Cum sa plantezi aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere
Cum sa plantezi aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere

Cum sa plantezi Aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere


Aubrieta este o planta decorativa care pur si simplu iti ia ochii. Are un aspect exotic, creste usor, nu are nevoi speciale si este minunata pentru soluri stancoase, pretentioase.

Cum sa plantezi aubrieta. Ingrijire, inmultire si conditii de crestere – Cuprins:

Inmultire Aubrieta

Aubrieta
Aubrieta

Aubrieta se inmulteste prin mai multe moduri, semintele, despartirea tufelor si butasii fiind cele mai cunoscute.

Este recomandat ca semintele sa fie plantate in spatii inchise, protejate de frigul de afara, cu aproximativ 2 luni si jumatate inainte de venirea caldurii, undeva in luna februarie. Sunt recomandate serele.  Se recomanda ca substratul sa fie alcatuit dintr-un amestec de turba si humus.

Semintele se vor pune la suprafata, iar peste ele va fi presarat un strat de cel mult 0,5 centimetri de nisip. Poti folosi un pulverizator daca vrei sa te asiguri ca nu pui prea mult nisip. Culturile vor fi apoi acoperite cu folie de sticla sau de plastic si se va astepta germinarea in conditii de iluminare difuza si 18-21 de grade Celsius.

Primii lastari de Aubrieta vor aparea dupa 3-4 saptamani, moment in care folia poate fi idepartata. Solul se va uda cu moderatia, fara sa balteasca.Abia dupa ce au rasarit si pot fi manipulate se recomanda mutarea lor in spatii deschise.

Citeste si: Cum sa cresti garofita roz. Ingrijire Dianthus plumarius

Daca te gandesti sa infiintezi culturi direct in spatii deschise, atunci trebuie sa astepti sa vina caldura si temperatura nocturna sa fie pozitiva, undeva la finalul lui aprilie si inceputul lui mai. Este important sa sapi terenul la o adnacime de 15 centimetri, sa elimini buruienile si pietrele si sa aplici ingrasaminte naturale, cum este cenusa de lemn.

Abia apoi poti raspandi semintele pe pamant si sa le acoperi cu un strat de nisip, de data asta mai gros, de 3-5 centimetri, ulterior vei uda cu atentie si o cantitate de bun simt. Rasadurile vor rasari in 10-12 zile. Trebuie sa ai grija ca distanta dintre plante sa fie de 7-10 centimetri.

Butasii se recolteaza in august-septembrie. Recoltarea inseamna ramurile taiate si curatate de flori ofilite. Acestea trebuie pastrate intr-un loc calduros, fiind transplantate dupa ce le apar radacinile.

Divizarea tufelor se face in septembrie, iar plantele obtinute asa se replanteaza pe loc.

Unde se simte bine

Gradina cu flori
Gradina cu flori

Aubrieta se simte bine intr-un sol cu pH neutru-slab alcalin. Prefera solurile in care apa nu stagneaza, adica un sol bine drenat, fiind recomandat amestecarea pamantului cu nisipul, care are rolul de a pastra umezeala…atat cat trebuie.

Udarea se va face utilizand cantitati moderate de apa, astfel incat aceasta sa nu se mentina la nivelul radacinilor. La maturitate, Aubrieta tolereaza destul de bine perioadele de seceta.

Aubrieta are mare nevoie de lumina. Tolereaza spatiile semiumbrite, dar se simte cel mai bine in spatiile luminoasa, in care soarele ajunge timp de 5-6 ore pe zi. Daca este plantata in spatii cu lumina insuficienta, atunci aspectul ei va deveni unul compact.

Ingrijire Aubrieta

Flori de aubrieta
Flori de aubrieta

Este necesara fertilizarea, o data pe luna, in perioadele de crestere. Specialistii recomanda ingrasamintele adaptate plantelor decorative cu flori.

Asa cum am spus, Aubrieta nu este o planta pretentioasa. Are nevoie ca solul sa fie de calitate, iar udarea sa fie facuta regulat, o data la cateva zile, cu o cantitate potrivita de apa, astfel incat solul sa nu fie ud. Prea multa apa in sol va duce la dezvoltarea excesiva a tulpinilor si frunzelor, nu a florilor.

Citeste si: Cum sa folosesti cenusa la trandafiri si ce efecte are

Se mai recomanda tunderea perioadica a plantei, adica inlaturarea florilor uscate si ofilite si a tulpinilor care nu mai au boboci. In acest fel te asiguri ca planta va produce mai multe flori.

Trebuie sa iti mai spun ca dupa ce se incheie primul val de inflorire, tulpinile trebuie taiate aproape de radacina. Dupa inflorirea de toamna, in schimb, nu se mai recomanda, insa,  repetarea taierii.

Boli si daunatori

Aubretia inflorita
Aubrieta inflorita

Aubrieta nu este o planta pretentioasa si, in general, daca ii asiguri conditiile minime de care are nevoie pentru a vegeta, atunci este ferita si de boli.  Solul nepotrivit va strica aspectul plantei, va inceti sau chiar va impiedica inflorirea.

Aubrieta poate fi afectata de boala alba, un mucegai albicios care acopera tulpinile florilor si frunzele. Este o boala de care poti scapa cu sulf solubil. Daca planta este invadata de acest mucegai, atunci se recomanda scoaterea ei din radacina si arderea.  

Cei mai importanti daunatori sunt paduchii si puricii, ambii putand fi eliminati cu substante din comert.