Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere
Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere


Floarea de nu ma uita (Myosotis) este delicata si, desi isi are originile in Noua Zeelanda, este o prezenta constanta in gradinile din Asia, Europa sau America de Nord. Afla cum sa cresti aceasta planta la tine in gradina. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere.

Inmultire Floarea de nu ma uita

Floare de nu ma uita
Floare de nu ma uita

Inmultirea la Floarea de nu ma uita se face fie prin seminte, fie prin butasi.  Semintele sunt usor de plantat. Este de ajuns sa le pui pe solul reavan, fara sa le acoperi. Este important sa pulverizezi apa direct pe ele in fiecare zi, pana germineaza. Trebuie sa mai stii ca treaba asta se face cu aproximativ 6-8 saptamani inainte de ultimul inghet.

Este necesar sa iti spun ca planta se poate inmulti si singura prin seminte, dar si ca poti semana si in interior, in ghivece de 5-7,5 centimetri. Este important sa asiguri o temperatura cuprinsa intre 18 si 22 de grade Celsius si sa verifici constant cresterea si umiditatea de la nivelul solului.

De obicei, in aceste conditii, germinarea are loc in 10-14 zile. Dupa aceasta, planta va avea nevoie de aproximativ un an pentru a ajunge la maturitate si a inflori.

Citeste si: Cum sa plantezi Aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Atentie! Este recomandata plivirea culturii, dar abia dupa ce apar primele frunze adevarate. Tine cont ca prima pereche de frunze care apare sunt „frunze de seminte‟. Asteapta a doua pereche de frunze sa apara, acestea fiind frunzele adevarate.

Divizarea rizomilor la Floarea de nu ma uita se face cat mai devreme primavara si este recomandata mai ales la plantele perene, care tind sa faca mai putine flori cu trecerea timpului. O astfel de procedura este recomandata o data la 3-5 ani si se face extrem de simplu.

Trebuie sa sapi in jurul plantei si apoi sa divizezi planta manual, avand grija ca noua ta planta sa aiba radacini si cateva tulpini sanatoase pentru a se putea dezvolta singura.

Apoi, plantezi ambele jumatati de Floare de nu ma uita si cam asta este tot… bine, ai grija sa faci plantarea intr-un sol bine drenat si nu uita sa asiguri necesarul de apa al plantei. Inmultirea prin butasi se face vara.

Conditii de crestere Floarea de nu ma uita

Floarea de nu ma uita
Floarea de nu ma uita

Floarea de nu ma uita (Myosotis) se simte bine intr-un sol bogat in substante nutritive, bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH neutru-slab alcalin.

Udarea se va face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat pamantul sa se mentina reavan. Daca ai cultivat planta in ghiveci, atunci trebuie sa faci tot posibilul ca apa sa nu stagneze in sol. Asigura-te ca versi apa din farfuria in care tii ghiveciul.

Floarea de nu mai uita are nevoie de lumina, asadar prefera spatiile luminoase, insorite, in care soarele sa ajunga usor la plante macar dimineata si spre amiaza. Se simte bine si in spatiile semiumbrite.

Trebuie sa stii ca este o planta care rezista la inghet.

Ingrijire Floare de nu ma uita

Floarea de nu ma uita
Floarea de nu ma uita

Fertilizarea la Floarea de nu ma uita este recomandata bilunar in perioada de crestere. Sunt indicate ingrasamintele specifice plantelor decorative prin flori.

Este foarte important sa elimini florile uscate sau ofilite de fiecare data cand apar. Cum florile rezista cateva zile dupa care incep sa se ofileasca, este recomandat sa faci asta de doua ori pe saptamana.

Iti reamintesc ca udarea se face moderat. Astfel, primavara se recomanda sa uzi aceste plante doar daca nu ploua afara.

Citeste si: Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Totusi, daca o sa cresti floarea in spatii interioare, atunci trebuie sa ai mare grija sa asiguri necesarul de apa. Apoi, pe timpul verii, este necesar sa oferi apa mai des florilor, mai ales in saptamanile mai calduroase.

Totodata, trebuie sa mai stii ca este o planta care, tocmai pentru ca se poate inmulti si singura prin seminte, poate avea tendinta de a-ti invada gradina.

Asadar, fii foarte atent si scoate plantele care rasar in alte parti ale gradinii decat cele destinate la lor. Poti folosi aceste plante in spatiile in care umiditatea este prea mare pentru a sustine radacinile altor flori.

Boli si daunatori Myosotis

Myosotis
Myosotis

In gerenal, Floarea de nu ma uita este rezistenta la boli si la daunatori. Cele mai multe probleme apar din cauza conditiilor de mediu care nu ii sunt prielnice, cum ar fi umiditatea excesiva la nivelul solului, caz in care apare fainarea sau mucegaiul.

In plus, pot sa mai apara diverse pete la nivelul frunzelor, inclusiv petele ruginii. Mai sunt intalnite, tot din cauza umiditatii mari, putrezirea radacinilor si putrezirea coroanei.

Floarea de nu mai uita este afectata si de infectii funcide. Printre daunatori mentionam afidele, melcii cu si fara cochilie si gandacii de purici.