Cum sa previi aparitia manei la tomate. Sfaturi utile!
Cum sa previi aparitia manei la tomate. Sfaturi utile!

Cum sa previi aparitia manei la tomate. Sfaturi utile!


Cum sa previi aparitia manei la tomate. Afla care sunt cauzele care stau la baza acestei boli, dar si cum sa previi aparitia in cultura de rosii din gradina ta. Ce trebuie sa stii pentru a avea plante sanatoase!

Cum sa previi aparitia manei la tomate. Sfaturi utile! – Cuprins:

Mana la rosii. Cauze

Mana la rosii
Mana la rosii

Cum sa previi aparitia manei la tomate. Ei bine, inainte de toate ar trebui sa stii care sunt cauzele care duc la aparitia bolii si de ce este intalnita in culturile de rosii.

Mana la tomate este provocata de o ciuperca pe nume Phytophthora infestans. Principalele cauze care duc la aparitia acesteia o reprezinta temperaturile ridicate (18-22 grade Celsius), dar mai ales umiditatea excesiva a aerului, care trebuie sa depaseasca 80%.

De regula, aceasta boala apare mai ales in spatiile inchise, precum serele sau solariile. Umiditatea poate creste excesiv din cauza diferentelor de temperatura dintre noapte si zi.

Totusi, exista riscul ca boala sa apara si atunci cand conidiile sunt purtate de vant sau atunci cand uzi plantele si picaturile de apa le transporta de la o planta la alta.

Primele semne ale unei posibile infectii vor fi pete cu dimensiuni de 3-15 mm care au o culoare verde spre galben. Pe masura ce boala avanseaza, petele se vor brunifica sau vor capata o culoare cenusie, iar apoi vor fi inconjurate de o zona decolorata.

Ulterior, zonele afectate vor fi acoperite de un puf, iar acel puf reprezinta conidioforii si conidiile ciupercii Phytophthora infestans.

Pe langa petele de pe frunze, mana la tomate ataca si tulpinile plantelor. Vei putea observa pete pe tulpini, iar pe masura ce boala va avansa tulpinile vor putrezi si se vor rupe.

La final, trebuie sa mai stii ca mana ataca si fructele plantelor, asadar intreaga recolta poate fi compromisa. Fructele pot fi afectate in toate fazele de dezvoltare, iar pe suprafata acestora vei putea observa pete neregulate de culoare verde inchis.

Petele se vor brunifica, iar pe suprafata acestora va aparea si un puf de culoare alba. Ulterior, fructele vor cadea si se vor strica.

Cum sa previi aparitia manei la tomate. Ce trebuie sa ai in vedere

Cum sa previi aparitia manei la tomate
Cum sa previi aparitia manei la tomate

Cum sa previi aparitia manei la tomate. Acum ca stii care sunt cauzele si primele semne ce anunta o posibila infestare, ar trebui sa stii si cum sa tii boala la distanta de cultura de tomate din gradina ta.

In primul rand, trebuie sa stii ca tomatele nu se vor planta in apropierea uei culturi de cartofi sau pe o suprafata de pamant pe care ai cultivat cartofi in anii precedenti. Daca nu stiai, cartoful este prima leguma care este afectata de aceasta ciuperca.

In cazul in care ai observat aparitia acelor pete pe frunze, trebuie sa stii ca va fi necesara defolierea acestora. Pe scurt, rupe toate frunzele afectate pentru a stopa raspandirea bolii.

Ar fi indicat sa uzi plantele folosind o instalatie de irigare prin picurare. In acest fel te asiguri ca picaturile de apa nu ajung pe frunzele plantelor, asa ca nu favorizezi dezvoltarea conidioforilor si conidiilor.

Citeste si: Carenta de bor la tomate. Cum sa o combati si ce tratamente aplici

Aerul uscat va inhiba dezvoltarea ciupercii, asa ca asigura-te ca aerisesti solarul sau sera in mod corespunzator. Daca nu stii cum, ti-am pregatit aici un mic ghid despre cum sa aerisesti solarul pe timp de vara.

Nu uita nici de dezinfectia solului, pentru ca in acest fel tii sub control dezvoltarea bolilor sau aparitia daunatorilor. Este foarte important sa respecti si rotatia culturilor de legume, gasesti aici un mic ghid despre cum sa faci asta.

Mulcirea solului este foarte importanta si ar trebui sa utilizezi aceasta metoda pentru a tine sub control umiditatea relativa a aerului. Astfel, umiditatea este mentinuta in sol si va trebui sa uzi plantele mai rar.

Cultura de tomate va avea nevoie si de ingrasaminte, iar in acest scop poti folosi Codicobre sau Magnific Cu-Plus. Astfel, vei ajuta plantele sa reziste impotriva atacurilor fungice sau bacteriene.