Cum sa cresti Campanula. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Cum sa cresti Campanula. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Cum sa cresti Campanula. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Campanula sau Floarea clopotel  cuprinde peste 400 de specii de plante care traiesc in zonele temperate din Europa, Asia Centrala si de Vest, dar si in unele zone din America de Nord si Caucaz.

Cum sa cresti Campanula. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori – Cuprins:

Inmultire Campanula

Inmultire Campanula
Inmultire Campanula

Campanula poate fi multiplicata prin seminte si prin butasi, insa, inmultirea prin seminte nu ofera garantia ca plantele rezultate vor avea aceleasi caracteristici cu cele ale plantei mama.

Inmultirea prin butasi se face primavara, butasii avand, la taiere, o lungime de 10 centimetri. Este important ca ei sa fie recoltati prin taiere oblica, aplicata imediat sub nod. Frunzele inferioare vor fi eliminate, iar butasul va fi scufundat intr-o pulbere rizogena, care favorizeaza apariatia radacinilor.

Este important ca butasii sa fie apoi aseazati intr-un substrat compus dintr-un amestec de nisip grosier si turba. Nu uita sa utilizezi un creion sau un bat similar pentru a face gaura in substrat pentru fiecare dintre butasi si sa ii aranjezi prin compactarea solului. In etapa urmatoare, recipientul va fi acoperit cu o folie de plastic transparenta si va fi amplasat la umbra, la o temperatura de 15 grade Celsius.

Citeste si: Cum sa cresti Iarba neagra. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Atentie! Solul pentru Campanula trebuie mentinut in permanenta umed. Aparitia primilor lastari este semn ca planta s-a inradacinat si poate fi mutata, cu tot cu ghiveci, la lumina pana cand va avea dimensiuni mai mari, care sa ii permita transplantarea.

Asa cum am spus, inmultirea prin seminte nu garanteaza ca plantele rezultate vor avea aceleasi trasaturi ca planta mama. Daca alegi aceasta varianta, este bine sa stii ca insamantarea se face in luna august si ca substratul este compus dintr-un amestec realizat din trei parti sol fertil si o parte nisip grosier. Poti impinge semintele in substrat cu ajutorul unui obiect din lemn.

Ulterior, recipientul va fi depozitat intr-un spatiu umbrit, la o temperatura de 15 grade Celsius, iar solul trebuie mentinut umed. Si in acest caz, tava trebuie acoperita cu o folie transparenta de plastic.

Semintele germineaza in aproximativ 3 luni, acesta fiind momentul cand folia de plastic se scoate, iar recipientul este mutat intr-un loc cu mai multa lumina, asigurandu-i-se o ventilatie cat mai buna. Cand plantele ating dimensiunea adulta, pot fi plantate definitiv.

Conditii de crestere Floarea clopotel

Conditii de crestere Floarea clopotel
Conditii de crestere Floarea clopotel

Campanula sau floarea clopotel are nevoie de un sol bogat in nutrienti si bine drenat. Este indicat ca solul sa fie un amestec de turba, pamant de frunze si nisip. Poti opta, de asemenea, pentru un substrat universal pe care il poti cumpara din magazinele de specialitate.

Irigarea se va face, de aproximativ 2 ori pe saptamana,  cu apa mentinuta la temperatura camerei. Este important ca substratul sa fie mentinut reavan. Atentie! In perioada rece, udarea trebuie redusa astfel incat substratul sa fie mentinut aproape uscat.

Citeste si: Cum sa cresti arborele de miere. Ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Campanula prefera o temperatura moderata si se simte cel mai bine in intervalul cuprins intre 15 si 17 grade Celsius. Este important ca in sezonul rece, floarea sa fie pastrata la adapost, in balcon, veranda sau pe holul locuintei, la o temperatura mentinuta la aproximativ 7-8 grade Celsius.

Lumina este poate cel mai important factor pentru Campanula. Este recomandat ca aceasta planta sa fie mentinuta in spatii luminoase, insa sa fie ferita de actiunea directa a razelor soarelui care ii pot fi daunatoare.

Ingrijire Campanula

Ingrijire Campanula
Ingrijire Campanula

Fertilizarea pentru Campanula este indicat sa fie facuta bilunar in lunile de vara cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Pot fi utlizati fertilizantii cu eliberare prelungita, lenta, care sunt comercializati sub forma de batoane sau de tablete.

Pot fi aplicate taierile pentru butasire, dar nu este o planta care sa aiba nevoie de aceata actiune pentru a se dezvolta corect si armonios.

Trebuie sa stii ca la doua luni de la inflorire, din octombrie pana in decembrie, planta devine inactiva, intra in repaus vegetativ.

Daca o cultivi in casa, fii foarte atent la nevoia de lumina. Sfatul specialistilor este o plantezi in jarndiniera si sa o amplasezi in apropierea ferestrelor cu orientare catre vest, est sau sud.

Daca decizi sa o cultivi in ghiveci si sa o pastrezi pe pervaz, atunci asigura-te ca fereastra este orientata catre est sau vest, nu catre sud unde va fi in directa actiune a razelor soarelui.

Boli si daunatori Campanula

Boli si daunatori Campanula
Boli si daunatori Campanula

Campanula este o planta destul de rezistenta la boli, insa in cazul in care nu este ingrijita corespunzator, poate fi afectata de boli. De exemplu, daca udarea este deficitara, atunci frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca, sa se ofileasca, iar mugurii sa se usuce.

Pe de alta parte, daca planta este udata prea mult, atunci ea va tinde sa se lase usor si nu va mai inflori. Caderea plantutelor si putregaiul cenusiu sunt cele mai cunoscute boli care pot afecta Floarea clopotel.

Printre daunatori, cel mai frecvent intalniti sunt acarienii, respectiv paianjenul rosu, si tripsii.