Cum sa combati tripsul californian la rasaduri. Tratamente si semne ale atacului
Cum sa combati tripsul californian la rasaduri. Tratamente si semne ale atacului

Cum sa combati tripsul californian la rasaduri. Tratamente si semne ale atacului


Cum sa combati tripsul californian la rasaduri. Afla care sunt primele semne ale unui posibil atac al tripsului californian (Frankliniella occidentalis) asupra rasadurilor, dar mai ales ce tratamente trebuie sa aplici pentru combaterea acestui daunator deosebit de periculos, ce poate pune in pericol cultura.

Cum sa combati tripsul californian la rasaduri. Tratamente si semne ale atacului – Cuprins:

Frankliniella occidentalis. Primele semne ale atacului

Frankliniella occidentalis
Frankliniella occidentalis

Atunci cand vorbim despre tripsul californian (Frankliniella occidentalis) aducem in discutie unul dintre cei mai periculosi daunatori ai culturilor de legume.

Vestile proaste continua, pentru ca tripsul californian poate ataca plantele in toate fenofazele, iar asta inseamna ca incepand de la rasaduri si pana ce plantele vor muri, daunatorii pot cauza pagube deosebit de importante. 

Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa recunosti un posibil atac la rasadurile de legume, pentru a te asigura ca vei combate daunatorul inca de la inceput.

Prin urmare, primul semn va consta in mici pete de culoare alb-argintie, ce apar din cauza faptului ca tripsii vor intepa tesutul epidermal, iar apoi se vor hrani cu masa fluida. Practic, tripsul californian va suge sucul celular, iar atunci cand atacul va avea loc inainte de inflorire, bobocii florali nu se vor mai deschide.

Totodata, vei observa cicatrici pe frunzele plantelor, iar acestea vor creste neuniform, avand mici distorsiuni. Iti recomandam sa utilizezi capcane lipicioase, de culoare albastra, pentru a monitoriza posibilii daunatori si pentru a preveni un posibil atac.

Cum sa combati tripsul californian la rasaduri

Tripsul californian
Tripsul californian

In cazul in care capcanele albastre au confirmat prezenta tripsului californian la rasaduri, atunci trebuie sa stii ca vei avea nevoie de produse sistemice, din cauza faptului ca plantele se dezvolta rapid.

Daca inca nu stiai, produsele sistemice sunt folositoare deoarece penetreaza tesuturile plantei, iar in acest fel protectia este de durata mai mare si nu este afectata de conditiile meteo. Singura conditie este ca ploaia sa nu cada imediat dupa ce ai aplicat tratamentul.

Citeste si: Cum sa combati viespea neagra a prunului. Schema de tratament

Aceste fungicide vor bloca dezvoltarea bolilor, mai ales daca aplici tratamentul in faza incipienta, imediat dupa ce ai observat prezenta tripsilor in capcanele albastre.

Pentru a combate tripsul californian la rasaduri iti recomandam sa aplici un tratament cu Mospilan 20SG, probabil unul dintre cele mai cunoscute produse. Ca si alternative, mai poti folosi Faster 10 CE, Karate Zeon 50 CS, Movento 100 SC, Mavrik 2 F, Verimec 1.8 EC, Laser 240 SC, Benevia, Delgate, Deltagri sau Laser 240 SC.

Ar fi bine sa mai stii si faptul ca tripsii ierneaza ca Adulti in sol, insa in boboci si muguri florali pot fi gasiti ca larve mature. Perioada de incubatie dureaza intre 4 si 14 zile, in functie de temperaturile exterioare, iar dupa ecloziune larvele vor strabate epiderma tesutului vegetal si vor iesi la suprafata, unde se vor hrani timp de aproximativ 18 zile.