Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala
Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala

Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala


Cum sa combati antracnoza la tomate. Cum sa previi aceasta boala, dar mai ales ce tratament sa aplici daca rosiile din gradina au fost atacate. Vorbim despre una dintre cele mai grave amentintari pentru fructele de tomate, iar daca nu este tratata la timp pierderile se vor ridica pana la 70%.

Ce este antracnoza sau putregaiul radacinilor si fructelor de tomate?

Colletotrichum coccodes tomate
Colletotrichum coccodes tomate

Antracnoza (Colletotrichum coccodes) mai este cunoscuta ca putregaiul radacinilor si fructelor de tomate si apare atunci cand temperaturile sunt ridicate, dar in acelasi timp exista si un nivel ridicat de umiditate.

Antracnoza la tomate este cauzata de o ciuperca miscroscopica si ataca radacinile de tomate, dar si frunzele sau fructele. Cu toate ca fructele sunt infestate cand sunt verzi, primele simptome vor aparea la coacerea acestora.

Citeste si: Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate

Poti observa destul de usor aceasta boala pe fructele de tomate, deoarece acestea au niste pete, in jurul carora tesutul incepe sa se scufunde. Se vor forma niste puncte negricioase, ciuperca va afecta epiderma, iar apoi vor afecta si pulpa fructului. Se intampla ca petele negricioase sa fie apoi acoperite cu un mucegai de culoare roz-portocalie.

Dupa cum spuneam, si frunzele tomatelor sunt afectate, iar primele semne vor fi niste pete de culoare galben-verzui. Ulterior, petele vor deveni roz si pot aparea si pe tulpina plantelor din gradina ta.

Antracnoza la tomate apare in toate fazele de vegetatie, insa cea mai grava forma se poate gasi pe fructe, deoarece afecteaza serios productia. Atacul are loc la temperaturi cuprinse intre 15 si 30 de grade Celsius, iar sporularea pe fructe are nevoie de o temperatura optima de 28 grade Celsius.

Cum sa combati antracnoza la tomate si cum previi boala la rosii

Antracnoza la tomate
Antracnoza la tomate

Antracnoza la tomate. In primul rand, trebuie sa stii ca perioadele ploioase si irigarea prin aspersiune favorizeaza aparitia antracnozei la rosii. Tocmai de aceea, trebuie sa te asiguri ca fructele si frunzele plantelor sunt uscate. Apa care este lasata pe fructe mai multe ore va creste si incidenta acestei boli in cultura.

In cazul in care plantele au fost atacate, ar trebui sa inlaturi si sa distrugi rapid resturile atacate. Mare atentie! Daca resturile au cazut si pe sol, nu le lasa acolo pentru ca boala se poate raspandi rapid.

Citeste si: Cultivarea tomatelor in camp. Cum sa o faci in mod corect

Mai trebuie sa stii si ca rotatia culturilor trebuie facuta in mod corect pentru a combate antracnoza la tomate. Astfel, poti cultiva tomate pe aceeasi suprafata o data la 3-4 ani. Palisarea tomatelor, dar si defolierea acestor plante pot preveni aparitia antracnozei.

Pentru a combate aceasta boala la tomate, trebuie sa aplici plantelor un tratament fungicide care contin cupru. In acest sens, recomandam Cupertine Super, Alcupral sau zeama bordeleza.

Iti mai spunem ca ar fi bine sa lasi destul spatiu intre rasaduri atunci cand le plantezi, asa ca distanta de plantare este esentiala. Astfel, aerul poate sa circule in printre plante si acest lucru duce si la scaderea umiditatii. De asemenea, iti recomandam sa uzi plantele doar la baza, fara sa folosesti irigarea prin aspersiune.