Cum sa combati ofilirea tomatelor si de ce se intampla acest lucru
Cum sa combati ofilirea tomatelor si de ce se intampla acest lucru

Cum sa combati ofilirea tomatelor si de ce se intampla acest lucru


Cum sa combati ofilirea tomatelor. Afla ce tratamente trebuie sa aplici la plantele din gradina sau sera ta, dar mai ales de ce se intampla acest lucru. Metode de prevenire!

Cum sa combati ofilirea tomatelor si de ce se intampla acest lucru – Cuprins:

Ofilirea tomatelor. Cum sa tratezi plantele si care sunt cauzele

Ofilirea tomatelor
Ofilirea tomatelor

Atunci cand vorbim de ofilirea tomatelor, trebuie sa stim si cauzele, de ce se intampla acest lucru la plantele din gradina ta. Ei bine, trebuie sa stii ca la baza ofilirii stau doua mari probleme: bacteria Clavibacter michiganensis si ciuperca Fusarium oxysporum f.s. lycopersici.

Vom incepe cu ofilirea bacteriana a tomatelor, mai exact boala produsa de bacteria Clavibacter michiganensis. Vestea proasta este ca aceasta boala poate aparea pe tot parcursul perioadei de vegetatie si poate afecta atat sistemul radicular (radacinile) cat si partea aeriana a plantei.

Primele semne de instalare a bolii vor fi mici pete albicioase care apar pe frunzele tinere si care apoi se vor transforma in leziuni cu o culoare galben-verziu. Pe masura ce boala avanseaza, plantele se vor ofili si vor muri.

De asemenea, boala va ataca si tulpinile plantelor, iar pe acestea vor aparea dungi de culoare verde deschis. In timp, dungile se vor crapa si se vor forma rani deschise.

Bacteria va ataca si fructele, asa ca pe suprafata acestora vor aparea fascicule de vase brunificate, fructele se vor coace prematur si calitatea acestora nu va fi pe masura asteptarilor.

Tratamentele fitosanitare se pot aplica preventiv, dar si curativ, insa mare atentie la respectarea dozelor recomandate. Poti folosi Beltanol, un fungicid-bactericid sistemic, dar si Pikalin, o solutie ce va stimula sistemul de aparare naturala.

Rosii uscate
Rosii uscate

Mai departe, vorbim despre ofilirea tomatelor provocata de ciuperca Fusarium oxysporum f.s. lycopersici, mai exact despre boala numita fuzarioza tomatelor.

Aceasta poate ataca plantele in toate fazele de dezvoltare, insa platele se vor ofili in momentul in care infloresc sau fructifica. Tocmai de aceea, fructele nu se mai dezvolta, se vor coace prematur si semintele din interiorul acestora se vor brunifica.

Atunci cand sunt atacate tulinile, vasele din interiorul acestora se vor brunifica. Boala este favorizata de umiditatea excesica, dar si de temperaturile ridicate, cuprinse intre 25 si 30 grade Celsius.

Citeste si: Tratament mana la rosii. Cum sa combati aceasta boala la tomate

Pentru a trata fuzarioza tomatelor, este recomandat sa aplici un tratament cu Ortiva Top, un fungicid cu actiune de contact si sistemica. Totodata, este indicat sa folosesti si Pikalin, pentru a stimula sistemul de aparare naturala al plantelor.

In ambele cazuri, este indicat sa aplici si masuri de prevenire, iar cea mai importanta ramane dezinfectia solului. Mai mult, este recomandat sa iei in calcul si rotatia culturilor, dar si cultivarea de soiuri rezistente.

Plantele afectate se vor scoate intotdeauna din pamant si se vor distruge prin ardere. Nu de alta, dar nu vrei sa risti infectarea culturii in totalitate.