Cum sa plantezi crinul de iarna. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa plantezi crinul de iarna. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa plantezi crinul de iarna. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Crinul de iarna este o planta perena, decorativa, care isi are originea in Brazilia. In Romania se adapteaza mai bine in gradinile din spatii interioare. Este o planta care se cultiva si se creste usor si, daca peste iarna este mutata in interior, atunci poate continua sa infloreasca. Florile pot fi roz, rosii, portocalii, albe sau chiar verzi. Unele plante dezvolta flori multicolore, care se mentin intre doua si trei saptamani.

Inmultire crin de iarna

Crinul de iarna
Crinul de iarna

Inmultirea crinului de iarna se poate face prin seminte sau, mai des, prin multiplicarea bulbilor, insa doar la plantele care au cel putin 3 ani.

Trebuie sa fii atent ca planta sa intre in repausul vegetativ sau sa moara inainte de a recolta micii bulbi aparuti la baza bulbului-mama.  Separa acesti mici bulbi doar daca au aproximativ 2.5 centimetri diagonala.

Incearca sa pastrazi cat mai multa radacina posibil si apoi cultiva acesti mici bulbi ca si cum ar fi maturi. Bulbii nu vor inflori decat dupa ce vor ajunge la o lungime de 9 centimetri in diagonala.

Citeste si: Cum sa plantezi Floarea de nu ma uita. Ingrijire, inmultire, conditii de crestere

Inmultirea prin seminte nu este nici ea complicata. Semintele sunt produse de pastaia care apare imediat dupa inflorire. Dupa aproximativ 4-5 saptamani, pastaia se ingalbenesti se desprinde.

Scutur-o un pic pentru a obtine semintele, apoi imprastie-le pe substratul dintre-un vas dezingectat si tine-le intr-un mediu umed si umbros.

Micile rasaduri vor aparea in scurt timp si seamana initial cu firele de iarba, dar mai apoi se vor dezvolta incat va fi importanta divizarea si replantarea lor intr-un ghiveci mai mari, inainte de a le planta definitiv in gradina.

Conditii de crestere la crinul de iarna

Crin de iarna inflorit
Crin de iarna inflorit

Crinul de iarna (Hippeastrum reticulatum) se simte foarte bine intr-un substrat realizat din amestec de pamant de gradina, nisip si turba.

Daca plantezi in ghiveci, atunci la baza acestora trebuie sa pui un strat de pietricele si nisip care sa asigure drenajul. Solul trebuie sa fie reavan, iar plantarea la o adancime potrivita, astfel incat bulbii sa nu fie acoperiti integral cu pamant.

Citeste si: Cum sa plantezi anemone. Sfaturi despre ingrijire, inmultire si conditii de crestere

In perioada calda, primavara si vara, udarea se va face mai des, cu o cantitate moderata de apa, astfel incat pamantul sa se mentina reavan.

Crinul de iarna nu va inflori daca solul nu va fi mentinut reavan. Trebuie sa mai stii ca iarna, udarea se intrerupe, urmand a fi reluata primavara.

Crinul de iarna are nevoie de 20-22 de grade Celsius vara, in perioada de crestere, in timp ce iarna, in perioada de repaus, 15-16 grade sunt suficiente.

Crinul de iarna are nevoie de lumina, de aceea va prefera spatiile luminoase, unde soarele ajunge cu usurinta la plante.

Crinul de iarna. Sfaturi despre ingrijire

Ingrijire crin de iarna
Ingrijire crin de iarna

Incepem sfaturile despre ingrijirea crinului de iarna cu frunzele uscate care vor fi indepartate iarna, in perioada de repaus, ghiveciul pastrandu-se cu bulbii in el.

Fertilizarea crinului de iarna se va face bilunar in perioada de crestere, adica in lunile de primavara si de vara, insa toamna si iarna, cand planta intra in repaus vegetativ, fertilizarea se intrerupe.

Este recomandata utilizarea ingrasamintelor cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori, asa cum sunt batoanele rosii pe care le poti achizitiona din magazinele de specialitate.

Este foarte important sa nu expui Crinul de iarna la temperaturi de inghet, ci sa le tii in gradini interioare pe timpul iernii sau in spatii protejate, cum sunt serele.

Hippeastrum reticulatum. Boli si daunatori

Hippeastrum reticulatum
Hippeastrum reticulatum

Crinul de iarna este in mod normal ferit de boli si de daunatori. Bolile apar mai degraba ca rezultat al unei ingrijiri nepotrivite, fie un nivel d eumiditate prea mare in sol, fie absenta substantelor nutritive, fie temperatura sau lumina nu sunt potrivite.

Asadar, inainte de a pune mana pe fungicide, asigura-te ca oferi plantei conditiile de care are nevoie pentru a se dezvolta.

Petele rosii, ruginii sunt cauzate de o infectie fungica foliara. Semnele sunt aspectul infundat, alungit al frunzelor care sunt patate cu o nuanta rosie-portocalie.

Citeste si: Cum sa plantezi muscate englezesti. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Toate aceste manifestari duc la deformarea frunzei. Aceasta imbolnavire tinde sa apara devreme, cand plantele sunt tinute in frig, umezeala si umbra.

Solutia este mutarea Crinului de iarna intr-un spatiu mai cald, mai luminat, mai uscat, dar poti folosi si fungicidele din comert. Trebuie insa sa stii ca acestea pot strica mai mult sau mai putin calitatea solului.

Crinul de iarna este atacat de lacuste. Le poti indeparta daca faci o vizita matinala in gradina, cand aceste insecte isi fac de treaba in florile tale.

Daca asigurari necesarul de calciu, magneziu, silicon si bor, atunci poti descuraja aceste insecte sa se mai apropie de gradina ta. Poti aplica toate aceste elemente nutritite in acelasi timp cu fertilizatorul pe care am stabilit deja ca il vei folosi.