Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternativele la varuire!
Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternativele la varuire!

Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternative la varuire!


Alternative varuire pomi fructiferi. Cum sa protejezi pomii fructiferi. Afla care este alternativa la „traditionala” varuire a pomilor folosite de bunicii nostri si la ce ai putea apela in locul metodei arhicunoscute. Iata cele mai bune solutii impotriva daunatorilor.

Cum sa protejezi pomii fructiferi. Alternative la varuire! – Cuprins:

De ce se varuiesc pomii fructiferi?

Varuire pomi fructiferi
Varuire pomi fructiferi


Alternative varuire pomi fructiferi. Inainte de toate, haideti sa vedem de ce se varuiesc pomii fructiferi. Vorbim de metoda cunoscuta din batrani, pe care o putem aplica primavara sau toamna.

Daca inca nu stiai, varuirea pomilor se face pentru a distruge ouale de insecte, dar si a parazitilor care isi fac loc in crapaturile din scoarta. Totodata, varuirea impiedica dezvoltarea muschilor sau a lichenilor.

Citeste si: Cum sa alegi pomii fructiferi. Cei mai rezistenti la frig sau la seceta

Mai mult decat atat, varul va proteja scoarta pomilor impotriva razelor ultraviolete nocive pe timp de vara, iar pe timp de iarna scoarta va fi protejata impotriva gerului pentru ca aceasta nu va mai crapa.

Cea mai folosita solutie pentru varuirea pomilor fructiferi se face din 10 litri de apa, in care se adauga 2-3 kg de var proaspat stins, un kilogram de argila sau pamant galben, balegar si 100 grame de sulfat de cupru ori sare grunjoasa.

Alternative varuire pomi fructiferi

Livada de meri
Livada de meri

Pentru ca atunci cand am vorbit despre varuirea pomilor fructiferi am citit pareri impartite, am decis sa oferim si cateva alternative la metoda traditionala. Nu de alta, dar trebuie sa invatam cum sa facem orice, corect?

Scopul alternativelor ramane acelasi si anume sa protejam pomii fructiferi impotriva daunatorilor si sa obtinem o recolta de fructe cat mai buna. Pomii trebuie protejati pentru ca si recolta sa fie pe masura.

Banda adeziva protectie pomi fructiferi
Banda adeziva protectie pomi fructiferi


Alternative varuire pomi fructiferi. Prima metoda despre care o sa vorbim este folosirea benzilor adezive, care impiedica insectele sa urce pe trunchiul pomilor fructiferi.

In acest fel, orice insecta care vrea sa urce pe trunchi va fi impiedicata si va ramane lipita pe banda pe care ai lipit-o.

Desigur, benzile adezive o sa functioneze perfect pentru pomii care au scoarta neteda, pentru ca daca exista crapaturi aceasta devine ineficienta, deoarece insectele vor putea trece foarte usor pe sub aceasta. Poti cumpara o astfel de banda de la eMag.ro.

Vitax winter tree wash
Vitax winter tree wash

O alta metoda este sa folosesti o solutie speciala cu care pomii se spala pe timp de iarna.

Un exemplu este cea de la Vitax, un mix de plante si ulei de peste, care tine sub control insectele si distruge ouale acestora in sezonul vegetativ.

Aceasta solutie trebuie aplicata in perioada noiembrie-februarie, mai exact de cand cad frunzele pana ce primii muguri incep sa apara.

Mai mult, aceasta solutie trebuie aplicata in zilele insorite, atunci cand nu este umezeala.

Frunze uscate
Frunze uscate


Alternative varuire pomi fructiferi. Multe insecte isi petrec iarna sub frunzele cazute sau pe langa trunchiurile pomilor fructiferi pentru a fi aproape de sursa de mancare atunci cand vine primavara. Drept urmare, ar trebui sa cureti frunzele uscate si sa le folosesti la compost.

Citeste si: Cum sa plantezi pomi fructiferi. Metode ca acestia sa se prinda!

In cazul in care nu exista frunze in jurul pomilor fructiferi, ar trebui sa sapi in jurul acestora pentru a scoate la aer pupele de insecte.

Pentru cei ce nu stiu, pupa este o forma de dezvoltare in metamorfoza a unor insecte, intre starea de larva si cea de dezvoltare completa.

Atunci cand sapati, scoateti pupele la aer, iar acestea devin hrana pentru pasaru sau ingheata.

Gard protector pomi fructiferi
Gard protector pomi fructiferi

In cazul in care locuiesti intr-o zona de munte si insectele nu sunt chiar cea mai mare problema a ta, atunci ar trebui sa iei in considerare construirea unui mic tarc pentru protectia pomilor fructiferi.

Tarcul va proteja pomii impotriva rozatoarelor sau a altor animale care sunt atrase de scoarta acestora si o pot manca.

Gardul va oferi protectie, iar acesta isi va face treaba cu brio pe toata perioada anului.

 Alternative varuire pomi fructiferi. Plasa protectie pomi fructiferi
Plasa protectie pomi fructiferi


Alternative varuire pomi fructiferi. O alternativa la acest tarc este o plasa speciala care se pune in jurul pomilor fructiferi si care ii protejeaza de iepuri flamanzi sau alte rozatoare.

Acestea sunt fabricate din plastic sau din sarma si permit aerului sa treaca.

Totusi, iti recomandam sa alegi plasa cu gauri foarte mici, pentru a nu permite micilor rozatoare sa treaca prin el. Mare atentie, atunci cand o montezi, sa o infigi foarte bine in pamant.