Cum sa prepari un mastic pentru pomi si la ce foloseste
Cum sa prepari un mastic pentru pomi si la ce foloseste

Cum sa prepari un mastic pentru pomi si la ce foloseste


Cum sa prepari un mastic pentru pomi, dar mai ales la ce foloseste aceasta solutie in livada ta. Este extrem de folositoare, mai ales daca vrei sa ingrijesti pomii fructiferi ca la carte si sa tii departe bolile sau daunatorii. Iata ce trebuie sa stii!

La ce se foloseste aceasta solutie

Mastic pentru pomi
Mastic pentru pomi

In cazul in care nu stiai, un mastic pentru pomi este foarte folositor daca executi lucrari de altoit in livada sau daca obisnuiesti sa tai ramuri mai mari la pomii fructiferi. Aceasta solutie sigileaza ranile produse prin taiere, pentru a tine la distanta bolile sau daunatorii.

Masticul sau ceara protejeaza ranile deschise si impedica oxidarea. Drept urmare, bolile care sunt provocate de ciuperci sau bacterii sunt tinute la distanta, iar in acelasi timp se va stimula si cicatrizarea. Mai mult, masticul previne si deshidratarea pomului.

Pe langa utilizarea la pomii fructiferi, masticul se mai poate folosi si pentru arbusti fructiferi sau ornamentali, arbori ornamentali, dar si pentru vita de vie. Este foarte important sa stii ca masticul este esential pentru pomii in varsta, care sunt predispusi la boli rezultate in urma taierilor.

Bineinteles, utilizarea masticului este necesara si la pomii tineri, mai ales daca vrei ca acestia sa nu fie atacati de boli. Masticul se aplica imediat pe ranile pomilor, pentru a evita oxidarea acestora.

Daca la ranile cu un diametru mai mic de 5 centimetri masticul nu este necesar pentru ca acestea se inchid repede, solutia trebuie folosita pentru ranile mai mari si se va aplica periodic, adica o data la 1-2 ani.

Ce proprietati trebuie sa aiba un mastic bun

Altoirea pomilor fructiferi
Altoirea pomilor fructiferi

Ei bine, inainte de a prepara un mastic pentru pomi fructiferi, ar fi bine sa stii si ce proprietati trebuie sa aiba aceasta solutie pentru a isi face efectul si pentru ca pomii sa nu fie afectati de boli.

In primul rand, acesta trebuie sa se lipeasca de zona afectata, iar apoi sa se usuce destul de repede. De asemenea, trebuie sa reziste la intemperii, la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate. Mai mult, acesta nu trebuie sa fie spalat de apa de ploaie sau cea provenita din urma irigarilor.

Totodata, masticul trebuie sa se aplice destul de usor folosind o pensula si sa contina hormoni de cicatrizare, care sunt extrem de folositori pentru la vindecarea rapida a ranilor provocate la pomii fructiferi.

Cum sa prepari un mastic pentru pomi. Cele mai bune retete

Cum sa prepari un mastic pentru pomi
Cum sa prepari un mastic pentru pomi

Pentru a prepara un mastic pentru pomi, o sa ai nevoie de anumite ingrediente si am decis sa iti aratam retetele publicate de Floarea Lupescu in cartea „Altoirea pomilor”. Aceasta ne propune doua retete de mastic, „la cald” si „la rece”.

In primul rand, o sa ai nevoie de o substanta care la o temperatura obisnuita este solida, dar atunci cand este incalzita se inmoaie ori este solubila in alcool, iar aici amintim sacazul, smoala sau rasina.

De asemenea, ai nevoie de ceara sau cerezin, adica o substanta care face ca masticul sa nu se usuce ori sa crape. Nu uita ca am vorbit despre acest lucru si este foarte important pentru a vindeca ranile provocate pomilor fructiferi.

Citeste si: Reguli esentiale pentru taierea trandafirilor toamna. Cum sa procedezi

O sa ai nevoie si de o substanta grasa, care are cam acelasi rol ca substanta de mai sus, iar in acest caz iti recomandam seul sau untura. Substanta colorata (ocru) si substanta saponifianta (cenusa) pot lipsi din unele retete, insa noi iti recomandam sa le folosesti.

Cum sa prepari un mastic pentru pomi. Daca vrei sa prepari masticul la rece, o sa ai nevoie si de 15-20% spirt, care se foloseste ca si solvent.

Retete preparare mastic la cald:

  • 750 g sacaz, 100 g ceara de albine, 140 g seu, 10 g ocru
  • 750 g rasina, 50 g smoala, 50 g ceresin, 50 g ceara de albine, 70 g cenusa cernuta, 30 g ocru rosu
  • 1250 g rasina, 250 g ceara, 250 g seu, 50 g ocru galben
  • 750 g rasina, 250 g smoala ori parafina, 125 g seu, 125 g ocru

Retete preparare mastic la rece:

  • 750 g sacaz, 75 g seu, 75 g ceara de albine, 120 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 830 g sacaz, 30 g seu, 15 g smoala, 25 g cenusa cernuta, 90 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 400 g sacaz, 200 g ceara, 100 g seu, 90 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)
  • 615 g rasina, 50 g smoala, 35 g seu, 40 g ceara, 35 g cenusa cernuta fin, 35 g ocru, 170 g spirt denaturat (care nu este adecvat consumului uman)

Daca vrei sa transformi o reteta la cald in mastic la rece, va trebui doar sa adaugi spirt in proportie de 15-20% din greutatea totala a solutiei. In cazul in care vrei sa schimbi o reteta la rece in mastic la cald, va trebui sa nu mai adaugi spirtul.

Mare atentie! Spirtul se va adauga doar dupa ce ingredientele au fost incalzite si le-am amestecat pana la omogenizare. Atunci cand masticul este in curs de racire, se adauga si spirtul. Sub nicio forma nu adauga spirtul inainte sau dupa ce ai pus masticul pe foc!