Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei si ce tratamente efectuezi
Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei si ce tratamente efectuezi

Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei si ce tratamente efectuezi


Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei. Afla care este cauza acestei boli, dar mai ales ce tratamente aplici pentru a nu iti pune in pericol recolta.

Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei si ce tratamente aplici – Cuprins:

Primele simptome ale virusului TSWV la ardei

Virus TSWV la ardei
Virus TSWV la ardei

Boala petelor de bronz mai este cunoscuta si sub numele de virusul TSWV (tomato spotted wilt virus). Aceasta este des intalnita la tomate, dar si la ardei.

Primele semne ale unui atac al virusului TSWV la ardei se va putea observa pe frunze, sub forma unui mozaic sau mici pete clorotice, de culoare maronie si cu inele concentrice.

Totodata, pe petiol si tulpina este posibil sa apara leziuni negrotice care au o forma alungita. Pe masura ce boala avanseaza, zonele afectate vor deveni clorotice si maronii, iar apoi necrotice si frunzele plantelor se vor usca.

Dupa ce plantele au fost infectate cu acest virus, cresterea acestora va fi puternic afectata. In cazul in care planta a fost infectata cu acest virus inainte de aparitia primului etaj, aceasta nu va mai produce ardei.

Cum sa combati boala petelor de bronz la ardei. Tratamente

Boala petelor de bronz la ardei
Boala petelor de bronz la ardei

Inainte de a cunoaste cele mai bune tratamente, ar fi bine sa mai stii ca boala petelor de bronz la ardei este transmisa doar de speciile de tripsi si numai de adulti. Vestea proasta este ca odata infectate, insectele isi pot mentine capacitatea de a transmite boala la plante pe toata durata vietii.

Tripsii pot transmite boala de la buruieni la plantele de ardei, dar si invers. Hranindu-se cu plante infectate, tripsii vor transmite boala mai departe.

Totusi, boala poate fi transmisa si cand tripsul se afla in stadiul I de larva, hranindu-se cu plantele infectate de catre adulti. Transmiterea bolii se face doar in momentul hranirii, atunci cand insectele ataca plantele.

Citeste si: Cum sa cresti ardei grasi gustosi. Care sunt secretele?

Pentru ca nu exista metode de prevenire la boala petelor de bronz la ardei, o sa iti explicam ce tratamente chimice poti aplica pentru a scapa de aceasta problema.

In prima faza, se poate aplica Benevia, un insecticid sistemic din clasa antralil diamide. Ca alternativa, se poate folosi Mavrik, un insecticid piretroid.

Alternativ, se mai poate folosi Minecto Alpha, Exalt, Laser, Mospilan sau Vertimec.

Ar mai trebui sa stii ca pentru a detecta aparitia tripsilor in spatiile unde cultivi ardei poti folosi capcane lipicoase albastre. In momentul in care ai observat primele insecte, aplica de indata un tratament cu unul dintre produsele enumerate mai sus.

Mai mult, in cazul in care ai observat plante infectate, este bine sa le elimini din cultura si sa le distrugi prin ardere. Astfel, reduci riscul de transmitere a bolii si la restul plantelor.

Este recomandat sa tii sub control si cresterea buruienilor aflate in vecinatatea culturii de ardei. Exista posibilitatea ca plantele sa fie infectate si transmiterea bolii se va face destul de usor prin intermediul tripsilor.