Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare si ce trebuie sa faci
Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare si ce trebuie sa faci

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare si ce trebuie sa faci


Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare. Toamna nu e numai perioada in care recoltam, ci si perioada in care trebuie sa ne asiguram ca o curatam pentru a ne asigura ca reducem rezerva de boli si daunatori. Iata ce ar trebui sa iei in considerare.

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare si ce trebuie sa faci – Cuprins:

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare. Lucrari necesare

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare
Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare

Dupa cum bine stim, munca in gradina nu se termina imediat dupa recoltare, deoarece mai sunt multe de facut si trebuie sa facem pregatim totul pentru iarna. Iata cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare.

In cazul in care credeai ca resturile vegetale pot fi lasate in gradina pentru a se descompune, afla ca acestea trebuie indepartate. Nu de alta, dar risti sa favorizezi devoltarea bolilor si aparitia daunatorilor.

De multe ori, dupa ce legumele sanatoase au fost recoltate, cele stricate raman cazute la pamant sau atarna in continuare. Ei bine, trebuie sa stii ca legumele care au ramas sau cele cazute pot fi o sursa de infectie, asadar trebuie neaparat sa le indepartate.

Acelasi lucru este valabil si pentru vrejurile de legume, pentru ca si prin acestea se pot ascunde boli sau daunatori. Ideal este ca acestea sa fie distruse prin ardere. In cazul in care acestea sunt sanatoase si neatinse de boli sau daunatori, pot fi utilizate pentru a face compost.

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare. Bineinteles, si buruienile trebuie scoase pentru ca acestea pot fi gazda sau hrana pentru daunatori pe durata sezonului rece. Drept urmare, este indicat sa le indepartezi manual.

Daca ai si pomi fructiferi in gradina, atunci ar trebui sa le acorzi o deosebita atentie. In primul rand, trebuie sa aduni fructele cazute la baza pomilor, deoarece de cele mai multe ori acestea sunt atacate de daunatori sau boli.

Acelasi lucru se intampla si cu fructele care raman in pomii fructiferi si care pe masura ce vine frigul se mumifica. Trebuie sa stii ca acestea sunt bolnave si afectate de monilioza, asadar va fi necesar sa le culegi si pe acelea, insa tine minte sa le distrugi prin ardere.

Saparea in jurul pomilor
Saparea in jurul pomilor

Pe masura ce sezonul rece se apropie, pomii fructiferi intra in perioada de repaus vegetativ, asa ca vei vedea foarte usor asta deoarece toate frunzele vor cadea. Ei bine, toate acele frunze de la baza pomilor trebuie stranse, deoarece reprezinta locul ideal pentru ca daunatorii sa se ascunda.

Si daca tot am vorbit despre daunatori, ar fi bine sa sapi pamantul din jurul pomilor si sa faci toaletarea acestora, adica taierile de toamna. 

Citeste si: Cum sa tai pomii fructiferi toamna. Reguli esentiale

Saparea in jurul pomilor se face de regula in luna octombrie,  insa daca locuiesti intr-o zona de munte si temperaturile scad mai repede fa acest lucru cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului ger deoarece temperaturile negative pot afecta radacinile pomilor fructiferi.

Sapatul nu se va face la o adancime mai mare de 10 cm, tocmai pentru a nu taia radacinile. Nu este o lucrare prea grea, insa facand acest lucru vei scoate la suprafata daunatorii care se pregatesc de iernat si ouale acestora. Drept urmare, daunatorii si ouale vor cadea prada pasarilor.

Cum sa ingrijesti gradina dupa recoltare. Mai poti face si o fertilizare dupa ce ai sapat pamantul din jurul pomilor, insa foloseste doar ingrasaminte ce contin fosfor si potasiu. Nu este indicat sa folosesti azot deorece vei stimula cresterea pomilor si nu vrei sa faci asta cand da inghetul!