Cum sa cresti productia de cartofi la tine in gradina
Cum sa cresti productia de cartofi la tine in gradina

Cum sa cresti productia de cartofi la tine in gradina


Cum sa cresti productia de cartofi. Afla ce lucruri ar trebui sa iei in considerare daca si tu cultivi aceste legume la tine in gradina. Care sunt pasii pe care ar fi bine sa ii urmezi.

Cum sa cresti productia de cartofi la tine in gradina – Cuprins:

Cum sa cresti productia de cartofi

Cum sa cresti productia de cartofi
Cum sa cresti productia de cartofi

Daca si tu vrei sa stii cum sa cresti productia de cartofi (Solanum tuberosum), atunci cu siguranta ar trebui sa iei in considerare aceste sfaturi de la experti.

In primul rand, trebuie sa respecti conditiile de plantare. In cazul in care nu stiai, cartofii se planteaza atunci cand temperatura din sol este de peste 5-6 grade Celsius si la o adancime de 10 cm.

Totodata, daca vrei sa plantezi o suprafata mai mare, afla ca norma este cuprinsa intre 50.000 si 70.000 de tuberculi la hectar. Este recomandat sa plantezi cartofii la inceputul lunii mai, deoarece temperatura din sol ajunge pana la aproximativ 10 grade Celsius.

Nu uita nici de respectarea masurilor agrotehnice, iar aici aducem in discutie rotatia culturilor. Pentru a creste productia de cartofi este nevoie sa respecti aceste lucruri, asa ca nu cultiva aceasta leguma daca pe terenul respectiv ai avut in anii trecuti tomate, ardei sau vinete.

Cele mai bune culturi premergatoare pentru cartofi sunt cerealele paioase, porumbul, varzoasele, floarea soarelui, plantele bulboase, radacinoasele, gramineele, trifoiul sau lucerna.

Cand vine vorba de cresterea productie de cartofi, trebuie sa iei in considerare si o fertilizare facuta in mod corect, dar in acelasi timp si o irigare facuta ca la carte.

Cultura de cartofi
Cultura de cartofi

Expertii recomanda fertilizarea terenului pe care urmeaza sa cultivi cartofi folosind potasiu si fosfor. Fertilizarea cu aceste elemente se poate face toamna si primavara, iar ingrasamintele se vor aplica inainte de efectuarea araturilor.

Primavara, se fertilizeaza pamantul cu azot, mai exact atunci cand pregatesti solul pentru plantare. Mai mult, se va efectua inca o fertilizare cu azot la aproximativ o luna dupa ce cartofii au rasarit.

Nu uita nici de Cropmax, pentru ca acest biostimulator poate creste productia de cartofi cu 15-25%, dar si calitatea recoltei. Acest produs contine 17 aminoacizi esentiali pentru cresterea cartofilor si se va aplica atunci cand planta are o inaltime de 19 cm.

Citeste si: Cum sa cultivi cartofi in ghivece. Reguli generale

Si daca tot am vorbit de irigare, afla ca aceasta operatiune este deosebit de importanta daca vrei sa cresti productia de cartofi. Plantele au nevoie intre 250 mm si 550 mm de apa, iar daca ai o cultura de cartofi intr-o zona mai secetoasa, cantiattea poate depasi si 600 mm.

Bineinteles, cultura de cartofi trebuie protejata de boli si daunatori. Asadar, este nevoie sa faci tratamentele la timp si in acest caz iti recomandam sa folosesti Polyram pentru a combate bolile plantelor. Desigur, nu am uitat nici de gandacul de Colorado, iar pentru a lupta impotriva acestor daunatori iti recomandam sa folosesti Alverde sau oricare tratament vrei sa utilizezi.