Cum sa folosesti fungicide sistemice pe baza de cupru in gradina ta
Cum sa folosesti fungicide sistemice pe baza de cupru in gradina ta

Cum sa folosesti fungicide sistemice pe baza de cupru, in gradina ta


Fungicide sistemice pe baza de cupru. Afla cum sa folosesti aceste produse, dar mai ales cand este bine sa faci tratamentele la plantele din gradina ta. La ce pot ajuta produsele cuprice si de ce este bine sa le iei in considerare.

Fungicide sistemice pe baza de cupru. Ce sunt si la ce folosesc?

Fungicide sistemice pe baza de cupru
Fungicide sistemice pe baza de cupru

De multe ori, in magazine vei gasi fungicide sistemice, dar si fungicide de contac pe baza de cupru. Tocmai de aceea, este necesar sa stii care este diferenta dintre aceste produse si de ce ar trebui sa iei in considerare produsele sistemice.

Fungicidele de contact sunt produse care au rolul de a proteja plantele si vor impiedica aparitia bolilor. Totodata, aceste produse vor opri si atacul daunatorilor, insa doar atunci cand substanta activa acopera planta.

Dezavantajul este ca atunci cand ploua, tratamentele trebuie aplicate din nou, deoarece protectia oferita de fungicidele de contact se va diminua sau poate disparea complet. In acelasi timp, fungicidele sistemice sunt inutile daca boala s-a instalat deja.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici

Pe de alta parte, fungicidele sistemice reprezinta un produse superior, deoarece acestea nu numai ca vor actiona la suprafata plantei, dar vor actiona si asupra tesuturilor, ceea ce inseamna ca efectul va fi de durata.

Fungicidele sistemice vor bloca dezvoltarea bolilor, mai ales in cazul in care infectia va fi la inceput. In cazul in care nu a plouat imediat dupa ce ai aplicat tratamentul, fungicidele sistemice vor proteja culturile pentru un timp indelungat si vor tine la departare bolile si daunatorii.

Totusi, trebuie sa stii ca intr-un sezon poti aplica doar 3 tratamente cu fungicide sistemice pe baza de cupru. Daca o sa faci asta mai des, bolile vor deveni mai rezistente, iar daunatorii vor capata si ei rezistenta in fata tratamentelor.

Cum sa le folosesti si ce boli trateaza

Antracnoza la rosii
Antracnoza la rosii

Cuprul sau arama este un metal care dizolvat, va penetra tesuturile plantei si te va ajuta sa tii sub control bolile fungice precum fainarea, antracnoza, focul bacterian, patarea neagra, septorioza sau mana.

Bineinteles, trebuie sa ai foarte mare grija la aplicarea acestor tratamente, deoarece cuprul poate arde tesuturile plantelor. Asadar, iti recomandam sa folosesti cantitatile recomandate de producator si sa te asiguri ca respecti timpul de pauza ori frecventa tratamentelor.

Dupa cum spuneam, tratamentele cu aceste fungicide sistemice pe baza de cupru vor fi eficiente chiar daca ploua, insa trebuie sa stii ca acestea trebuie aplicate cu cel putin 12 ore inainte sa ploua.

Citeste si: Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici

O veste buna este ca fungicidele pe baza de cupru nu sunt daunatoare pentru albine, insa e bine sa eviti aplicarea acestora atunci cand micile insecte nu sunt active in recoltarea polenului.

Mai mult, nu trebuie sa aplici aceste tratamente cu produse cuprice in zilele foarte calde. Niciodata sa nu amesteci fungicidele pe baza de cupru cu alte produse chimice si niciodata sa nu exagerezi cu aplicarea acestora!

Desigur, te mai sfatuim sa apelezi la experti atunci cand vrei sa aplici tratamentele si sa intrebi ce produse ar fi bine sa folosesti. Nu aplica totul dupa ureche, du-te la un magazin specializat pentru a cumpara cele mai bune tratamente.