Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Gerbera este una dintre cele mai cunoscute plante. Daca ai oferit cuiva flori, sunt sanse mici sa nu fi intalnit macar o data in oferta florarilor, Gerbera. Trebuie sa iti spun ca, in mod normal, Gerbera era cultivata in sere, insa poate fi cultivata, la fel de bine, si in apartament. Gerbera isi are originea in zonele tropicale din Africa, America de Sud si Asia.

Cum sa cultivi Gerbera. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Gerbera

Rasad Gerbera
Rasad Gerbera

Sunt doua metode de inmultire a frumoasei flori Gerbera: prin seminte, divizarea tufei. Inmultirea prin seminte nu ofera puieti care sa mosteneasca trasaturile plantei-mama, iar inmultirea prin divizare produce doar putine plante si nici astea nu sunt mereu sanatoase. Ambele sunt, insa utilizate, in inmultirea de apartament, adica cea pe care se prea poate sa o faci si tu.

Daca alegi inmultirea prin seminte, este important sa iti spun ca acestea trebuie semanate in luna martie intr-un substrat obtinut prin amestecarea, in parti egale, de turba si nisip.

Citeste si: Cum sa cresti Guzmania lingulata. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Semintele vor fi ingropate in acest substrat cu ajutorul unei lingurite. Recipientul va fi acoperit cu o farfurie de sticla sau de plastic si mentinut la umbra, la o temperatura de 20-25 de grade Celsius.

Atentie! Solul trebuie mentinut umed pana apar primele rasaduri. Dupa acest moment, capacul va fi eliminat, iar recipientul va fi mutat intr-o zona mai luminoasa. Dupa ce rasadurile se mai dezvolta putin si sunt mai putin sensibile la atingere, pot fi transplantate in ghivece si tratate ca plante adulte.

Inmultirea prin divizarea tufei se face in perioada de repaus a plantei, prin disecarea unor portiuni ale rizomului. Este important ca fiecare dintre acestea sa aiba cate patru funze. Apoi, fiecare sectiune rezultata este curatata cu grija si este pusa intr-un singur vas.

Ingrijire Gerbera. Conditii de crestere

Ingrijire Gerbera
Ingrijire Gerbera

Asa cum am spus si mai devreme, Gerbera se simte bine intr-un ghiveci de mici dimensiuni, ea avand radacinile la suprafata vasului, distribuite pe orizontala. Substratul este un amestec de turba si nisip, in parti egale. In ceea ce priveste pH-ul potrivit, acesta trebuie sa fie cuprins in intervalul 6-7.

Udarea plantei se va face moderat, astfel incat substratul sa se mentina reavan in perioada de inflorire. Este recomandat ca intre doua udari, substratul sa fie lasat sa se usuce. In functie de posibilitatile si de disponibilitatea ta, Gerbera poate fi udata si prin imersie.

Gerbera este o planta care se simte bine la caldura, temperatura ei ideala fiind cuprinsa intre 22 si 24 de grade Celsius. Este important ca pe timpul zilei, temperatura sa nu scada sub 20 de grade Celsius, iar pe timpul noptii sa fie cuprinsa intre 13 si 19 grade. In sezonul rece, Gerbera se va muta intr-un spatiu cu o temperatura de cel putin 10 grade.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru trandafir japonez

Gerbera are nevoie de lumina, deestul de multa lumina. Asigura-i un spatiu in care soarele isi trimite razele macar 5-6 ore pe zi.

Este necesar ca fertilizarea sa fie facuta bilunar in perioada de crestere, fie cu ingrasaminte pentru plante cu flori, fie cu ajutorul batoanelor fertilizante pentru plante cu flori.

Gerbera nu este o planta care trebuie taiata. Totusi, este indicat ca, pe masura ce florile si frunzele se usuca, aceastea sa fie indepartate de la baza petiolului. Inlaturarea frunzelor vechi, uscate sau ofilite este o masura care permite o mai buna circulatie a aerului, dar si o trecere mai buna a luminii.

Trebuie sa mai stii ca este bine sa transplantezi Gerbera in fiecare an, toamna, cand planta intra in repausul vegetativ. Este important sa ai mare grija cand faci asta, deoarece radacinile, dispuse pe orizontala, sunt foarte sensibile si se pot deteriora usor.

Boli si daunatori

Cultura Gerberei
Cultura Gerberei

Principalele boli care pot afecta Gerbera sunt de tipul putregaiurilor si al fungilor. Botrytis, Pythium si Phytophtora sunt cele mai importante ciuperci care afecteaza Gerbera.

Aceste boli se manifesta fie prin aparitia unor pete negre pe spatele frunzelor, fie prin putrezirea radacinilor. Umiditatea excesiva este o cauza importanta si atunci este necesar sa ai mare grija la aportul de apa oferit.

Planta este afectata si de lipsa apei, iar semnele sunt reprezentate de aspectul ofilit. In acest caz, este indicat sa scufunzi planta in apa calda pentru putin timp, fiind atent apoi ca excesul de apa sa se scurga din recipientul in care se afla Gerbera.

In ceea ce priveste daunatorii, cei mai intalniti sunt musculita alba, tripsii, paianjenul rosu si afidele.