Cum sa faci cosirea capsunului dupa recoltare. Etape
Cum sa faci cosirea capsunului dupa recoltare. Etape

Cum sa faci cosirea capsunului dupa recoltare. Etape


Cum sa faci cosirea corecta a capsunului pentru rod bogat anul viitor. Operatiunea trebuie executata anual, doar pe timpul verii, la finalul campaniei de recoltare. Randamentul plantei se va imbunatati simtitor pentru anul viitor, cand rodul va fi mult mai bogat.

Cum sa faci cosirea capsunului dupa recoltare. Etape – Cuprins:

Cand se taie frunzele capsunului

Cand se taie capsunii
Cand se taie capsunii

Din punct de vedere botanic, planta face parte din familia de Rosaceae, de genul: Fragaria, denumirea stiintifica: Fragaria X ananassa. 

Si-au castigat renumele atat datorita gustului, cat si datorita multelor intrebuintari pe care le are in domenii diferite, de la industria cosmetica, la cea farmaceutica, alimentara si etc.

Daca te numeri printre persoanele care se ocupa de cultivarea capsunilor, trebuie sa stii ca este o cultura care nu presupune eforturi foarte mari si nu ai nevoie de un echipament special.

Pentru rod bogat este nevoie sa cosesti planta dupa rodire. Operatiunea trebuie facuta vara, in luna iulie, dar nu mai tarziu de sfarsitul ei. Se cosesc, adica se taie, frunzele batrane cu atentie pentru a nu rani mugurele central. Frunzisul se reface repede dupa o irigare sau o ploaie.

Atentie! Cosirea nu se executa daca acestea se afla in primul an de plantare, fie ca plantele au fost puse in pamant toamna trecuta sau primavara anului in curs. In ambele cazuri, care tine de momentul plantarii, cosirea se va face in anul urmator (anul doi) dupa recoltare.

Citeste si: Afide la capsuni. Cum sa scapi de acest daunator, tratamente

La fel de important este si sa nu intarzii cosirea. Daca executi aceasta operatiune la inceput de toamna, spre exemplu, nu faci altceva decat sa intarzii inceputul formarii pedunculilor, ceea ce poate duce la un randement scazut de productie.

Nu te gandi ca prin cosire protejezi plantele de daunatori pentru ca nu se intampla acest lucru. De pe frunzele capsunilor ajung pe pamanat si supravietuiesc in sol pana la urmatorul sezon cand ajung foarte usor pe frunzele noi aparute.

Dezvoltarea sporilor si bacteriilor patogene in sol se poate preveni prin udarea plantelor cu o solutie speciala de permanganat de potasiu. La fel de bine le poti acoperi cu cenusa de lemn, procedura ce este indicat sa o executi indiferent daca tai sau nu frunzele de capsuni.

Cosirea este interzisa toamna si pentru ca planta trebuie sa fie pregatita sa faca fata iernii si sa aiba suficiente substante de rezerva pentru productia din urmatorul an. Deci, este necesar sa intre in sezonul rece cu foliaj bogat.

Cum sa faci cosirea capsunului in mod corect

Cum sa faci cosirea capsunului
Cum sa faci cosirea capsunului

Pentru cosirea capsunilor trebuie sa alegi o zi fara precipitatii si fara soare arzator. Operatiunea trebuie sa fie efectuata fie la primele ore ale diminetii, fie seara. 

Cosirea corecta a capsunilor este strict legata de modul de cultivare al plantei. Astfel, pentru cele cultivate in sistem clasic, cosirea corecta se face de la baza plantei la 2-3 centimetri peste nivelul coletului. 

Daca se face mecanizat, operatiunea se face cu motocositoare sau cu tractorul-cositoare cu discuri. Daca se face manual, cosirea se va realiza cu motocoasa de umar sau cu coasa manuala.

In cazul in care capsunile au fost cultivate pe folie, cosirea se va face exclusiv manual, cu foarfeca pentru gard viu, secera manuala sau motocoasa cu fir. Trebuie sa tunzi atat frunzele cat si tijele de capsuni. Nu trebuie sa rupi tijele cu mainile, risti sa aduci daune importante plantei si radacinilor ei, pentru ca tijele sunt mult mai puternice decat tufele.

Ai grija si sa nu tai frunzele de la radacina! Trebuie  lasate tulpini de aproximativ 10 cm inaltime. Deci, indeparteaza doar frunzele. In acest fel pastrezi drajonii din care mai tarziu se vor dezvolta noi lastari.

Taierea frunzelor la capsun
Taierea frunzelor la capsun

In cazul culturii de capsuni remontati, cum este soiul Albion, indepartarea frunzelor prin cosire nu se face vara. Este recomandata doar indepartarea frunzelor cu risc, adica cele patate, ruginite sau batrane, asigurand reintinerirea plantei.

Ai grija ca imediat dupa cosire, sa indepartezi frunzele de pe sol. Elimini astfel si sursa unei eventuale boli care s-ar putea instala si ar afecta, bineinteles, intreaga plantatie de capsuni.

Se impune ca dupa aceasta etapa sa mai urmezi una: cea de irigare si fertilizare, pentru a reface foliajul si pentru a innoi plantele.

Ai grija si ca timp de 10 zile post cosire sa folosesti un tratament cu produse cuprice si un biostimulator.

In functie de soiul pe care-l detii, poti obtine o productie medie de aproape 20 tone in majoritatea zonelor de productie si productii de aproximativ 30 tone in plantatiile intensive. Recoltarea se face doar dimineata sau seara. Fructele se recolteaza cu o codita de 1-2 cm.