Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate. Pozitia corecta!
Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate. Pozitia corecta!

Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate. Pozitia corecta!


Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate, folosind uneltele potrivite si avand o postura corecta. Alternarea sarcinilor, cat si folosirea echipamentului ajutator te pot scuti de durerile sacaitoare.

Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate. Pozitia corecta! – Cuprins:

Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate

Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate
Cum sa te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate

Fie ca este o pasiune, o simpla indeletnicire sau un business de sezon, gradinaritul incepe cu tine, cu o postura corecta, cheia pentru o conditie fizica buna si pentru preventia accidentarilor. Totusi, trebuie sa ai in vedere cum sa te ocupi de gradinarit fara dureri de spate!

O postura incorecta genereaza disconfort, scade calitatea vietii si poate fi sursa a numeroase afectiuni de sanatate. Evident, asta se va reflecta instant si asupra activitatii tale pe care o desfasori in gradina pentru ca nu o vei mai putea desfasura la fel ca inainte, dupa instalarea durerilor.

Daca nu ai avut probleme de acest gen pana in acest moment, asta nu inseamna ca nu exista riscul sa apara oricand.

Pentru a evita astfel de neplaceri, trebuie sa ai grija sa ai o pozitie corecta a corpului in timp ce lucrezi in gradina. Indiferent de activitatea pe care o desfasori in gradina de flori sau legume (smuls buruieni, adunat rod, toaletare), trebuie sa stii ca oricand o miscare brusca sau statul in pozitie aplecata pentru prea mult timp, pot conduce la aparitia durerilor lombare acute. Pentru a evita astfel de probleme de sanatate, este indicat sa nu faci miscari bruste, sa nu stai mult in pozitia aplecata si sa ai in permanenta pozitia corpului corecta.     

Spre exemplu, cand este necesar sa te apleci, pastreaza o pozitie dreapta a spatelui astfel incat, coloana sa ramana in postura verticala. In acest fel, te ocupi de gradinarit fara sa ai dureri de spate.

Atentie si cand manevrezi ustensile grele, lazi incarcate sau orice obiect pentru gradinarit greu. Atunci cand trebuie sa ridici greutati pentru a le transporta dintr-un loc in altul, trebuie sa flexezi genunchii usor, apuca lucrul respectiv folosind doar musculatura picioarelor. Spatele trebuie sa stea drept, fara sa pui presiune pe el. Cand vine vorba de irigarea gradinii, renunta la udatul cu galeata si protejeaza spatele folosind in loc un sistem  de irigare.

Cu dureri de spate te poti alege si cand sapi. Ca sa previ durerea, trebuie sa mentii pozitia corpului in directia in care este orientata si lopata. Misca tot corpul atunci cand o golesti pentru a preveni durerile.

Alternarea sarcinilor si echipamentul ajutator

Cum sa ridici corect
Cum sa ridici corect

Gradinarit fara dureri de spate. Protejarea spatelui trebuie sa fie o prioritate pentru tine cand te ocupi de gradinarit. Ca sa faci acest lucru, trebuie sa ai in vedere sa alternezi sarcinile. Nu sta, spre exemplu, prea mult timp in pozitie aplecata adunand buruiana. Alterneaza aceasta sarcina cu o alta pe care o ai de indeplinit in acea zi, in gradina pentru a nu te suprasolicita. Prin simpla schimbare a pozitiei de lucru, poti preveni durerea de spate.

Daca durerea apare, este momentul sa iei o pauza si sa te relaxezi, sa-ti relaxezi muschii si intreg corpul. Cateva minute de repaos asezat comod pe un sezlong, spre exemplu , iti vor incarca bateriile.

Pentru a preveni durerile de spate te poti ocupa de gradinarit in mod inteligent. Pe piata exista multe unelte ajutatoare care iti vor usura mult munca.

Spre exemplu inlocuieste udatul clasic cu galeata, folosind un sistem de irigare. Este mult mai eficient, plus ca spatele tau nu va mai fi suprasolicitat.

La fel de bine iti poti usura munca si cand vine vorba de carat lucruri grele. In loc sa le cari in brate, poti folosi caruciorul pentru gradina. De ce sa nu faci operatiunile de gradinarit fara sa ai si dureri de spate?

Citeste si: Cum sa previi raceala si care sunt factorii de risc

De asemenea, durerile de spate pot fi evitate si folosind uneltele potrivite, adaptate inaltimii pe care o ai tu. In functie de activitatea desfasurata, trebuie sa folosesti unealta cu maner potrivit ca lungime. Cu alte cuvinte, manerul trebuie adaptat in functie de nevoile de lucru. Uneltele de gradina cu maner lung te vor impiedica sa te apleci inutil sau sa-ti rasucesti trunchiul, de exemplu atunci cand prizezi.

Daca este vorba de prasit, ca de exemplu, activitatea se desfasoara aproape de corp si necesita un maner mai scurt. Este activitatea cea mai solicitanta pentru coloana vertebrala. O solutie de ajutor poate fi achizitionarea unui dispozitiv de scos buruieni. Acesta permite indepartarea radacinilor nedorite din pozitie verticala.

Te poti alege cu dureri de spate inclusiv cand tai marginile gazonului. Si pentru acest pas exista solutie salvatoare. Poti folosi manerul telescopic oscilant care se poate adapta foarfecilor de tuns gazon, permitand utilizarea acestora fara aplecare.

In cazul periajului,trebuie sa ai grija sa folosesti unealta potriva, dar cu maner mai lung fata de cel folosit pentru prasit. Trebuie sa iei in vedere operatiunile de gradinarit fara sa ai si dureri de spate.

De asemenea, de ajutor in lupta impotriva durerilor de spate poate fi si manerul ergonomic. Acesta asigura o pozitie corecta a coloanei.