Afide la ardei. Cum sa le combati si ce tratament sa aplici
Afide la ardei. Cum sa le combati si ce tratament sa aplici

Afide la ardei. Cum sa le combati si ce tratament sa aplici


Afide la ardei. Afla cum sa identifici un posibil atac al acestui daunator in cultura de ardei din gradina ta, dar si cum sa il combati pentru ca recolta sa nu fie pusa in pericol. Ce trebuie sa stii si care sunt cele mai eficiente tratamente si solutii de combatere.

Afide la ardei. Cum sa le combati si ce tratament sa aplici – Cuprins:

Afide la ardei. Cum sa identifici un atac si cum combati acest daunator

Afide la ardei
Afide la ardei

Afide la ardei. Pentru cei ce nu stiu, afidele sunt insectele pe care vrei sa le tii la distanta de plantele din gradina ta. Nu de alta, dar acesti daunatori se vor hrani cu seva plantelor, iar vestea proasta este ca se inmultesc foarte repede si daca nu actionezi la timp recolta va fi diminuata rapid.

Insectele sunt destul de greu de observat pentru ca de regula se ascund pe partea inferioara a frunzelor. Desigur, cateodata vor zbura sau se vor misca pe plante, insa daca nu le inspectezi in mod constant nu o sa stii cand sa aplici tratamentele la timp.

Totusi, prezenta afidelor poate fi identificata rapid si primul semn care anunta ca ai probleme cu aceste insecte il reprezinta suprafetele lipicioase de pe frunzele ardeilor. Ei bine, aceste urme lipicioase reprezinta de fapt excrementele afidelor, care contin zaharuri.

Mai mult, prezenta afidelor poate fi semnalata de aparitia petelor de culoare neagra pe frunze. Asta se intampla deoarece insectele se hranesc cu seva, iar zona afectata va incepe sa se brunifice si ulterior se va usca.

Prezenta mustelor sau a furnicilor ar trebui sa iti ridice un alt semn de intrebare. Explicatia este simpla: aceste insecte se hranesc cu excrementele afidelor, asa ca iti poti da seama rapid de prezenta acestui daunator in cultura ta de ardei.

De asemenea, afidele vor ataca si lastarii sau frunzele de dimensiuni mai mici, asa ca plantele vor creste mult mai greu. Tocmai de aceea, este indicat sa inspectezi plantele o data la 1-2 zile pentru a observa daca exista o problema cu acestea.

Asadar, daca si tu ai observat prezenta acestor afide la ardei, atunci o sa iti explicam ce metode de combatere poti utiliza pentru a scapa de acestea.

Afide pe frunze
Afide pe frunze

Probabil cea mai simpla metoda este sa stropesti plantele pentru a indeparta insectele, insa metoda este eficienta doar daca sunt putine insecte. Nu uita ca majoritatea afidelor nu sar si nici nu zboara, asa ca o sa cada usor de pe plante.

Poti face si indepartarea mecanica a acestora, adica sa le iei cu mana si sa le elimini de pe plante. Nu uita ca metoda cu stropirea poate fi aplicata doar daca plantele sunt viguroase, nu cand sunt firave.

O metoda naturala de eliminare a afidelor este folosind buburuzele, adica un pradator natural care se hraneste cu aceste insecte. Pentru a atrage gargaritele in gradina ta este indicat sa plantezi patrunjel, marar, menta, cimbru, oregano, chimen sau coriandru.

Citeste si: Cum sa faci un ingrasamant natural pentru ardei gras, pe baza de creta

Un insecticid cu sapun pe care il prepari in casa este o alta metoda de combatere a afidelor la ardei. O sa ai nevoie de 2 lingurite cu fulgi de sapun pe care le mesteci in 500 ml de apa, dupa care pulverizezi solutia pe plantele din gradina ta.

O alta solutie este insecticidul cu ulei esential de neem, care nu numai ca va elimina afidele, dar le va distruge si ciclul natural de reproductie. Poti prepara insecticidul folosind 20 ml de ulei esential de neem, 20 ml de sapun neutru sau sapun de Castilia si un litru de apa.

Acest insecticid se va aplica doar dimineata sau seara, nu este indicat sa il folosesti in timpul zilei deoarece razele soarelui pot provoca arsuri la nivelul frunzelor. Tine minte si ca uleil de neem se poate solidifica la temperaturi scazute!

Bineinteles, o alta metoda poate fi aplicarea unui insecticid sistemic sau de contact, iar aici ai mai multe optiuni: Mospilan 20 SG, Mavrik 2 F, Karate Zeon, Movento 100 SC, Vantex 60 CS sau Closer 120 SC.