Daunatori pentru gradina sanatoasa. Suna ciudat, insa o sa iti aratam cum sa folosesti daunatorii pentru a avea o gradina sanatoasa. Stiai ca unii daunatori te ajuta sa obtii acest lucru fara niciun pic de efort? Iata ce trebuie sa faci.
Ecosistemul din gradina ta
Daunatori pentru gradina sanatoasa. Atunci cand vorbim de daunatori, majoritatea dintre noi vor sa scape de ei cu orice pret.
Insa ce ai spune daca iti zice ca poti folosi lucra in colaborare cu Mama Natura si nu impotriva ei.
Citeste si: Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternative la varuire!
Desigur, poti folosi insecticide sa ii starpesti sau poti folosi daunatorii si acestia te vor ajuta sa tina alte insecte departe de plantele tale.
Biodiversitatea din gradina ta este extrem de importanta pentru in ea traiesc o multime de insecte.
Daca gradina ta are multi pomi fructiferi, arbusti, flori, iarba, dar si un loc unde faci compost, atunci ai o multime de „locuitori”.
Daunatorii fac si ei parte din acest ecosistem, iar atunci cand omori afidele cu insecticid, trebuie sa intelegi ca ai distrus, de fapt, o parte vitala din lantul trofic.
Drept urmare, vor fi mai putine sirfide, acele insecte mici care seamana cu albinele si care se hranesc cu afide.
Daunatori pentru o gradina sanatoasa
Unii daunatori pot fi prietenii si dusmanii gradinarului, in functie de perioada anului. O sa iti aratam cateva exemple unde daunatorii te pot ajuta sa ai o gradina sanatoasa. Iata care sunt acestia.
Daunatori pentru gradina sanatoasa. Incepem cu melcii fara cochilie, mai exact limacsii.
Am vorbit despre capcanele cu bere unde ii poti atrage pentru a ii elimina din gradina ta, insa ce ai spune daca ti-am zice ca acestia pot fi si folositori?
Citeste si: Cum sa faci rotatia culturilor de legume in gradina ta
Ei bine, limacsii pot fi folositi in compost. Acestia vor „lucra” din greu sa duca materia organica de la suprafata gramezii de compost, la o adancime considerabila.
Acesti melci fara cochilie vor avea destula mancare in gramada de compost si nu vor mai fi atrasi de gradina ta.
De asemenea, atunci cand vor depune ouale, asigura hrana altor membri din lantul trofic. Asa ca, invata sa ii folosesti si in acest fel!
Daunatori pentru gradina sanatoasa. De multe ori viespile ataca atunci cand sunt provocate, iar cand suntem la masa sau la un picnic vor si ele sa „guste” din bucate. Din aceste motive sunt considerate niste inamici.
Insa, adevarul este altul! Viespile sunt carnivore si prefera o masa din proteine, precum insectele mai mici.
Mai mult, nu sunt atat de harnice ca albinele, insa si viespile asigura polenizarea florilor.
Dupa cum vedeti, acestea fac lucruri folositoare pentru gradina ta, asa ca data viitoare nu le mai izgoni, fa-le un loc unde puteti convietui impreuna! Daca nu le faci rau si cuibul lor este departe, nu o sa te deranjeze!
Daunatori pentru gradina sanatoasa. Am vorbit despre urechelnite si cum sa scapi de ele.
Dar daca ti-am spune ca aceste insecte te pot ajuta si sunt vazute ca fiind nefolositoare? Ei bine, ar trebui sa stii ca urechelnitele se hranesc cu insecte mici, inclusiv afide.
Urechelnitelor le place sa vaneze in iedera, in desisuri de buruieni sau gramezi de frunze si resturi. Ideea de baza este destul de simpla: exista si daunatori care ne ajuta!