Cum sa iti faci o gradina bio
Cum sa iti faci o gradina bio

Cum sa iti faci o gradina de legume bio


Gradina de legume bio. Ai putina curte sau o suprafata generoasa de teren pe care vrei sa o exploatezi ca la carte. Iti poti face o gradina de legume. Eventual o gradina bio care sa iti asigure legume pentru consum propriu, dar si pentru vanzare.

Ce conditii trebuie sa ai pentru o gradina de legume bio?

Gradina bio
Gradina bio

Inainte de a-ti spune concret cam ce ai de facut, iti spun ca este important sa stii ca pentru a-ti face o gradina din care sa scoti o recolta de bun simt ai nevoie de o gradina intr-o zona cu soare.

Plantele trebuie sa se bucure de razele soarelui cel putin 6 ore pe zi. Daca ai o zona umbrita, atunci, plantele se vor dezvolta anevoios.

Gradina de legume bio. Solul este la fel de important pentru ca de acolo isi ia resursele necesare vietii planta ta. Daca solul este unul saracacios, inainte de a-ti organiza propriu-zis plantarea, poti imbunatati calitatea solului cu un ingrasamant natural, cum este compostul.

Citeste si: Rasaduri de rosii bio. Cum sa le recunosti sau cum le poti obtine

Mai trebuie sa stii ca este recomandat sa plantezi mai multe tipuri de plante si sa le asiguri suficient spatiu fiecare dintre ele, astfel incat sa previ multe imbolnaviri.

Si daca tot iti doresti legume bio, trebuie sa stii ca asta inseamna ca daca apar daunatori nu prea ai solutii in afara celor chimice, care ar compromite automat calitatea bio a culturii.

Asadar, este indicat sa alegi legume care sunt mai putin sensibile la boli si/sau la daunatori.

Bio inseamna si ca fertilizarea, atat de necesara pentru buna si rapida dezvoltare a plantelor, trebuie facuta cu produse natural. Cel mai bun ingrasamant este balegarul provenit de la animale erbivore precum caii, vacile sau pasari, precum gainile.

Cat de multe legume plantezi?

Gradina de legume bio
Gradina de legume bio

Gradina de legume bio. Daca peste noapte te-ai decis sa devi agricultor, treaba asta nu e asa de simpla pe cat ar putea parea.

Asadar, ideal ar fi ca la inceput, pana iti intri in mana, sa plantezi cantitati mici de legume, eventual doar pentru consumul familiei tale.

Este important sa mai stii ca sunt legume de care te poti bucura pentru o mai mare parte din an, in vreme ce altele rodesc o singura data. In prima categorie intra rosiile si ardeiul, iar in cea de-a doua morcovul.

Este recomandata rotatia culturilor? Da. Mai ales daca vrei sa evite bolile sau daunatorii si daca vrei sa obti o recolta bogata. Atentie si la plantele inrudite, mai ales daca ai avut probleme cu bolile.

Cum sa ingrijesti o gradina bio

Legume bio
Legume bio

Gradina de legume bio. Este important ca aceasta sa fie curate. Frunzele uscate pot avea beneficii, dar, la fel de bine pot perpetua bolile existente.

Asadar, cel putin o data pe saptamana gradina trebuie curatata de frunze si crengi uscate. Frunzele afectate de boli trebuie luate din gradina si aruncate la gunoi.

Atentie si la irigarea gradinii. Daca nu este realizata bine, frunzele udate mai ales dupa-amiaza si seara pot inbolnavi planta. In locul unui furtun care imprastie apa si o iroseste, poti folosi un aspersor cu care sa uzi plantele la radacina.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant

Totodata, este o idee buna de luat in calcul sa colectezi apa de ploaie in butoaie mari si sa o folosesti pentru a-ti iriga gradina. E mai bio decat apa de la robinet care este tratata si contine o serie de saruri care pot face mai mult rau decat bine.

Stiu, nici apa de ploaie nu mai este atat de curata din cauza poluarii, insa specialistii spun ca ramane o idee mai buna decat apa de la chiuveta.

Cum sa tii departe daunatorii din gradina de legume bio?

Galbenele inflorite
Galbenele inflorite

Chiar daca poate parea ciudat ca intr-o gradina de legume sa ai flori, acestea aduc o serie de beneficii legumelor tale. Cel mai important este faptul ca florile atrag insecte care vor ataca si extermina eventualii pradatori din gradina ta.

Si pentru ca o gradina ingrijita este una bine delimitate, nu ar strica sa iei in calcul si imprejnuirea gradinii tale.

Gradina de legume bio. Asa te asiguri ca nu te trezesti cu musafiri nepoftiti printre legume. Este recomandat ca imprejmuirea sa fie facuta si in adancime, dar nu mai jos de 15 centimetri.

Daca vrei sa scapi de daunatori, trebuie sa stii ca acestia nu suporta aroma unor plante. Asadar, amesteca jumatate de litru de apa cu o jumatate de capatana de usturoi si pulverizeaza amestecul pe frunzele plantelor.  Insectele pot fi alungate de pasarile salbatice.

Este suficient sa instalezi niste hranitori si sa le pui seminte. Pasarile vor veni la masa si te vor scapa si de insectele din gradina. Varul este si el un element de protectie la nivelul solului, asa cum sunt rumegusul, cenusa de la lemne sau chiar acele brazilor.