Afide la capsuni. Cum sa scapi de acest daunator, tratamente
Afide la capsuni. Cum sa scapi de acest daunator, tratamente

Afide la capsuni. Cum sa scapi de acest daunator, tratamente


Afide la capsuni (Aphis forbesi). Afla cum sa scapi de paduchele negru al capsunului si ce tratamente trebuie sa aplici pentru a stopa un posibil atac. Ce trebuie sa stii, daca ai cultura de capsuni sau daca obisnuiesti sa cultivi pentru consum propriu.

Afide la capsuni. Cum sa scapi de acest daunator, tratamente – Cuprins:

Aphis forbesi. Primele semne ale unui atac

Aphis forbesi
Aphis forbesi

In cazul in care obisnuiesti sa cultivi capsuni in gradina ta, cu siguranta te-ai lovit si de acest lucru, adica aparitia afidelor la capsuni sau acelor paduchi de culoare neagra ce se mai numesc si Aphis forbesi in limba latina.

Vorbim despre un daunator specific capsunului, ale carui dimensiuni pot fi de pana la 2 mm, iar nimfele au culoarea verde-inchis. Vestea proasta este ca acest daunator poate avea pana la 11 generatii de adulti intr-un singur an, asa ca mare atentie!

Mai trebuie sa stii ca acest paduche negru al capsunului va depune oule de iarna pe petiol sau pe frunzlee plantelor, iar in luna martie din acel ou vor aparea femelele care vor da nastere la adevarate colonii.

Citeste si: Putregaiul cenusiu la capsuni. Cum sa il combati si ce tratamente sa aplici

Primele semne ale unui atac se pot observa destul de usor pe Codita fructelor, stoloni, frunze sau petiol. Vei vedea acele mici insecte de culoare neagra.

Daca nu ai acordat o deosebita atentie, atunci este posibil sa observi prezenta furnicilor. Acestea sunt atrase de excrementele afidelor care contin zaharuri, asa ca asta este explicatia acelor suprafete lipicioase de pe frunze.

Modul de atac al afidelor este simplu, acestea se hranesc cu sucul celular din organele plantelor, ceea ce inseamna ca va fi afectata cresterea capsunilor dar si a fructelor.

Cum sa scapi de afide la capsuni. Metode de combatere, tratamente

Afide la capsuni
Afide la capsuni

Pentru a combate aceste afide la capsuni este recomandat sa aplici un tratament cu Movento 100 SC, Actara 25 WG sau Mospilan 20 SG. Asigura-te ca respecti cantitatile recomandate de producator, dar si timpul de pauza necesar, de la aplicarea tratamentului si pana la recoltare.

In cazul in care afidele mai sunt prezente dupa 1-2 saptamani de la aplicarea tratamentului, specialistii recomanda sa mai aplici un tratament.

Ar fi bine sa alternezi produsele, pentru ca daca vei folosi acelasi produs de mai multe ori, risti sa cresti rezistenta daunatorului. Tocmai de aceea, specialistii recomanda folosirea a doua produse, pe care sa le alternezi.

De asemenea, nu este recomandat sa maresti doza, in speranta ca vei scapa mai repede de aceste afide. Nu faci decat sa favorizezi aparitia unor generatii mai rezistente la tipul de tratament pe care il aplici! Asadar, mare atentie si la acest aspect deosebit de important!