Cum sa iti protejezi plantele de ploaia acida
Cum sa iti protejezi plantele de ploaia acida

Cum sa iti protejezi plantele de ploaia acida


Ploaia acida. Cu totii ne temem de acest fenomen, asa ca ar fi bine sa stii dinainte cum sa iti protejezi plantele in caz ca se intampla acest lucru. Nu de alta, dar poate provoca daune destul de mari!

Cum sa iti protejezi plantele de ploaia acida – Cuprins:

Ce este ploaia acida?

Poluare
Poluare

In cazul in care nu stiai, ploaia acida se formeaza atunci cand dioxidul de sulf si oxidul de azot reactioneaza cu apa, oxigenul sau dioxidul de carbon din atmosfera. In acest caz, se formeaza acidul sulfuric si acidul azotic.

Apa care contine acesti acizi cade pe pamant si poate dauna plantelor sau altor suprafete pe care le atinge. Bineinteles, acidul despre care vorbim este foarte slab si nu este mai puternic decat otetul (acid acetic).

Citeste si: Cum sa construiesti un solar pentru legume in mod corect. Greseli pe care sa le eviti!

Totusi, acidul este indeajuns de puternic pentru a dauna plantelor si ecosistemelor acvatice. Tocmai de aceea, ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci in caz ca se intampla acest fenomen.

Cu toate ca ploaia acida nu este atat de puternica pentru a ne provoca rani pe suprafata pielii, plantele au de suferit si pot muri.

Cum sa protejezi plantele din gradina de ploaie acida

Cum sa protejezi plantele din gradina de ploaia acida
Cum sa protejezi plantele din gradina de ploaia acida

Foarte multi s-au intrebat asta, insa raspundul nu este chiar simplu. Ploaia acida este in legatura directa cu poluarea din zona in care locuiesti, dar si cu modificarile aduse mediului inconjurator.

De multe ori, plantele expuse la acest tip de ploaie vor muri doar in cazul in care sunt foarte sensibile. Ploaia acida nu este chiar puternica si pagubele nu sunt chiar atat de mari.

Lucrurile se intampla treptat, pentru ca ploaia acida poate schimba pH-ul solului in care sunt cultivare plantele si pot elimina mineralele vitale cresterii. In momentul in care solul devine mai acid, plantele au de suferit si primul lucru pe care il vei observa este ingalbenirea frunzelor.

Citeste si: Cum sa iti protejezi gradina de legume cand ploua prea mult

In acelasi timp, ploaia acida poate dizolva stratul de ceara care protejeaza frunzele, iar asta inseamna ca procesul de fotosinteza va fi afectat. Cand prea multe frunze au de suferit in acelasi timp, planta devine stresata, este atacata de boli si dunatori, iar intr-un final va muri.

Cea mai buna cale de a proteja plantele de ploaia acida este sa le acoperi cu o folie sau, in cazul in care vorbim despre plantele din ghiveci, sa le muti la adapost.

Bineinteles, nu poti face acest lucru pentru pomii fructiferi sau arbustii ornamentali, asa ca va trebui sa actionezi intr-un fel sau altul. Pentru asta, iti recomandam ca dupa o ploaie acida sa administrezi minerale, nutrienti sau carbonat de calciu (calcar).

Desigur, acest lucru trebuie facut doar dupa ce vei testa pH-ul solului, o masura pe care ti-o recomandam sa o faci o data la 6 luni pentru a tine lucrurile sub control.