu o calitate mult mai mare.

Folia te va ajuta sa reduci si costurile de productie, pentru ca nu vei mai folosi atat de multa apa, nu vei mai aplica atat de multe tratemente si nu vei mai folosi erbicide pentru a distruge buruienile. Mai mult, nu vei mai avea nevoie nici de mana de lucru pentru culturile mai sensibile.

Cum sa o folosesti si ce culori ar trebui sa alegi

Folie mulcire
Folie mulcire

Culoarea pe care o alegi pentru o folie de mulcire te poate ajuta sa obtii o recolta mult mai bogata. Poate ca ai vazut si tu acele suluri de folie neagra la magazinele de specialitate, insa daca inspectezi piata cu atentie o sa vezi ca poti gasi aceste produse si in alte culori, precum galben, rosu sau verde.

Ei bine, culorile nu difera doar de dragul de a avea o gradina colorata. Fiecare folie pentru mulcire colorata ofera anumite avantaje, asa ca ar trebui sa o alegi in functie de ce cultivi in gradina ta.

Folia neagra pentru mulcire este cea mai intalnita si cea mai ieftina. Aceasta impiedica dezvoltarea buruienilor pentru ca lumina soarelui nu mai ajunge pe sol. In acelasi timp, folia neagra incalzeste solul si poate ridica temperatura cu pana la 5 grade Celsius pana la o adancime de 5 cm.

Citeste si: Cum sa faci mulcirea rosiilor si de ce este necesara

Asta inseamna ca poti cultiva mai devreme si vei putea obtine legume sau fructe mult mai devreme ca ceilalti agricultori, asta daca ai o afacere si vanzarea produselor este specialitatea ta.

Pe de alta parte, folia de culoare rosie este mult mai buna pentru anumite tipuri de culturi. De exemplu, studiile au aratat faptul ca poti obtine cu pana la 20% mai multe rosii daca folosesti o folie pentru mulcire de culoare rosie. Daca o folosesti pentru capsuni, fructele obtinute vor fi mai dulci si vor avea un gust mai bun.

Folia de culoare albastra este mult mai eficienta ca cea neagra daca obisnuiesti sa cultivi pepene galben sau castraveti. Folia argintie te va ajuta sa tii afidele si musculitele albe departe de culturi si sa reduci populatia gandacului vestic al castravetilor.

Folia de culoare maro sau verde poate incalzi solul mult mai bine la inceputul sezonului. Aceste folii se numesc fotoselective si sunt produse folosind ultima tehnologie aparuta. Culoarea foliei influenteaza temperatura suprafetei acestora.