Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici
Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici

Cum sa combati fainarea la trandafiri si ce tratamente sa aplici


Fainarea la trandafiri. Afla cum sa combati aceasta boala, dar mai ales ce tratamente ar trebui sa aplici pentru ca florile sa isi revina. Ce trebuie sa faci pentru a preveni aceasta boala la plantele din gradina ta, dar si care sunt cauzele.

Ce este fainarea si ce cauzeaza aceasta boala

Fainarea la trandafiri
Fainarea la trandafiri

Daca obisnuiesti sa plantezi trandafiri, cu siguranta te-ai lovit de aceasta problema care este vizibila pe frunze, tulpina si cateodata pe muguri sau flori.

In cazul in care nu ai avut deloc trandafiri prin curte si vrei sa plantezi, ar fi bine sa iei aminte la aceste sfaturi, pentru ca iti vor fi de folos pe viitor.

Fainarea (Sphaerotheca pannosa var. rosae) la trandafiri este o boala cauzata de o ciuperca microscopica care afecteaza toate organele verzi ale tradafirilor.

Se poate observa usor, deoarece plantele care sunt afectate sunt acoperite de o pulbere fina de culoare alba, asemanatoare cu faina, de unde si numele.

Intalnim aceasta boala cel mai des la trandafirii care sunt cultivati in spatii protejate si mai ales in anii in care cantitatile de precipitatii sunt foarte mici. Tocmai de aceea, este necesar sa inspectezi in mod constant plantele din gradina ta.

Citeste si: Cum sa faci ingrasamant pentru trandafiri. Ce ingrediente sa folosesti

Fainarea la trandafiri apare prima data pe frunzele trandafirilor, iar apoi se extinde pe tulpina si la final pe muguri ori pe flori. Mai mult decat atat, boala se poate extinde si pe plantele aflate in vecinatatea tufelor de trandafiri afectate.

Frunzele afectate incep sa se ingalbeneasca, capata o culoare maronie, iar apoi se ususca si cad. Chiar si ramurile mai tinere care sunt acoperite de aceasta pasla alba vor capata o culoare galbuie, dar asta intr-o faza mai avansata a bolii.

Daca o lasi netratata, fainarea va ataca si mugurii de trandafiri, iar acestia nu se vor mai deschide. Ar mai trebui sa stii ca zilele calde lipsite de precipitatii, urmate de noptile reci cu o umiditate crescuta reprezinta conditiile ideala pentru ca boala sa se dezvolte si sa atace tufele de trandafiri.

Cum sa combati fainarea la trandafiri. Tratamente care vor ajuta plantele

Trandafiri afectati de fainare
Trandafiri afectati de fainare

Cel mai important lucru este prevenirea, asa ca iti recomandam sa aplici tratamente chimice, care trebuie aplicate in perioada de repaus vegetativ, adica primavara devreme. Astfel, vei limita sansele ca florile din gradina ta sa fie afectate de aceasta boala. Atunci cand vezi primele semne de fainare, ar trebui sa tai frunzele sau tulpinile afectate!

Ca si produse, va recomandam Mirage, Thiovit Jet sau Topas. Din pacate, nu exista tratamente bio pentru a preveni aceasta boala la trandafirii din curtea ta. Asadar, va fi nevoie sa aplici un tratament chimic.

Fainarea la trandafiri. Daca trandafirii tai au fost afectati de aceasta boala, iti recomandam sa folosesti ulei de neem. Pentru a prepara solutia o sa ai nevoie de o lingurita de ulei esential de neem amestecata cu un litru de apa.

Citeste si: Paduchi la trandafiri. Cum sa scapi de afide si ce tratamente sa folosesti

Totusi, inainte sa aplici acest tratament uda trandafirii foarte bine cu cateva zile inainte. Foloseste solutia pe care ti-am recomandat-o doar daca temperaturile sunt mai mici de 32 grade Celsius.

Mai mult decat atat, nu aplica tratamentul daca planta este uda sau daca umiditatea depaseste 90%. Ideal, este sa faci un test pe cateva frunze, dupa care sa astepti 48 de ore. In cazul in care frunzele nu au patit nimic poti folosi tratamentul pe intreaga planta.

Totodata, ar trebui sa mai stii ca solutia de neem se aplica dimineata devreme sau in zilele innorate, cand umiditatea este cuprinsa intre 45-65% si nu este asteptata ploaie.