Cum sa folosesti flori de galbenele. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti flori de galbenele. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti flori de galbenele. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Cum sa folosesti flori de galbenele. Galbenelele sunt, poate, unele dintre cele mai cunoscute si indragite remedii din gradina. Delicatele flori, cu un miros usor intepator, au beneficii atat in uzul interior, cat si in exterior.

Descrierea plantei. Unde gasesti galbenelele

Galbenele
Galbenele

Galbenelele sunt plante anuale, cu tulpina ramificata si erecta. Frunzele sunt de un verde oarecum inchis la culoare si sunt acoperite cu un puf destul de aspru, de tepos.

Florile, pe care nu ai cum sa nu le recunosti sunt galben-portocalii si destul de mici ca dimensiune, desi seamana foarte mult cu, la fel de cunoscutele, gerbere, difefernta fiind data de dimensiunea mai mare a florii, in cel de-al doilea caz.

Galbenele sunt plante ornamentele si si-au facut loc in mai toate gradinile din Europa.

Beneficii galbenele

Tinctura de galbenele
Tinctura de galbenele

Galbenelele (Calendula officinalis) sunt bogate in ulei eteric, in caroten, rezine, acod malic, vitamina C, dar si in calendulina, care este un compus specific acestei plante. Tot in galbenele se mai gasesc taninuri, acid salicilic, flavonoide si fitosteroli.

In primul rand, galbenelele au efecte minunate asupra tenului si pot ajuta la vindecarea mai rapida a pielii. Pot fi folosite in acest scop atat uleiurile, tincturile si inguentele, iar indicatia este ca ele sa fie aplicate pe rani si ulceratii. Ceaiul de galbenele, la randul lui, poate fi aplicat cu ajutorul unei comprese din tifon sau prin pulverizare pe locul afectat.

Galbenelele au proprietati antimicrobiene si antifungice. Astfel, florile de galbenele sunt eficiente in lupta cu infectii fungide determinate de peste 23 de tulpini de Candida si, totodata, inhiba cresterea leishmaniei, un parazit care produce aparitai de rani la nivelul pielii, dar care poate afecta si organe interne precum maduva osoasa, ficatul si splina.

Galbenelele pot lupta cu infectii orale, de tipul gingivitei, o afectiune caracterizata prin inflamatia cronica a gingiilor.

Nu in ultimul rand, galbenelele imbunatatesc fermitatea pielii, extractul din aceste flori fiind utilizat in zona de ingrijire si cosmetica. De altfel, crema de galbenele este recomandata dupa proceduri de tipul epilarii, care lasa pielea iritata.

Galbenelele. Indicatii terapeutice

Ceai de galbenele
Ceai de galbenele

Infuzia de flori de galbenele, administrata cate doua cani pe zi, este indicata in tratarea si ameliorarea simptomelor ulcerului gastrointestinal.

In candidoza vaginala sau in cea intestinala se recomanda administrarea a 2-3 cani de infuzie de flori de galbenele in fiecare zi.

Infuzia este recomandata si pentru baile de sezut, menite sa amelioreze simptomele hemoroizilor.

Galbenelele sunt indicate ca adjuvant in tratarea si ameliorarea simptomelor afectiunilor hepatice, dar si pentru ameliorarea inflamatiilor colonului.

In plus, ceaiul de galbenele este recomandat in tratarea virozelor si a infectiilor bacteriene.

In amigdalite, este recomandata gargara cu infuzie de galbenele, dar nu mai mult de doua ori pe zi, pana la ameliorarea simptomelor.

Asa cum am spus, galbenelele au efect antiseptic si grabesc cicatrizarea, vindecarea tesuturilor pielii, fiind recomandate in arsuri, degeraturi, iritatii ale pielii, vanatai si escare, dar si in tratarea taieturilor.

In caz de hipomenoree se recomanda administrarea a cate 20 de picaturi de tinctura de galbenele, de trei ori pe zi.

In fine, pentru a scapa de diversi paraziti intestinali, este recomandata cura cu infuzie de galbenele.

Cum sa folosesti galbenelele

Cum sa folosesti galbenelele
Cum sa folosesti galbenelele

Pentru prepararea infuziei sunt necesare 20 de grame de planta care se vor laa la infuzat in 500 ml de apa clocotita. Infuzia este recomandata in tratarea afectiunilor ficatului, dar si pentru ameliorarea durerilor menstruale si a inflamatiei colonului.

Tinctura se prepara din 20 de grame de planta care se lasa la macerat in 100 ml de alcool nu mai mult de 8 zile. La finalul acestui interval, tinctura se strecoara si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare. Este recomandata in enterocolita, faringita si in ameliorarea simptomelor hemoroizilor. Poate fi utilizata si extern, in gingivita si  stomatita.

Baile de sezut se fac cu infuzie sau cu decoct de planta si sunt utile atat in ameliorarea simptomelor hemoroizilor, cat in a afectiunilor vaginale.

Citeste si: Cum sa folosesti pelinul. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Baile cu infuzie de galbenele sunt utilizate ca adjuvant in tratarea ciupercii piciorului. Dupa aceasta baie, se recomanda ungerea picioarelor cu unguent de galbenele.

Unguentul se prepara din unt si planta. Un pachet se unt se topeste si, dupa ce lichidul ramane clar, prin indepartarea spumei, se presara un pumn de galbenele uscate.

Compozitia se pune la racit si, inainte de a deveni solida, este transferata in recipiente mai mici, de preferinta, in cutii. Unguentul este recomandat in tratarea contuziilor, a acneei si a ranilor de orice fel, dar si pentru calmarea intepaturilor si a iritatiilor pielii.

Contraindicatii si reactii adverse la galbenele

Calendula officinalis
Calendula officinalis

Este important ca inainte de a utiliza remedii naturiste, sa fie consultat un medic. Chiar daca galbenele pot avea efecte benefice in ameliorarea unor afcetiuni vaginale, este indicata consultarea unui medic specialist pentru ca acestea pot interfera cu efectul tratamentelor medicamentoase prescrise initial.

In cazul utilizarii la nivelul pielii, unele persoane pot dezvolta simptome de alergie la locul aplicarii, asadar, inainte de a folosi o crema pe baza de galbenele pe o suprafata mai mare, sfatul este sa testezi daca esti sau nu alergic aplicand pe o suprafata foarte mica. Sigur, inrosirea sau umflarea, pruritul in zona in care aplici crema sunt semne ca ceva nu este tocmai bine acolo.

Este contraindicata utilizarea remediilor pe baza de galbenele de catre femeile insarcinate deoarece acestea pot creste riscul aparitiei unui avort spontan.

Nici hipertensivii nu au unda verde la utilizarea galbenelelor, deoarece acestea pot interactiona, pot interfera cu tratamentele prescrise de medic pentru reducerea hipertensiunii arteriale.

Toxicitate. Nu se cunosc daca se respecta indicatiile terapeutice si nu sunt consumate acolo unde exista contraindicatii.