Cand se pun cartofii in pamant. Cum sa faci plantarea in mod corect
Cand se pun cartofii in pamant. Cum sa faci plantarea in mod corect

Cand se pun cartofii in pamant. Cum sa faci plantarea in mod corect


Cand se pun cartofii in pamant. Afla cum sa faci plantarea in mod corect, care este cea mai buna perioada, dar si la ce distante se pun cartofii. Ce trebuie sa stii pentru a avea o recolta bogata de cartofi!

Cand se pun cartofii in pamant. Cum sa faci plantarea in mod corect – Cuprins:

Cand se pun cartofii in pamant. Cum sa ii plantezi in mod corect

Cand se pun cartofii in pamant
Cand se pun cartofii in pamant

Cand se pun cartofii in pamant. Ei bine, plantarea cartofilor primavara se face in perioada martie-aprilie, mai exact atunci cand temperatura solului este de minimum 10 grade Celsius.

Daca plantezi cartofii prea devreme, atunci risti ca acestia sa se dezolte mai greu sau daca mai exista pericolul de inghet si temperaturile scad sub -3 grade Celsius risti ca plantele sa moara.

Un sfat din batrani spune ca tuberculii de cartofi se pun in pamant atunci cand ciresii au inflorit. Asadar, atunci riscul de inghet nu mai exista sau sunt sanse foarte mici ca temperaturile sa scada foarte mult.

Mai trebuie sa stii si faptul ca pregatirea tuberculilor de cartofi trebuie sa se faca inainte cu 2-3 saptamani. Acestia trebuie pusi intr-un loc unde exista o temperatura constanta de 15-17 grade Celsius, dar in acelasi timp unde beneficiaza si de lumina.

Practic, te asiguri ca tuberculii vor germina inainte de plantare si in acest fel vei grabi un pic rasarirea plantelor. Nu trebuie sa depui un efort foarte mare, doar sa astepti!

Desigur, cartofii se pot planta fara probleme si toamna. Daca alegi acea perioada, afla ca plantarea se face cu 2 luni inainte de venirea primului inghet. De regula, plantarea se face dupa jumatatea lunii august.

La ce distante se planteaza cartofii

Distante plantare cartofi
Distante plantare cartofi

Acum ca stii cand se pun cartofii in pamant, ar fi bine sa stii si care sunt distantele de plantare. Nu de alta, dar plantele trebuie sa aiba spatiu indeajuns pentru a se dezvolta in mod corect si sa aiba parte de lumina.

Tuberculii de cartofi se planteaza la o distanta de 30 cm pe acelasi rand si de 50 cm intre randuri. De asemenea, acestia trebuie plantati la o adancime de 10 cm. Fiecare cuib de cartofi nu trebuie sa contina mai mult de 2 tuberculi.

Citeste si: Cum sa combati mana cartofului si cum identifici un atac

In cazul in care diametrul tuberculilor depaseste 4 cm acestia se pot taia pe jumatate fara absolut nicio problema. Asadar, daca si tuberculii pe care ii folosesti sunt mari ii poti taia pe jumatate.

Mai trebuie sa stii si ca nu poti cultiva cartofi (Solanum tuberosum) pe aceeasi suprafata de teren timp de doi ani la rand. Cultivarea se face doar o data la 4 ani pe aceeasi suprafata de teren si nu este indicat sa cultivi cartofii acolo daca in trecut ai avut vinete, rosii sau ardei.

Expertii recomanda sa cultivam cartofi pe suprafetele de teren unde in anii trecuti am cultivat castraveti, Mazare, fasole, conopida, varza, broccoli sau ridichi.