Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)
Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)

Cum sa infiintezi o cultura de galbenele (Calendula officinalis)


Cultura de galbenele (Calendula officinalis). Galbenelele sunt plante anuale, cu origini in vestul Asiei si zona mediteraneana. Se cultiva si la noi in mai toate regiunile agricole. Este imposibil sa nu fi auzit de aceste plante, deoarece acestea sunt folosite in nenumarate produse cosmetice, dar si in prepararea ceaiurilor.

Ce beneficii au galbenelele

Ceai de galbenele
Ceai de galbenele

Cultura de galbenele. Florile de galbenele (Calendula officinalis) contin flavonoide, caretenoizi, fitosteroli, taninuri si acid salicilic, substante cu actiune antiinflamatoare, antiseptic si astringenta.

Afectiuni digestive. Infuzia de galbenele este recomandata ca adjuvant in tratarea gastritelor, a ulcerelor, dar si a afectiunilor hepatice si biliare.

Antiseptic. Galbenelele au proprietati antiseptice si cicatrizante si poti fi folosite in tratarea unor plagi, a arsurilor, acneei sau eczemelor si intepaturilor de insecte.

Utile in ingrijirea pielii. Cremele pe baza de galbenele sunt extrem de folositoare in mentinerea unei pieli sanatoase. Dincolo de efectele cicatrizante, aceste creme hidrateaza pielea, si sunt extrem de bune mai ales in perioada rece, cand pielea sufera din cauza frigului si a vantului, devine uscata si se crapa.

Cultura de galbenele. Cum sa pregatesti terenul inainte de plantare

Calendula officinalis
Calendula officinalis

Inainte de a cultiva galbenele (Calendula officinalis), imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, terenul trebuie arata la o adancime de pana la 25 de centimetri. Este important ca solul sa fi mentinut curat si afanat pana la semanarea semintelor. Primavara, vei pregati un pat germinativ cu ajutorul combinatorului.

Citeste si: Stimulare inflorire muscate. Cum sa provoci inflorirea abundenta

Cel mai bine este sa semeni galbenelele primavara, in luna martie, insa cu grija la conditiile meteo si la cele de sol. Semintele se pun la o adancime de aproximativ 3 centimetri sau, daca nu ai foarte mult teren, in cuiburi – aproximativ 3 seminte intr-un cuib. Distanta dintre cuiburi trebuie mentinuta la 20 de centimetri, iar intre randuri… o jumatate de metru.

In timpul vegetatiei este recomandat sa scapi de buruieni cam de doua, trei ori. Se recomanda efectuare de prasile in acest scop, dar si pentru distrugerea crustei aparute la nivelul solului. Poti scapa de buruieni si cu erbicide selective, printre care Challenge 600 SC.

Cum sa cultivi galbenele in gradina ta

Seminte de Calendula officinalis
Seminte de Calendula officinalis

Cultura de galbenele. Galbenelele sunt, pe cat de utile, pe atat de prietenoase si nepretentioase. Temperatura de germinare a semintelor este de 15-20 de grade, insa germinarea poate sa apara si la temperaturi mai scazute.

Durata de germinare este de aproximativ doua saptamani. Galbenelele nu suporta temperaturi mai mari de 30 de grade Celsius, pentru crestere si inflorire avand nevoie de 16, cel mult 25 de grade.

Galbenelele prefera zonele insorite, aerate, o lumina buna fiind esentiala pentru inflorire. Totusi, aceste plante au o nevoie moderata de lumina si la fel, si de apa.

Citeste si: Plante companion. Cum sa protejezi legumele din gradina impotriva daunatorilor

Este bine ca solul sa fie reavan, iar daca este seceta, se recomanda irigarea culturii, de 1-2 ori pe saptamana, prin picurares. Galbenelele se simt bine intr-un sol nisipos sau luto-nisipos, profund, fertil, afanat, umed, dar bine drenat, cu un pH cuprins intre 5.5-7.

Este util sa mai stii ca galbenelele pot fi cultivate dupa plante care lasa terenul afanat si fara buruieni, cum sunt leguminoasele pentru boabe. Atentie, insa! Evita sa cultivi galbenele pe acelasi teren. Este o cultura care poate reveni pe un anumit teren abia dupa 4, chiar 5 ani.

In ceea ce priveste ferilizarea, specialistii spun ca galbenelelor le plac ingrasamintele minerale. Ingrasamintele cu azot pot fi aplicate primavara, in vreme ce cele cu potasiu si fosfor, toamna, cand se ara terenul.

Cand se planteaza rasadurile pentru o cultura de galbenele

Rasaduri de galbenele
Rasaduri de galbenele

Daca in locul semintei, alegi sa cultivi galbenelele cu ajutorul rasadurilor, este important sa stii ca acestea se pun in ghiveci in perioada februarie-aprilie si sunt protejate cu un fel de adapost, care va fi eliminat dupa aparitia vlastarilor.

Crescute astfel, galbenelele au nevoie de lumina multa si udare moderata. Inainte de a fi mutate in gradina, plantele trebuie tinute afara pentru a se obisnui cu noile conditii de mediu. Doar asa obtii o cultura de galbenele sanatoasa!

Citeste si: Cum sa cultivi si sa ingrijesti floarea creasta cocosului (Celosia)

Galbenelele se recolteaza cand primele randuri de flori ligulate se deschid. Perioada de recoltare este iunie-octombrie. Semintele, necesare inmultirii plantei,  vor fi recoltate la maturitate, cand capata culoarea cafenie.

Trebuie sa stii ca galbenelele au o inflorire remontanta, adica infloresc de mai multe ori intr-un sezon. Este recomandat sa recoltezi florile intr-o zi senina, dupa ce s-a luat roua, florile fiind bine sa fie culese in cosuri de rachita si puse la uscat imediat dupa recoltare, la umbra, intr-un singur strat.

Daunatori si boli la galbenele

Cultura de galbenele
Cultura de galbenele

Cultura de galbenele. Fainarea este boala care apare cel mai frecvent la galbenele, insa, pe langa aceasta mai apar si patarea bruna a frunzelor, dar si patarea cenusie a frunzelor. Toate aceste boli sunt semne ca nu ingrijesti suficient cultura sau conditiile in care aceasta creste nu sunt dintre cele mai bune.

Printre daunatorii cei mai cunoscuti se numara afidele, fluturele alb al verzei, anumite tipuri de melci și limax.

Acum ca stii totul despre cultura de galbenele, iti dorim mult succes. Dupa cum vezi, nu este atat de greu sa cultivi aceste plante, iar rezultatele vor fi pe masura!