Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta. Retete de ingrasaminte
Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta. Retete de ingrasaminte

Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta. Retete de ingrasaminte


Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta. Afla care sunt cele mai utile retete de ingrasaminte pe care le poti prepara si utiliza la tine acasa. Ce trebuie sa stii si cand se administreaza acestea.

Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta. Retete de ingrasaminte – Cuprins:

Cum sa stimulezi cresterea plantelor din casa ta

Cum sa stimulezi cresterea plantelor
Cum sa stimulezi cresterea plantelor

Pentru a stimula cresterea plantelor din casa ta, trebuie sa stii faptul ca acestea au nevoie de ingrasaminte. Fertilizarea plantelor nu numai ca ajuta inflorirea acestora, dar le va mentine si mult mai sanatoase.

Inainte de a vorbi cum sa prepari ingrasamintele, ar fi bine sa stii si in ce perioada se administreaza acestea plantelor. Daca inca nu stiai, majoritatea plantelor intra in perioada de repaus vegetativ atunci cand vine toamna si totul dureaza pana primavara, atunci cand devin din nou active.

Practic, cresterea plantelor sau inflorirea acestora se va opri in perioada toamna-iarna, urmand ca acestea sa isi reia activitatea din primavara. Administrarea ingrasamintelor se face doar in perioada de vegetatie si iti recomandam sa o faci si tu primavara.

Poate cel mai la indemana ingrasamant pentru plantele din ghivece este zatul de cafea. Insa tine minte ca acesta se administreaza doar pentru plantele ce prefera un sol acid.

Zat de cafea pentru flori
Zat de cafea pentru flori

Zatul de cafea contine azot, fosfor, potasiu, insa si alte minerale sau carbohidrati care stimuleaza cresterea plantelor din casa si nu numai pentru ca il poti folosi si pentru plantele din gradina.

Zatul este bun pentru flori precum muscatele, hortensiile, trandafirii, rododendronii sau azaleele. Modul de administrare este foarte simplu, trebuie doar sa amesteci cateva lingurite de zat in pamantul florilor. Il poti imbunatati daca il amesteci cu coji de oua pisate pentru ca acestea contin calciu, fosfor, azot si carbohidrati.

Apa de usturoi este un alt ingrasamant util, in special pentru orhidee. Usturoiul va stimula cresterea plantelor, dar si inflorirea acestora. Tot ce ai nevoie sa faci este sa toci marunt 8-9 catei de usturoi pe care sa ii pui apoi in 3 litri de apa.

Iti recomandam sa pui totul intr-un borcan, sa ii pui capacul si sa il asezi pe un pervaz, adica intr-un loc cald si luminos. Solutia se lasa timp de 24 de ore, iar a doua zi se va strecura pentru a scapa de bucatile de usturoi.

Usturoiul contine azot, fosfor, potasiu, calciu, mangan, dar si sulf. Nu exagera cu cantitatea de usturoi pe care o folosesti pentru ca poate dauna crestereii plantei. Orhideea se uda folosind aceasta apa cu usturoi o data la doua saptamani.

Cenusa
Cenusa

Cenusa este iarasi un ingrasamant foarte bun pentru florile tale, insa iti mentionam de la bun inceput ca vei avea nevoie de cenusa provenita din arderea lemnului care nu are urme de vopsea ori alte substante sau care nu a fost tratat.

Pentru prepararea acestui ingrasamant ai nevoie de 1-2 linguri de cenusa, peste care torni un litru de apa fierbinte. Amestecul trebuie lasat la infuzat, insa asigura-te ca il amesteci o data la cateva zile.

Cenusa contine o cantitate mare de potasiu, fosfor, dar si nutrienti precum calciu, zinc, fier sau mangan. Mai mult, este foarte folositoare pentru a compensa carenta de potasiu si calciu, extrem de necesare plantelor. Nu este recomandata daca pH-ul solului este acid, adica mai mare de 7.0. Plantele se vor uda o data sau de doua ori pe saptamana folosind aceasta infuzie.

Citeste si: Cum sa scapi de paduchi verzi la trandafiri cu decoct de cenusa

La final, o sa iti mai spunem ca si cojile de ceapa pot fi folosite pentru a face un ingrasamant pentru plante. Acestea contin fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier, bor, crom sau seleniu.

Pentru preparare ai nevoie de cojile de ceapa provenite de la 2-3 cepe, peste care pui apa si le lasi la macerat timp de 24 de ore intr-un loc unde nu patrunde lumina. 

A doua zi, solutia se strecoara si plantele se vor uda cu aceasta o data pe saptamana. Pentru pastrare, iti recomandam sa o tii in acelasi loc intunecos.