Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Cele mai sensibile
Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Cele mai sensibile

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Cele mai sensibile culturi


Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Afla care sunt cele mai sensibile culturi pe care inghetul le poate distruge, dar si cele mai rezistente.

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Cele mai sensibile – Cuprins:

Inghetul de toamna

Inghetul de toamna
Inghetul de toamna

Unele plante sunt destul de rezistente in fata inghetului, iar cel de toamna nu le ridica probleme. Prin rezistenta la inghet se intelege ca plantele nu sunt afectate de temperaturile de pana la 2 grade Celsius (temperatura considerata a fi de inghet usor).

Cand acestea scad sub pragul de inghet (adica sub zero grade Celsius) inseamna ca ne confruntam cu inghetul sever. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna.

Gradinarii cu experienta ne invata ca pentru a proteja recoltele de inghetul de toamna, tot ce trebuie sa stim este momentul potrivit de culegere a roadelor, cat si gradul de rezistenta la frig. Unele sunt rezistente, altele mai putin.

Pastrarea lor in cele mai bune conditii depinde, ulterior, si de depozitarea corecta.

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Cele mai sensibile culturi

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna
Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. Primul inghet de toamna poate fi devastator pentru unele plante. Este si cazul zmeurului, un arbust cu sensibilitate foarte crescuta la temperaturile scazute ce se poate concretiza cu pierderea recoltei.

In cazul in care nu ai cules zmeura la timp si apare din senin un episod cu temperaturi scazute, trebuie sa stii ca fructele vor deveni apoase si isi vor pierde din gust si aroma.

Daca apuca sa inghete, trebuie consumate foarte rapid pentru ca nu vor rezista pe timpul unei eventuale depozitari. Le mai poti pastra doar daca le pui la congelator.  

La fel se intampla si cu merele care apuca sa inghete. Vor ramane fara gust si nu te vei putea bucura nici de aroma lor. Singura varianta in care mai pot fi folosite este cea in care sunt transformate in conserve si sucuri.

Atentie, acestea nu mai pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp! Pentru a le putea pastra peste iarna, trebuie culese din timp si sortate doar acele mere perfect sanatoase pe care le vei pune in lazi si rafturi, fara a le ingramadi, in loc racoros, dar fara sa suporte inghet. Cel mai bine sunt pastrare in hartie de ziar.

Perele care apuca sa inghete nu mai pot fi depozitate. Recomandarea este sa fie recoltate din timp, cand temperatura nu a scazut sub 8 grade Celsius. Tocmai de aceea, este important sa stii cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna.

Citeste si: Cum sa protejezi trandafirii de inghet. Greseli de evitat!

Sunt rare ocaziile cand perele se pastreaza pentru mai mult timp, fiind fructe foarte pretentioase. Colectarea perelor de iarna se face doar pe timp uscat si calm. Trebuie avut grija la separarea fructelor de ramuri. Exista riscul de a pierde o parte semnificativa a culturii. In cazul in care ingheata inainte de a fi culese, perele nu se pastreaza. Tot ce mai poti face din ele este sa le transformi in compost pentru pamantul din gradina.

Nici dovleacul nu se numara printre iubitorii de temperaturi scazute. Dimpotriva! Dovleacul trebuie cules si depozitat pana sa inceapa sezonul rece de toamna.

Cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna. In cazul in care te confrunti cu o noapte rece, trebuie sa iei imediat masuri. Pune peste ei cuverturi sau orice material textil ai la indemana. Este exclus sa-i acoperi cu plastic. Cei care trec peste o noapte cu inghet fara sa fie acoperiti vor putrezi repede.

Pentru ca dovleacul sa poata fi pastrat pentru o lunga perioada din sezonul rece, fructele trebuie selectate si sortate corespunzator. Cei prea copti nu vor rezista, la fel cum se va intampla, spre exemplu, si cu cei care, din diferite motive, prezinta leziuni.

Culturi rezistente la inghet

Varza inghetata
Varza inghetata

Daca vrei sa stii cum sa protejezi recoltele de primul inghet de toamna, ar fi bine sa stii ca exista si plante rezistente la inghet. Printre ele se numara si varza. Daca nu ai apucat sa o culegi din gradina nu trebuie sa te ingrijorezi ca o vei pierde. Gradul de rezistenta e foarte ridicat. Va ramane in stare buna si daca mercurul din termometre scade la -8 grade Celsius.

De fapt iti vei face un favor sa astepti primele zile de inghet din perioada de iarna. Vei ajuta leguma sa nu se ofileasca pe timpul depozitarii. Locul cel mai bun de depozitare este pivnita.

Ai grija insa ca acest prag minim sa nu fie depasit sau sa fie unul care sa se intinda pe o durata mare de timp. Exista riscul ca frunzele interioare ale verzei sa inceapa sa se ofileasca. Daca procesul de ofilire s-a instalat, atunci nu o vei putea pastra pentru mult timp, dar nici nu o vei pierde. Vei putea face din ea diferite conserve pentru iarna.

Morcovii sunt si ei rezistenti la inghet, fiind ceva mai adaptati chiar si decat varza. Fac fata cu brio nu numai primul inghet, cat si primei zapezi. Patura alba de nea ii va ajuta chiar sa fie si mai bine pregatiti pentru depozitare. Daca vrei sa-I pastrezi pentru 2 pana la 3 luni cea mai buna varianta este in pungi de plastic, pentru o perioada de 6-8 luni este recomandat sa fie tinuti in nisip, iar pentru o perioada de 12 luni in lut.