Cum sa cultivi Passiflora. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cultivi Passiflora. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cultivi Passiflora. Sfaturi despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Passiflora, Floarea pasiunii, Floarea suferintei sau Ceasornicul este o planta exotica, ale carei origini sunt in zonele tropicale si subtropicale si Australia, America de Sud si Asia.

Inmultire Passiflora

Inmultire Passiflora
Inmultire Passiflora

Passiflora sau Floarea pasiunii se inmulteste fie prin taiere, fie prin seminte, cea de-a doua varianta fiind mai putin utilizata deoarece puietii nu vor prelua toate caracteristicile plantei-mama.

Inmultirea prin taiere sau prin butasi se face primavara cand acestia se taie sub nod, astfel incat sa ramana 3 frunze. Este important ca butasii sa fie recoltati de la plantele sanatoase si puternice, bine dezvoltate.

La fel de important este ca instrumentul de taiere sa fie curat si dezinfectat pentru a preveni deteriorarea tesuturilor si aparitia unor infectii. Taietura trebuie sa fie oblica, astfel incat suprafata obtinuta pentru dezvoltarea radacinilor sa fie cat mai mare.

Citeste si: Mucegai in pamant de flori. Cum sa scapi de aceasta problema

Butasul taiat trebuie umezit si pudrat cu un amestec de pulbere rizogena si fungicid, inainte de a fi asezat intr-un amestec de sol realizat din parti egale de turba cat mai inchisa la culoare si nisip grosier. Butasii vor fi pusi la aproximativ 2 centimetri adancime, iar apoi solul trebuie compactat.

Se recomanda acoperirea vaselor cu o folie de plastic si mentinerea lor intr-un spatiu umbros, unde temperatura sa fie de 21 de grade Celsius. Atentie! Solul trebuie mentinut umed, in aceasta etapa fiind indicata udarea cu apa la temperatura camerei.

Rasad Floarea pasiunii
Rasad Floarea pasiunii

Daca apare condens pe folia de plastic, acest surplus de apa trebuie indepartat. Aparitia primilor lastari de Passiflora este o dovada ca butasul a prins radacina. Este momentul ca folia de plastic sa fie indepartata, iar planta sa fie mutat la lumina, unde va primi, de doua ori pe luna uun ingrasamant lichid.

Udarea se va face moderat, iar temperatura ceruta de planta in aceasta etapa de dezvoltare este mai mica, de 10-13 grade Celsius. Rasadurile pot fi transplantate in ghivece primavara.

Asa cum am spus la inceput, inmultirea prin seminte nu da cele mai bune rezultate. Daca vrei sa faci asta, atunci trebuie sa stii ca semintele obtinute de la plantele tale trebuie puse la germinat destul de repede, deoarece, in timp, isi pierd capacitatea de a germina. Este important ca semintele sa fie mentinute timp de 12 ore inainte de cultivare in apa cat mai calda spre fierbinte.

Citeste si: Cum sa prepari un stimulator de inradacinare natural cu miere

In cea de-a doua etapa, semintele astfel prelucrate se vor semana intr-un sol realizat din amestec de sol fertil si nisip grosier sau perlit. Cele doua ingrediente se vor amesteca in parti egale, iar semintele se vor semana la o adancime de 5 centimetri. Recipientul in care au fost plantate semintele va fi pastrat la o temperatura de 26 de grade Celsius, iar solul va fi in permanenta umed.

Temperatura ideala poate fi mentinuta prin acoperirea reciepientului cu o placa de plastic sau de sticla, insa aceasta se scoate zilnic pentru stergerea condensului. Cand semintele incoltesc, recipientul va fi mutat intr-o zona cu mai multa lumina, iar capacul de deasupra va fi inlaturat.

Rasadurile vor fi apoi mutate fie in ghivece, fie in gradina de afara, insa, in acest scenariu, este recomandat sa faci transplantarea primavara. Trebuie sa iti mai spus ca nu vei obtine primele flori imediat, ci abia dupa cativa ani.

Conditii de crestere si ingrijire Passiflora

Passiflora inflorita
Passiflora inflorita

Passiflora sau Floarea pasiunii nu este una dintre cele mai pretentioase flori cand vine vorba despre conditiile de mediu, insa este esential sa tii minte ca nu suporta temperaturile foarte scazute.

Cel mai bine se simte la temperaturi cuprinse intre 17 si 27 de grade Celsius vara si nu mai putin de 10 grade iarna.

Passiflora are nevoie de lumina si se simte bine intr-un spatiu insorit, cu orientare in sud. Desi este recomandat ca schimbul de aer sa se faca usor in acest spatiu de cultura, totusi, floarea trebuie ferita de vanturi puternice.

Daca alegi sa o cultivi in ghiveci, atunci te sfatuiesc ca pe timpul verii sa plasezi ghiveciul in aer liber, asa cum am spus, intr-un spatiu insorit, dar ferit de curent.

Nevoia de apa este mai mare primavara si vara cand udarea trebuie sa fie mai generoasa, astfel incat solul sa se mentina umed. In sezonul rece, irigarea va fi mai moderata, iar solul va fi mentinut usor umed.

Citeste si: Cum sa cresti Guzmania lingulata. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

In aer liber, Passiflora se simte bine intr-un sol argilos, fiind recomandat ca inainte de plantare sa sapi adanc si sa amesteci cu nisip pentru a favoriza drenajul si a permite solului sa ajunga la o temperatura optima mai suor primavara.

In ghiveci, Passiflora se simte bine intr-un amestec de sol fertil, nisip si turba, mixate in parti egale.

Fertilizarea se va realiza in sezonul cald, de la inceputul primaverii si pana la finalul verii cu ingrasamant lichid diluat in apa de udare. Se recomanda utilizarea ingrasamintelor cu o concentratie mai mare de potasiu si mai mica de azot si, totodata, fertilizarea trebuie facuta de doua ori pe luna.

Se recomanda si lucrari de taiere a plantei care au ca scop corectarea plantei. Actiunea se va face primavara si consta in scurtarea lastarilor laterali la 2-3 noduri.

Daca este cazul, transplantarea se va face doar primavara, insa, anual, este recomandata schimbarea substratului de la suprafata ghiveciului cu unul nou.

Boli si daunatori Floarea pasiunii

Floarea pasiunii
Floarea pasiunii

Passiflora este o planta destul de sensibila, mai ales la atacul daunatorilor. Printre boli pot fi evidentiate caderea frunzelor care apare din cauza deficitului de apa de la nivelul solului.

Apoi, ingalbenirea frunzelor si lipsa infloririi sunt cauzate de lipsa de lumina. Petele aparute pe partea inferioara a frunzelor sunt un semn al prezentei unor insecte.

Daca nu au invadat planta, atunci le poti elimina folosind un tampon de bumbac inmuiat in alcool sau chiar spalarea frunzelor cu apa si sapun neutru. Este important aici sa nu uiti sa clatesti temeinic frunzele spalate.

Ingalbenirea frunzelor si aparitia unor pete maronii indica prezenta acarienilor, in special a paianjenului rosu. Este indicata aici cresterea umiditatii ambientului si utilizarea insecticidelor specifice.

Afidele sunt un alt daunator al Florii pasiunii. Apar pe planta si sunt recunoscute prin dimensiunea mica si culoarea lor alb-galbui-verzuie. Pot fi eliminate, evident, cu insecticide specifice.