Cum sa plantezi Piciorul cocosului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire prin bulbi
Cum sa plantezi Piciorul cocosului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire prin bulbi

Cum sa plantezi Piciorul cocosului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire prin bulbi


Piciorul cocosului este o planta fragila, care aminteste de bujori si trandafiri. Infloreste din aprilie si pana in iunie, iar florile pot fi albe, portocalii, roz, rosii sau galbene. Piciorul cocosului nu este foarte pretentioasa la conditiile de mediu, dar este extrem de sensibila la caldura excesiva.

Cum sa plantezi Piciorul cocosului. Sfaturi despre ingrijire si inmultire prin bulbi – Cuprins:

Inmultire Piciorul cocosului prin bulbi

Bulbi Piciorul cocosului
Bulbi Piciorul cocosului

Inmultirea acestei plante se face prin bulbi. Se recomanda ca inainte de plantarea bulbilor, primavara, acestia sa fie tinuti in apa calda. Acest lucru grabeste rasarirea. Pe de alta parte, daca plantezi bulbi toamna, atunci vei avea o rasarire timpurie primavara.

Poti cumpara bulbii de la magazinele de specialitate sau dupa ce ai infiintat o astfel de cultura, poti pstra bulbii de la un an la altul.

Citeste si: Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Astfel, dupa ce planta se usuca natural, bulbii pot fi scosi din pamant, curatati cu grija si uscati. Apoi, ei pot fi plantati, asa cum am spus, primavara sau toamna.

Nu se recomanda inmultirea prin seminte, care este destul de dificila, insa unii gradinari practica inmultirea prin divizarea tufei.

Conditii de crestere

Floare Piciorul cocosului
Floare Piciorul cocosului

Piciorul cocosului (Ranunculus asiaticus) se simte bine intr-un sol reavan, bine drenat si bogat in substante nutritive, cu un pH neutru. Excesul de umiditate este extrem de daunator si poate duce la aparitia bolilor si la compromiterea plantei.

Udarea se face cu regularitate, dar folosind cantitati moderate, astfel incat solul sa se mentina reavan. Este recomandat ca udarea sa fie facuta cu regularitate mai ales in perioadele de crestere ale plantei. Cand frunzele incep sa se ingalbeneasca se recomanda intreruperea udarii.

Citeste si: Cum sa plantezi muscate englezesti. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

In ceea ce priveste lumina, Piciorul cocosului are nevoie de multa lumina. Prefera, asadar, spatiile luminoase, in care soarele sa bata cel putin 5-6 ore pe zi.

Din punctul de vedere al temperaturii, Piciorul cocosului este sensibil la tenperaturi extreme. Astfel, daca vrei sa il pastrezi in pamant peste iarna, este necesara mulcirea cu un strat de aproximativ 5 centimetri de frunze uscate sau paie. Nici caldura excesiva nu ii face bine. In acest scenariu, frunzele si usuca si planta intra in repaus.

Ingrijire Piciorul cocosului

Ranunculus asiaticus
Ranunculus asiaticus

Piciorul cocosului are nevoie de ingrasaminte si se recomanda aplicarea acestora de doua ori pe luna. Cele mai bune sunt cele lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori si, multi specialisti, recomanda gama YARA.

Este necesar sa stii ca daca vrei sa obtii plante inflorite in aprilie, atunci va trebui sa plantezi rasadurile in a doua parte a lunii februarie.

Rasadurile se pregatesc cu usurinta in rasadnite si, daca nu ai asa ceva, poti utiliza pahare de platic carora sa le faci trei gauri mici. acolo vei pune un strat de nisip, apoi pamant de flori bine afanat si bogat in nutrienti. Rasadurile se pastreaza fie in casa, fie in sera.

Daca pui bulbii in pahar, atunci nu ar strica sa acoperi cu o folie transparenta care sa pastreze o temperatura constanta la interior.

Citeste si: Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Primele frunze vor aparea dupa aproximativ 3 saptamani, cand se recomanda indepartarea foliei pentru ca tanara planta sa aiba parte de mai multa lumina. Cand tinerele plante ating o inaltime de o planta le poti muta in gradina sau in ghivece, cu tot cu pamantul in care au crescut.

Daca le plantezi in gradina, asigura-le un spatiu de aproximativ 15 centimetri intre ele. Este important ca groapa in care vei planta aceasta floare sa aiba o adancime de doua ori mai mare decat lungimea radacinii.

Dupa cum am spus, Piciorul cocosului are nevoie de lumina, asa ca o poti plasa intr-un loc insorot sau semiumbrit. Se recomanda ca florile ofilite sa fie indepartate. Aceasta masura incurajeaza o a doua inflorire.

Chiar daca poate fi pastrata in pamant peste iarna,a sigurand mulcirea deasupra, totusi este recomandat sa scoti bulbii din pamant. Cand vine frigul, tulpinile se taie la 15 centimetri inaltime si se lasa sa se usuce. Dupa aceea, bulbii sunt scosi din pamant, curatati si pastrati pentru primavara.

Ranunculus asiaticus. Boli si daunatori

Buchet Piciorul cocosului
Buchet Piciorul cocosului

Piciorul cocosului este destul de rezistenta la boli si la daunatori. Vara, planta poate suferi din cauza fainarii, asta ca boala, si este atacata de afide, acestea fiind principalii daunatori.

Asa cum am mai spus, riscul de imbolnavire poate veni din expunerea prelungita la temperaturi extreme, dar si la udarea excesiva, caz in care radacina poate putrezi si compromite, astfel, planta.

Daunatorii si bolile pot fi eliminate cu substantele omologate pe care le gasesti in materialele de specialitate.